Met je neus bovenop een museum in bedrijf
5 december 2022 bijgewerkt: 19 december 2024 Cultuur Tilburg, Noord-Brabant Draadjes, draadjes, eindeloos veel draden draaien er rond; per maand gaat er 3000 kilo garen doorheen in het Textielmuseum in Tilburg! We stonden met onze neus bovenop de historische en moderne machines in dit bedrijvige museum, ontwierpen een eigen sok en doken in het verleden van de textielindustrie.
Terug naar vroeger in de Wollendekenfabriek
Wat een herrie! In de Wollendekenfabriek van het Textielmuseum slingert een vrijwilliger een grote machine aan en met een enorm kabaal komen de garen in beweging. Kun je je voorstellen dat er vroeger in de fabriek wel 500 machines zo stonden te draaien? Geen wonder dat sommige werknemers er gehoorbeschadiging kregen… In dit deel van het Textielmuseum, de oude spinnerij van de voormalige textielfabriek, is te zien hoe van ruwe wol een deken werd gemaakt. Een enkele vrijwilliger weet de oude machines nog te bedienen en geeft bezoekers zo een kijkje in het verleden. Van de bloeiende Tilburgse textielindustrie in die tijd is weinig meer over. En dat is niet het enige wat veranderde ontdekken we verderop in het museum. De nieuwe machines maken gelukkig een stuk minder lawaai.
Foto 2. Van duivelen, tot kaarden, spinnen en weven. In de Wollendekenfabriek wordt vieze en ruwe wol een mooie wollen deken. Foto: DagjeWeg.NLMuseum in bedrijf
Door de Wollendekenfabriek lopen we naar de zogenaamde passementafdeling, waar we ervaren wat het Textielmuseum echt bijzonder maakt. Het museum bewaart namelijk niet alleen de historie, maar is tegelijkertijd volop in bedrijf! Terwijl bezoekers rondlopen, voeren ontwerpers, kunstenaars en studenten hun nieuwste ideeën uit op de super geavanceerde machines in het TextielLab. Zelfs merken als Nike testen hier soms hun ontwerpen en als bezoekers staan wij daar met onze neus bovenop. In het lab zie je allerlei technieken, zoals weven, breien, tuften en borduren, en ontdek je hoe die oude technieken met nieuwe technologieën verder zijn ontwikkeld. We zien een borduurmachine driftig heen en weer bewegen en draden door verschillende machines draaien. Tot er weer een prachtig patroon ontstaat.
Foto 3. Ontwerpers, kunstenaars en studenten testen hun ontwerpen op de modernste machines in het TextielLab. Foto: DagjeWeg.NLDit wordt er gemaakt
Het meeste wat in het TextielLab uit de machines komt rollen verdwijnt snel weer uit het museum. Best jammer, want het eindresultaat mag er zijn. Om meer te laten zien van wat er in het museum wordt gemaakt is er de tentoonstelling Makersgeheimen. Hier is het werk van verschillende designers te zien, die in video's meer vertellen over het maakproces van hun creaties. En dat is een stuk ingewikkelder dan het soms lijkt! Ook de TextielShop ligt vol prachtige eindproducten, zoals tassen, plaids, tafellinnen en keukentextiel. Een theedoek naar ontwerp van Viktor & Rolf of een schitterend tafelkleed van Studio Job? In deze museumshop zijn echte designpareltjes te vinden.
Foto 4. Ontwerp een eigen paar sokken of een sjaal in de Design Studio. Foto: DagjeWeg.NLOntwerp je eigen sok of sjaal
En dan misschien wel het leukste onderdeel van het Textielmuseum! In de Design Studio hangen we zelf de ontwerper uit en kiezen de kleuren voor een eigen sok of sjaal. Productontwerper Bertjan Pot maakte een ontwerp voor sokken en sjaals, die je als bezoeker kunt personaliseren. Eén kleur is geen kleur volgens deze designer en het resultaat is dan ook altijd kleurrijk. Op een computerscherm kies je de kleuren en personaliseer je het ontwerp verder met een eigen tekst. Klaar? Dan gaat het ontwerp naar de breimachine verderop. En terwijl je ernaast staat produceert dit wonderlijke apparaat in een oogwenk jouw nieuwe sokken. Let op: reserveer voor je bezoek wel even een plekje voor de Design Studio.
Foto 5. De zelfontworpen sokken komen zo uit de breimachine rollen. Foto: DagjeWeg.NLKijk mee
Bekijk een impressie van ons bezoek aan het Textielmuseum en zie het wonderlijke sokkenapparaat in werking:
Extra informatie over het Textielmuseum
- Aan de slag in de Design Studio? Een paar sokken kost €20,- en je kunt ze meteen mee naar huis nemen. Een sjaal (€120,-) wordt opgestuurd.
- Achter de TextielShop vind je ook nog de Damastwasserij en de Damastweverij. Hier staan 19e eeuwse weefgetouwen waar ze prachtig handgeweven linnen mee produceerden.
Reportage - Laatst gewijzigd: 2024-12-19 14:07:42 · Gepubliceerd: 5 december 2022 - 3719