door

Reportage: alles is verbonden in het Groote Museum

Foto 1. De Westzaal van het Groote Museum. Foto: Redactie DagjeWeg.NL

Op bezoek in een museum vol eyeopeners

26 oktober 2022 bijgewerkt: 21 februari 2024 Opmerkelijk Amsterdam, Noord-Holland 75 jaar lang stond het Groote Museum in hartje Amsterdam leeg. Tot mei 2022. Na een grondige renovatie gingen de deuren weer open voor het grote publiek. Hier krijg je antwoord op 'de grote vragen' en kom je erachter dat al het leven op aarde onlosmakelijk met elkaar verbonden is. We gingen langs in dit interactieve museum vol informatie, activiteiten en eyeopeners.

Verborgen stukje Amsterdam

Zodra we vanaf de Plantage Middenlaan door het hek het Artisplein oplopen komt medewerker Rocco, met wie we hebben afgesproken, ons al tegemoet gelopen. "Bezoekers vinden het altijd lastig om de ingang te vinden", vertelt hij. We staan tussen een vogelvolière en het flamingoverblijf van dierenpark ARTIS. We kijken verrast om ons heen, want nog geen minuut geleden stonden we midden in de hectiek van de drukke stad. "Het Artisplein is gewoon gratis toegankelijk. Het is eigenlijk een verborgen stukje Amsterdam", vertelt Rocco ons.

Waar moet je beginnen?

We gaan naar binnen. Via de dubbele wenteltrap - uniek in Europa - komen we aan in het Groote Museum. "75 jaar stond het gebouw te verstoffen, maar alles is weer hersteld naar hoe het er voor de sluiting uit zag. De houten vloeren, de ruiten en de karakteristieke plafonds," weet Rocco ons te vertellen. Alleen het gebouw is de moeite van een bezoekje al waard. Eenmaal boven, botsen we meteen tegen een enorm vraagteken aan. Wanneer je dichterbij komt, verschijnt op het schermpje een animatie én de boodschap waar het in het museum allemaal om draait: Alles is verbonden. Het museum lijkt vrij klein, maar we komen er al snel achter dat schijn bedriegt.

Foto 2. Het gigantische vraagteken in de hal van het Groote Museum. Foto: Redactie DagjeWeg.NL

Verschillende zones

"De vraag die we vaak krijgen is: waar moet je beginnen? Nou, dat mag je dus helemaal zelf weten", legt Rocco uit. Vind je het fijn om een vaste route te volgen door het museum, dan is het wel even wennen. Voor wat extra sturing staat er in de entreehal een bordje met een QR-code. Wanneer je die scant, verschijnt er een overzichtje van de verschillende zones. Iedere zone gaat over een ander lichaamsdeel en daar hoort een korte introtekst bij. "Het is belangrijk dat je even kort de tijd neemt om die te lezen. Anders is de kans groot dat je de essentie mist. En dat is zonde." Dezelfde teksten staan aan op de muur bij iedere zone, maar daar zijn ze soms wat verstopt. We starten in Westzaal, waar de meeste zones zich bevinden.

Foto 3. Iedere zone is gebaseerd op een ander lichaamsdeel. Foto: Redactie DagjeWeg.NL

Steeds een nieuwe eye opener

Voor we zelf het museum induiken, maakt Rocco ons eerst even wegwijs. Hij ons mee naar een witte wereldbol, met daarop vier kleinere blauwe bolletjes. Het grootste bolletje toont al het water in, op en boven de aarde, het kleinste bolletje (een minuscuul puntje) is al het direct toegankelijke water op aarde. "Mensen zien vaak die grote blauwe planeet, maar het is vaak een enorme eyeopener dat er toch maar zo weinig drinkwater beschikbaar is." We kijken naar buiten, naar een plataan op het plein. Hij lijkt er onbewogen te staan, maar niets is minder waar. "Leg je vinger hier maar eens op", zegt Rocco. Er begint een metertje te lopen. "Dit is het aantal liters bloed dat je lichaam rondpompt." Een tellertje daarnaast toont het aantal liters sappen dat de boom op dat moment rondpompt. "Zie je de overeenkomst?" Overal in het museum liggen verbindingen als deze - tussen mens, dier en natuur - verscholen.

Foto 4. Is er wel zoveel water om te drinken? Foto: Redactie DagjeWeg.NL

Op onderzoek uit

We gaan zelf het museum in, op onderzoek uit. We starten bij de geurentunnel. In deze donkere gang ruik je steeds iets anders. Vaak een herkenbare geur, die je toch niet helemaal kunt thuisbrengen. Waar één van ons een bepaalde geur associeert met babydoekjes, legt de ander juist de link met een ziekenhuis. En dat is precies de bedoeling. Iedereen ruikt iets anders. Maar je ontdekt in de 'neuszone' ook grappige weetjes. Zo komen we er bijvoorbeeld achter dat een gorilla zijn eigen lichaamsgeur kan uitzetten als er gevaar dreigt. Even verderop ervaren we dat je geluid niet alleen kunt horen, maar ook kunt voelen en luisteren we naar het verschil tussen de geluiden in het Amazone-regenwoud van vroeger en van nu. En waarom wil je een geitje wel aaien en een slang liever niet? Ontdek het door zelf een andere huid aan te trekken! Doordat er zoveel te zien en te doen is, ben je voordat je het doorhebt een paar uur verder.

Foto 5. Trek een andere vacht aan en ontdek hoe knuffelbaar je bent. Foto: Redactie DagjeWeg.NL

Tip: neem de tijd

Wil je veel zien in korte tijd? Dan is het Groote Museum misschien niet het juiste museum voor je. Wil je écht iets opsteken? Trek dan genoeg tijd uit voor je bezoek en race niet van hot naar her om àlle zones te zien. Kom gewoon een keer terug. Ben je het spoor even bijster - en dat is niet ondenkbaar met zoveel info op een kleine ruimte - dan kun je de 'verbinders' aanspreken. Zij helpen je graag de link te leggen tussen de objecten, interactieve activiteiten en verhalen. In de meeste zones hangen ook koptelefoons met audiofragmenten. Waar je als 'vluchtige' bezoeker soms geneigd bent om bordjes en audiofragmenten over te slaan, is dat hier niet zo handig. Het helpt je namelijk écht de connecties te begrijpen. En dat is juist wat dit museum zo de moeite waard maakt.

Foto 6. Er zijn meer dieren met een wervelkolom. Foto: Redactie DagjeWeg.NL

Zoek verbinding met elkaar in de Oostzaal

In het Groote Museum ga je op zoek gaat naar de verbondenheid tussen alles dat leeft. En dus ook naar de verbondenheid met andere museumbezoekers. Daarom kun je in de Oostzaal meerdere keren per dag met elkaar in gesprek tijdens zogenaamde verbindingsbijeenkomsten.
Foto 7. Er is teveel te ontdekken voor één dag. Foto: Redactie DagjeWeg.NL

Reportage - Laatst gewijzigd: 2024-02-21 14:04:09 · Gepubliceerd: 26 oktober 2022 - 1796