door

Koninklijke expositie over het leven van Juliana

Foto 1. Koningin Juliana viert haar 67ste verjaardag bij Paleis Soestdijk, 1976 Foto: © Keystone/Hulton Archive/Getty Images

Prinses Beatrix opent tentoonstelling over haar moeder in de Nieuwe Kerk

archief oud artikel 14 oktober 2022 Geschiedenis Amsterdam, Noord-Holland Volgend jaar is het 75 jaar geleden dat Juliana de troon besteeg. Wat weten we van deze bijzondere koningin, die liever naast dan op de rode loper liep? In De Nieuwe Kerk komen herinneringen aan het leven van Juliana bijeen in een grote koninklijke expositie vol persoonlijke voorwerpen en verhalen.

Paleis vol pronkstukken

Het koninklijk servies is uit de kast gehaald en de Rolls Royce die Juliana voor het bezoek van Queen Elizabeth II aanschafte, staat klaar! De Nieuwe Kerk in Amsterdam staat de komende zes maanden in het teken van Juliana. De tentoonstelling De eeuw van Juliana, een koningin en haar idealen volgt de tijdlijn van haar leven, maar begint bij haar inhuldiging in 1948. In de zaal waar ze de kroon overnam van haar moeder Wilhelmina, staan bezoekers bij de troon waarop ze in 1948 zat en ook haar iconische inhuldigingsjapon is te zien. Zelfs de Crème Calèche, de ivoorkleurige koets waarin Juliana reed bij haar inhuldiging, staat te pronken. En dat zijn nog maar een paar van de bijzondere objecten, want in totaal zijn 450 te zien. Van kleding, servies en de typische Juliana-brillen tot filmfragmenten en foto's.

Foto 2. Op dezelfde plek waar de kroning plaatsvond, staat nu weer de troon waar Juliana toen in 1948 zat. Foto: Mike Bink

De eeuw van Juliana

Wie de expositie bezoekt krijgt in tien verschillende scenes een persoonlijk beeld van wie Juliana was en voor welke idealen ze stond. En hoe ze van een jong prinsesje opgroeide tot een eigenzinnige vorstin, die het liefst 'gewoon' wilde zijn. Je ziet de jurkjes die ze als klein meisje droeg, maar ook een schitterend gedekte tafel uit een staatsbanket in de zestiger jaren. En je kunt het je nu niet meer voorstellen, maar toen stonden er nog zilveren asbakken en sigarettenhouders op tafel! Het grootste deel van al deze voorwerpen komt uit de Koninklijke Verzamelingen. De expositie koppelt het leven van Juliana aan verschillende maatschappelijke ontwikkelingen, die ze ook tijdens haar regeerperiode volop meemaakte. Van de wederopbouw na de Tweede Wereldoorlog en de onafhankelijkheid van Indonesie tot maatschappelijke ontwikkelingen zoals de secularisatie. In de expositie laten verhalen over persoonlijke ontmoetingen met de koningin zien hoe zij als koningin in al die veranderingen bleef staan.

Foto 3. Tijdens de regeerperiode van Juliana werd Indonesië onafhankelijk. Foto: Mike Bink

Persoonlijke herinneringen

Juliana was 'koningin' van het volk en hield niet van een majesteitelijk leven. In de geest van deze koningin trokken de samenstellers van de expositie in een rood-wit-blauw busje door het land om herinneringen aan de koningin op te halen. Dit resulteerde in een grote hoeveel persoonlijke verhalen, waarvan een aantal te zien zijn in de expositie De eeuw van Juliana, een koningin en haar idealen. Onder meer een voormalige chef-kok van Paleis Soestdijk en een overlevende van de Watersnoodramp in 1953 delen hun bijzondere herinneringen. Bekende Nederlanders uit verschillende generaties nemen je in de tentoonstelling mee langs alle hoogte- en dieptepunten uit het leven van de voormalige koningin. En brengen haar zo heel dichtbij, zelfs voor de generatie die haar nooit gekend heeft.

Foto 4. De jurkjes die de kleine prinses Juliana droeg. Foto: Alize Barthelemy Photography
Foto 5. Persoonlijke items uit de Koninklijke Verzamelingen. Foto: Alize Barthelemy Photography
Foto 6. Bewonder de gedekte tafel uit een staatsbanket uit de zestiger jaren. Het servies is versierd met het monogram van Juliana en Bernhard. Foto: Alize Barthelemy Photography

Praktische informatie

  • De tentoonstelling De eeuw van Juliana, een koningin en haar idealen is te zien van 15 oktober 2022 tot en met zondag 9 april 2023.
  • De toegangprijs is € 19,50 voor volwassenen en € 7,50 voor jongeren van 12 tot en met 17 jaar. Kinderen tot 12 jaar mogen gratis naar binnen.
Foto 7. Foto: Mike Bink

- Laatst gewijzigd: 2022-10-14 10:12:30 · Gepubliceerd: 14 oktober 2022 - 1440