door

Verdwaal in de oneindige wereld van M.C. Escher

Foto 1. Beeld zaal ‘Architectuur' met installatie 'Possible Architecture' van Gijs Van Vaerenbergh en prenten van M.C. Escher. Fotograaf: Johnny Umans

Den Haag zet beroemde graficus in de spotlights in boeiende exposities

archief oud artikel 24 februari 2023 Cultuur Den Haag, Zuid-Holland Eén blik is nooit genoeg voor het werk van Maurits Cornelis Escher. Je blijft kijken, kijken en tegelijk eindeloos verdwalen. Dit jaar is het 125 jaar geleden dat de beroemde graficus ter wereld kwam. De reden voor de stad Den Haag om 2023 uit te roepen tot het jaar van Escher. Met boeiende exposities trekken Kunstmuseum en Escher in het Paleis je mee in die boeiende wereld van oneindigheid, illusies en spiegelingen. Wonderlijk!

Grootste Escher-collectie

In Den Haag hebben het Kunstmuseum en Escher in het Paleis samen de grootste museumcollectie van Escher ter wereld in handen. En in dit jubileumjaar krijg je uitgebreid de kans om die te bewonderen! Er staan drie grote exposities op het programma die elk een andere kant van M.C. Escher belichten. Stap letterlijk in de wondere wereld van de graficus in het Kunstmuseum, waar een kunstenaarsduo grote installaties maakte geïnspireerd op de optische illusies van Escher. En maak kennis met Eschers ontdekker: de getalenteerde grafisch kunstenaar Samuel Jessurun de Mesquita in Escher in het Paleis.

Escher - Andere wereld

Een andere wereld, dat kun je wel zeggen als je naar het werk van Escher kijkt. Hij maakte, met wiskundige precisie, allerlei patronen en gebouwen die eigenlijk niet kunnen bestaan. Geïnspireerd door deze prenten maakte het kunstenaarsduo Gijs Van Vaerenbergh grote installaties die de hele ruimte vullen. Net als Escher maken ze gebruik van ruimte, landschap, perspectief en illusie en zoeken daar de grenzen van op. Als bezoeker sta je in het eerste deel van de expositie Escher - Andere wereld in grote lichte zalen omringd door grote installaties en aan de wanden het werk van Escher. Het tweede deel is de Nacht, een tegenstelling waar Escher graag mee speelde en Gijs van Vaerenbergh een droombeeld bij maakte. De expositie is te zien van 24 februari tot en met 10 september 2023.

Deze video geeft een mooie impressie. De video is gemaakt door Studio Gerrit Schreurs. Let op: de tekst gaat verder onder de video.

Escher – Andere wereld from Kunstmuseum Den Haag on Vimeo.

Foto 2. Beeld zaal ‘Oneindigheid' met installatie 'Endless Line' van Gijs Van Vaerenbergh en prenten van M.C. Escher. Fotograaf: Johnny Umans

Ontdekker van Escher - Samuel Jessurun de Mesquita

Als jonge twintiger is Escher nog zoekende en begint aan een studie bouwkunde aan de Haarlemse School voor Bouwkunde en Sierende Kunsten. Totdat hij kunstenaar en graficus Samuel Jessurun de Mesquita ontmoet! De leraar grafische technieken moedigt de jonge Escher aan om over te stappen naar de grafische opleiding. Een gouden greep: eindelijk zit Escher op het juiste spoor. Hij leert veel van de stijl en thema's van De Mesquita en ze blijven hun leven lang in contact. Escher in Het Paleis brengt het werk van de beide meesters samen in een grote overzichtstentoonstelling en laat zien dat beide een heel eigen stijl hadden. Mesquita maakte veel houtsneden van dieren, die hij bestudeerde in Artis. Maar zijn oeuvre is nog veel gevarieerder en indrukwekkender dan dat!

● In de Tweede Wereldoorlog komt de Portugees-joodse Mesquita met zijn vrouw in Auschwitz terecht en overlijdt in dit concentratiekamp. Escher weet uit het geplunderde huis van Mesquita nog een groot deel van zijn collectie te redden. Bekijk zijn krachtige werk in de tentoonstelling Ontdekker van Escher - Samuel Jessurun de Mesquita, te zien van 18 februari 2023 tot en met 1 oktober 2023.

Foto 3. Links: Samuel Jessurun de Mesquita, Portret van Piet Vorkink, 1919. Foto: Collectie Kunstmuseum Den Haag. Rechts: Maurits Cornelis Escher, Mansportret, 1920. Collectie Kunstmuseum Den Haag. Foto: © The M.C. Escher Company – Baarn – Holland. All rights reserved. www.mcescher.com

Net als Escher

Escher in het Paleis heeft in het najaar nog een tweede expositie in petto: Net als Escher, te zien van 3 november tot en met 24 maart. Dan kun je door werk van hedendaagse kunstenaars en ontwerpers te zien dat de thema's waar Escher zo graag mee werkte nog steeds geliefd zijn. Daarnaast past ook een bezoek aan Museum Panorama Mesdag, want ook tussen het werk van Hendrik Willem Mesdag en M.C. Escher zijn veel overeenkomsten te vinden. Van 1 april tot en met 17 april is hier ook nog het werk van de Duitse kunstenaar Ulrik Heydenreich te zien. Zij vangt berglandschappen in tekeningen en objecten. Ook al zo'n experiment met perspectief!

Wist je dat? Over Escher

Leer de beroemde M.C. Escher kennen dit jaar. We hebben vast een paar leuke weetjes voor je verzameld. Wist je dat:

  • de jonge Escher erg ongelukkig was op school? Hij bleef zitten in de tweede klas van de middelbare school en haalde zijn eindexamens niet. Ook op de HTS slaagt hij er niet in om een diploma te bemachtigen.
  • hij samen met zijn vrouw Jetta lange tijd in Rome woonde? Hier ontmoetten ze elkaar in 1923. Escher was op slag verliefd.
  • Escher in het Alhambra in Granada geïnspireerd raakte door de mozaïeken op de muur? Door die figuren begon hij met gelijke vormen te experimenteren en die te spiegelen tot in een oneindige wereld.

Ook het bezoeken waard in Den Haag

Foto 4. Links: M.C. Escher, Relativiteit, 1953, houtsnede. Collectie Kunstmuseum Den Haag. Foto: © The M.C. Escher Company – Baarn – Holland. All rights reserved. www.mcescher.com. Rechts: M.C. Escher, Lucht en water I, 1938, houtsnede. Collectie Kunstmuseum Den Haag. © The M.C. Escher Company – Baarn – Holland. All rights reserved. www.mcescher.com

Redactioneel - Laatst gewijzigd: 2023-09-14 15:48:55 · Gepubliceerd: 24 februari 2023 - 4449

Activiteiten Escher in Het Paleis

Nu te bezoeken

Julie de Graag


Julie de Graag is een talentvolle tijdgenoot van M.C. Escher. De kunstenaars delen een grote liefde voor de natuur, observeren de wereld om hen heen en verbeelden die op eigen wijze in grafiek. In...