door

Reportage: de zee neemt je mee in Het Scheepvaartmuseum

Foto 1. Niet te missen: Het Scheepvaartmuseum met daarnaast het VOC-schip Amsterdam. Foto: DagjeWeg.NL

Duik onder in een schatkamer vol verhalen

31 oktober 2022 bijgewerkt: 14 november 2022 Cultuur Amsterdam, Noord-Holland Vanaf het Amsterdamse Oosterdok is het indrukwekkende Scheepvaartmuseum niet te missen. Een gebouw dat nieuwsgierig maakt: dit wil je toch een keer van binnen bekijken? Wij dwaalden door dit enorme magazijn en doken diep in alle verhalen van de zee.

Bewonder het binnenplein

Eenmaal binnen in het enorme gebouw stappen we al snel de binnenplaats op. En daar worden we best een beetje stil van. De hoge muren met daarop het prachtige glazen dak vormen samen een indrukwekkend decor. Vanaf dit plein laadden ze vroeger de schepen vol; ze hadden hier zelfs een enorm reservoir met water voor aan boord. Het vroegere 's Lands Zeemagazijn lag toen nog vol met spullen van de Admiraliteit Amsterdam. Denk aan kanonnen, vlaggen, zeilen en nog veel meer. Nu vind je in het gebouw de op één na grootste maritieme verzameling van de wereld. En we verklappen alvast, die heb je niet in een uurtje bekeken!

Foto 2. Vanaf het indrukwekkende binnenplein werden vroeger de schepen volgeladen. Foto: DagjeWeg.NL

Avontuur voor de allerkleinsten

Vanaf het binnenplein volg je de windrichtingen langs alle tentoonstellingen die het museum rijk is. En dat zijn er nogal wat! Op sokken komt een klein meisje ons tegemoet. Ze is net in de nieuwe familietentoonstelling Duiker Doris geweest. Deze museumbeleving is speciaal voor de allerjongste bezoekertjes vanaf twee jaar. Best bijzonder, want voor deze kleintjes is er vaak weinig te beleven in een museum. We nemen een kijkje in de kleine overzichtelijke ruimte, waar peuters en kleuters in deze herfstvakantie druk in de weer zijn. Op sokken klauteren ze op het grote schip, duiken onder de 'golven' door en kruipen door het zeewierbos. Alles in deze lichtgekleurde speelplaats heeft iets te maken met de zee en het verhaal van de nieuwsgierige Duiker Doris. Een leuke toevoeging voor gezinnen met kleine kinderen.

Foto 3. De allerkleinsten gaan op avontuur met het nieuwsgierige duikertje Doris. Op sokken! Foto: DagjeWeg.NL

Dit wil je weten over de walvis

Vanaf Duiker Doris loop je een trapje omhoog en je staat midden in het verhaal van de walvis. Deze interactieve tentoonstelling vertelt je alles over de geschiedenis van de walvis en de walvisvaart. Bij binnenkomst zien we boven een grote walvis een woeste walvisjager met een harpoen staan. Klaar om toe te slaan! Dat het er vroeger niet zo diervriendelijk aan toe ging is meteen duidelijk. In vitrines staan kille wapens en door koptelefoons luisteren we naar verhalen van walvisjagers. Gelukkig zijn het niet alleen gruwelijke verhalen en blijft het door alle interactieve elementen echt een familietentoonstelling. Kinderen kruipen in een walvis en zien aan de wand hoe groot een walvis is vergeleken met een mens, een stadsbus, een olifant of een dinosaurus. Ze zijn enorm! Confronterend is het laatste deel van de expositie, waar een walvisstaart bedekt met plastic en ander afval centraal staat. Wist je dat een plastic flesje 500 jaar nodig heeft om te vergaan? En dat een batterij helemaal nooit vergaat? Misschien niet zo'n gruwelijk uiterlijk als de wapens van vroeger, maar ons afval is minstens zo bedreigend.

Foto 4. Ons afval is een grote bedreiging voor de walvis, dat wordt wel duidelijk in deze tentoonstelling. Foto: DagjeWeg.NL

Kaarten, navigatie en scheepsmodellen

Wie wil weten hoe de Nederlandse zeevaarders over de wereldzeeën voeren, navigeert vanaf het binnenplein naar de oostvleugel. Hier duik je echt onder in de rijke collectie van Het Scheepvaartmuseum. Kaarten en wereldbollen laten zien hoe de zeevaarders vanuit ons kikkerlandje de wereld ontdekten. Wat ze zagen legden ze prachtig vast in gedetailleerde kaarten, waarvan het museum een grote collectie bezit. En waar je nu op zee makkelijk de weg vindt met behulp van satellieten, voeren ze vroeger op de stand van de sterren en gebruikten ze allerlei ingenieuze navigatie-instrumenten. Ook mooi om te zien zijn de scheepsornamenten: grote beelden en andere versieringen die op de schepen zaten. Ontdek de symboliek en alle verhalen die achter al die lieflijke, heldhaftige of strenge beelden schuilgaan.

Foto 5. Welke verhalen gaan er schuil achter al deze boegbeelden? Foto: DagjeWeg.NL

Aan boord van een VOC-schip

En dan onze laatste bestemming in Het Scheepvaartmuseum, die we stiekem allang in ons vizier hadden. Door de noordvleugel haasten we ons naar de steiger, waar de wind ons om de oren blaast. Op naar het VOC-schip Amsterdam! Eerst kijken we nog even bij de prachtige Koningssloep die in een schiphuis aan de steiger ligt te pronken. De Nederlandse royals gebruikten deze rijk versierde sloep bij speciale gelegenheden, zoals staatsbezoeken. We steken daarna snel over en stappen aan boord van de replica van een echt VOC-schip en verkennen het schip van onder- tot bovendeks. Je kunt op het tussendek een kanon laden of even als een echte scheepsjongen of matroos in een hangmat gaan liggen. Wij schuiven aan in de chique eetzaal van de officieren en verbazen ons over de kleine bedjes in de verschillende hutten. Grappig detail: in de schippershut zijn twee toiletten speciaal voor schipper, met mooi uitzicht op zee. Wil je nou zien wat de schipper zag? Maak een reis in VR aan boord van het schip en duik in duizelingwekkende vaart door de historische haven van Amsterdam.

Foto 6. Voor even een echte zeevaarder aan boord van VOC-schip Amsterdam. Foto: DagjeWeg.NL
Foto 7. Genoeg te doen en te zien aan boord van het VOC-schip. Foto: DagjeWeg.NL
Tip: op dit moment is de tentoonstelling Mens op Zee te zien in Het Scheepvaartmuseum, tot en met 28 mei 2023. In deze fototentoonstelling krijg je door prachtige portretten een beeld van wat de zee met mensen doet. Bewonder onder meer het oudste portret van een Nederlandse zeeman uit 1845 en en moderne portretten van zeevrouwen, als ode aan alle vrouwen die in de 17e en 18e eeuw stiekem op zee voeren.
Foto 8. In dit enorme magazijn kom je vast tijd tekort! Wij bezochten Het Scheepvaartmuseum. Foto: DagjeWeg.NL

Reportage - Laatst gewijzigd: 2022-11-14 08:13:20 · Gepubliceerd: 31 oktober 2022 - 1556