door

Lichtfestival GLOW is terug in Eindhoven!

Foto 1. Ontdek spectaculaire lichtkunst door de hele stad. Foto: GLOW Eindhoven © Bart van Overbeeke

Lichtkunstwerken schijnen als 'Urban Skin' over de stad

archief oud artikel 4 november 2022 Toerisme Eindhoven, Noord-Brabant GLOW Festival is weer terug in Eindhoven met een volwaardige editie. Bewonder dertig waanzinnige lichtkunstwerken, gemaakt door de beste lichtkunstenaars ter wereld. Wandel met elkaar de vaste route door de stad. Dit jaar voor het eerst met een boeiende audiotour.

Genieten van duizenden lichtjes

Eindhoven is dé lichtstad van Nederland. En dat viert de home town van lampengigant Philips sinds 2005 met het jaarlijkse GLOW Festival. Na een tussenpauze van twee jaar is het magische lichtfestival van 12 tot en met 19 november terug van weggeweest. Zodra de zon onder gaat in Brabant, lopen honderdduizenden mensen samen langs alle highlights. Geniet met open mond van de duizenden fonkelende lichtjes die de gebouwen van de stad een week lang kleur geven. Leuk weetje: GLOW is het grootste internationale lichtkunstfestival ter wereld!

Foto 2. De projecties schijnen als een nieuwe huid over Eindhoven. Foto: GLOW Eindhoven © Bart van Overbeeke
Het thema voor GLOW 2022 is Urban Skin. Urban omdat de stad Eindhoven, met haar gebouwen en inwoners, de basis vormt voor het evenement. Skin omdat de lichtkunstwerken als een soort huid over de stad komen te liggen. En die huid blijft niet constant hetzelfde...

Loop de vaste route

Ga op op pad via de vaste route. Samen met de Eindhovenaren en gasten van buiten de stad ontdek je een voor een alle projecties, lichtbundels en installaties. Dertig stuks in totaal. Je hoeft niet bang te zijn dat je iets mist, want de route brengt je overal langs. De wandeltocht van ongeveer vijf kilometer loopt in een rondje, dus je kunt starten waar je wilt. Wil je de hele ronde lopen? Trek hier dan ongeveer drie uur voor uit. Je kunt van maandag tot en met donderdag terecht van 18:30 uur tot 22:00 uur. Op vrijdag, zaterdag en zondag branden de lampen een uurtje langer, tot 23:00 uur.

Foto 3. Ga op pad en beleef wow-momentjes samen met andere bezoekers. Foto: GLOW Eindhoven © Bart van Overbeeke

Vrachtwagens, monsters en een megagloeilamp

Tijdens GLOW val je van de ene verbazing in de andere. Begin je wandeling bijvoorbeeld op het Centraal Station bij Stay Tuned: een flinke lichtinstallatie die juist de verwondering over het kleine aanwakkert. Even verderop, op de parkeerplaats Praxis aan de Kanaaldijk-Noord, staan zestien vrachtwagens in een cirkel. Wat hier gebeurt? Daar kom je pas achter als je er middenin staat. In het Anne Frankplantsoen ben je zelf de energiebron van een reusachtige gloeilamp. En ook de Eindhovense jeugd draagt een lichtgevend steentje bij. Spot 20.000 monsters, gemaakt door scholieren, geprojecteerd in- en op het Van Abbemuseum.

Foto 4. Een route vol verwondering. Foto: GLOW Eindhoven © Vincent van den Hoogen

Audiotour en rondleiding

Wil je iets meer informatie over de kunstwerken? Dit jaar is er voor het eerst een audiotour beschikbaar die je nét iets anders laat kijken naar alles wat je onderweg tegenkomt. Wat is de boodschap die achter al dat spektakel schuil gaat en hoe zit het werk technisch in elkaar? En welke details die je in eerste instantie niet direct opvielen, kun je ontdekken? De kunstenaars vertellen het zelf! De audiotour is vanaf november voor €2,- te bestellen. Maar je kunt op 12, 13, 18 en 19 november ook op pad met een gids. Een ticket voor die rondleiding kost €15,- per persoon.

Ook interessant

  • De avonden worden weer betoverend mooi in Ouwehands Dierenpark tijdens Light Nights AquaLuna, tot en met 7 januari 2023;
  • Wandel op 25 en 26 november vanuit Egmond aan Zee door de duinen en de polder langs prachtige lichtkunstwerken tijdens Fjoertoer Egmond.
Foto 5. Volg de route van vijf kilometer lang en mis niets. Foto: GLOW Eindhoven © Bart van Overbeeke

Nieuws - Laatst gewijzigd: 2023-11-04 10:10:39 · Gepubliceerd: 4 november 2022 - 2777