door

Overweldigende street art in STRAAT Museum

Foto 1. De kleuren spatten van de kunstwerken in STRAAT Museum. Foto: Redactie DagjeWeg.NL

Ontdek de context achter de straatkunst

29 oktober 2022 bijgewerkt: 21 juni 2023 Cultuur Amsterdam, Noord-Holland Gigantische murals in een immense oude scheepsloods. Op de NDSM-werf in Amsterdam-Noord staat het grootste street art museum ter wereld: STRAAT Museum. We gingen erlangs en lieten ons overweldigen.

Oude scheepsloods op NDSM-werf

Wanneer je goed kijkt zie je 'm vanaf het water al opdoemen in de verte. De gigantische beeltenis van Anne Frank, prijkend aan de gevel van een oude scheepsloods. Zodra we dichterbij komen, wordt het waanzinnige kunstwerk alleen maar indrukwekkender. 'Let me be myself' staat erboven. We zijn onderweg naar STRAAT Museum. Met het gratis pontje vaar je binnen tien minuten vanaf Amsterdam Centraal Station naar de NDSM-werf aan de noordzijde van het IJ. Hier vind je geen romantische grachten en bruggetjes, maar grote loodsen. Je proeft de rauwe en industriële sfeer.

Foto 2. De scheepsloods van STRAAT Museum herken je al van ver. Foto: Redactie DagjeWeg.NL

Voel je piepklein

We stappen binnen in de oude scheepsloods, waar we eerst onze tassen in een kluisje moeten leggen. De fotocamera mag wel mee naar binnen. Gelukkig maar, want zodra je naar binnen wandelt wil je meteen beginnen met plaatjes schieten. De kunstwerken zijn enorm indrukwekkend. Letterlijk enorm, want stuk voor stuk zijn de doeken meters breed en/of hoog. Wat een werk moet daarin zitten! Van blauwe indianen in de Amazone tot een grote eend en van wezens met vier ogen tot een als lamp functionerende bakwagen aan het dak, je valt van de ene in de andere verbazing. Het stoere decor van de loods past perfect bij de straatkunst en laat de gigantische kunstwerken zowaar klein lijken. En dat maakt dan weer dat je je als bezoeker voor even minuscuul voelt.

Foto 3. Wandel tussen de indrukwekkende kunstwerken. Foto: Redactie DagjeWeg.NL

Street art?

Het museum kiest ervoor om zelf direct de kritische noot te kraken die bij veel bezoekers voorafgaand aan het bezoek wellicht leeft. "Is street art binnen nog wel street art?", zo staat te lezen op een zuil bij de ingang. Goede vraag! Want hoort deze kunstvorm niet langzaam te verdwijnen in plaats van geëxposeerd te worden in een museum? Wat kunst op straat doet, is verhalen vertellen, zo stelt de tekst. Door te praten met 140 artiesten uit 32 landen ontstonden vijf overkoepelende thema's die je terugziet binnen de street art: persoonlijk, esthetisch, verbonden, empathisch en bewust. De indeling is gebaseerd op deze vijf thema's. Het museum is daarnaast ingedeeld volgens het patroon van straten, pleinen en kruispunten, wat de stad toch een beetje naar binnen haalt.

Foto 4. Bekijk werken van straatkunstenaars uit meer dan 32 landen. Foto: Redactie DagjeWeg.NL

Verhalen achter de kunst

Je kunt er, na het lezen van de verhelderende boodschap, voor kiezen om je te laten overweldigen door de loods en de kunstwerken, maar het feit dat je in een museum bent heeft één heel groot voordeel. Want heb je bij een muurschildering in de stad weleens een informatiebordje zien hangen? De artiesten krijgen bij STRAAT de kans om het verhaal achter hun werk te vertellen. En dat geeft een prachtige afbeelding nét dat beetje extra lading. Eerlijk is eerlijk, je moet sommige teksten wel een paar keer lezen om ze te begrijpen. Maar desalniettemin laat het je wel anders kijken naar de platen. Ook boeiend: voor €2,50 koop je bij je ticket een audiotour waarmee je nog wat meer extra achtergrondinformatie krijgt.

Foto 5. Uniek: lees het verhaal achter de street art. Foto: Redactie DagjeWeg.NL

Work in progress

En net als street art in de buitenlucht, staat de kunst ook binnen in het museum niet stil. We hebben geluk! Helemaal achterin de ruimte staat een steiger opgesteld. In eerste instantie zien we niet eens dat er iemand met een spuitbus bovenop staat, want de kunstenares gaat helemaal op haar kleurrijke kunstwerk. Van een afstandje kijken een aantal bezoekers aandachtig en fluisterend hoe ze een grote roze veiligheidsbril inkleurt. Maar de vrouw lijkt niet afgeleid. Ongestoord gaat ze door waar ze mee bezig is. En als je er even over nadenkt, is dat eigenlijk helemaal niet zo gek voor een street art kunstenaar.

Foto 6. Een kunstenares werkt geconcentreerd aan een nieuwe mural. Foto: Redactie DagjeWeg.NL

Uitzicht vanaf het panoramadek

Vanaf de begane grond ervaar je al de grootsheid van de loods, maar wanneer je vanaf het panoramadek uitkijkt over het museum, heb pas écht door hoe immens de ruimte is. Tijd om de camera er weer bij te pakken, want dit uitzicht levert gegarandeerd schitterende foto's op. En het is meteen een mooie gelegenheid om de werken die bovenaan de muren hangen vanuit een andere hoek te zien. Wanneer je de trap oploopt, ga je rechtsaf naar het panoramadek op, dat bijna over de hele breedte van het museum loopt. Links vindt je het het museumcafé waar je alle indrukken even rustig op je in kunt laten werken.

Foto 7. Kijk uit over STRAAT Museum vanaf het panoramadek. Foto: Redactie DagjeWeg.NL

Speurtocht voor kinderen

Ook voor kinderen zijn de gigantische tekeningen natuurlijk reuze interessant, maar bij de entree is ook een speciale speurtocht verkrijgbaar. Kunnen ze Donkey Kong vinden? En het logo van welke fastfoodketen zit verstopt in een van de kunstwerken? Door de gestelde vragen leren de jongste bezoekers spelenderwijs iets over de kunst en het gebouw. Gewapend met het papier in de hand zoeken de aanwezige kinderen enthousiast hun weg door het museum. STRAAT is geen museum waar je snel verdwaalt, dus als volwassene kun je de kleintjes gerust loslaten.

Foto 8. Kinderen gaan op zoek naar objecten in het museum. Foto: Redactie DagjeWeg.NL
Let op: in de winter kan het (ook binnen) best fris worden. Er zijn kluisjes beschikbaar bij de entree om je rugtas in te doen, maar het is dus wel verstandig om je jas mee naar binnen te nemen.
Foto 9. Het uitzicht vanaf het panoramadek. Foto: Redactie DagjeWeg.NL

Reportage - Laatst gewijzigd: 2023-06-21 10:34:56 · Gepubliceerd: 29 oktober 2022 - 2365