door

Op pad: wandel de 100 jaar oude Gelderlandroute

Foto 1. Ontdek Gelderland met de mooie en avontuurlijke Gelderlandroute. Foto: Bob Luijks

Van Arnhem naar Zutphen, Deventer en Winterswijk

8 maart 2023 bijgewerkt: 7 juni 2023 Natuur In Nederland wandelen over een touwbrug die je eerder in de tropen verwacht: dat kan in Gelderland. Je vindt de brug op de Gelderlandroute, een Bondswandelweg die meer dan een eeuw oud is. En je van Arnhem via de Veluwezoom en de uiterwaarden van de IJssel meeneemt naar het mooie coulisselandschap van de Achterhoek. Boswachter Ellen ging je voor en beschrijft de Gelderlandroute in een uitgebreide wandelgids. Kies een mooi stukje en geniet!

Tussen de herten en wilde zwijnen

De Gelderlandroute start in Arnhem en neemt je door groene parken al snel mee naar Nationaal Park Veluwezoom. Daar loop je verder over kronkelende paadjes door de bossen, ontdek je uitgestrekte heidevelden en geniet je van weidse uitzichten op de toppen van de heuvels. Dit is een stukje Nederland waar je af en toe behoorlijk moet klimmen. Nergens anders op de Veluwe vind je zoveel heuvels, met als letterlijk hoogtepunt de Posbank. Wie weet zie je een vos of hert wegspringen, want in dit gebied woont veel wild.

Foto 2. Wandel van de Veluwezoom naar de Achterhoek. Foto: Ellen Luijks

Langs de IJssel

Meer fan van de weidse rivierenlandschappen? Trek dan waterdichte wandelschoenen aan en geniet van het stuk van deze Bondswandelweg dat langs de IJssel loopt. Boven je fraaie wolkenluchten, om je heen wilgen en ruige graslanden en naast je de glinsterende rivier. Dit is echt Nederland! Onderweg kom je stille strandjes tegen en in de verte zie je boerderijen en dorpjes liggen. Vergeet de verrekijker niet, want hier vallen heel wat vogels te spotten. Als je het laatste stukje van dit gedeelte loopt kom je uit in het pittoreske Hanzestadje Doesburg met zijn middeleeuwse straatjes.

Foto 3. Na de uiterwaarden van de IJssel volgt een groene route richting Zutphen. Foto: Bob Luijks

Wauw, nog een kasteel

Vanaf Doesburg wandel je het lieflijke coulisselandschap van de Achterhoek in met zijn kleine landbouwpercelen omringd door houtwallen, kronkelende zandweggetjes, historische boerderijen en fraaie landgoederen. Je volgt klaterende beekjes naar een oude watermolen en statige beukenlanen naar verscholen kasteeltjes. Zoals het veertiende-eeuws kasteel met koetshuis van Landgoed Hackfort. Leuk: in het bos bij Landgoed Baak hangt een avontuurlijke touwbrug over het water die niet zou misstaan in de tropen. De tocht eindigt in weer zo'n mooi Hanzestadje. Ga je voor Zutphen of Deventer?

Foto 4. Ook dit is Nederland! Foto: Bob Luijks

Door Nationaal Landschap Winterswijk

Net voor Hummelo kun je er ook voor kiezen om niet naar het noorden te wandelen, maar juist naar het oosten: naar Winterswijk. Dit traject volgt landweggetjes en zandpaden door een Nationaal Landschap vol kleine landbouwpercelen, essen (verhoogde akkers), scholtenboerderijen, bos en af en toe zelfs hoogveen. Het essenlandschap is het oudste agrarische landschap van Nederland en stamt nog uit de vroege middeleeuwen. In dit gebied voelt het of de tijd heeft stilgestaan en kom je helemaal tot rust.

Foto 5. Ontdek kastelen, mooie weggetjes en historische boerderijen. Foto: Ellen Luijks

Volg boswachter Ellen naar de mooiste plekjes

Boswachter Ellen houdt van de natuur in Nederland. En van wandelen. De Gelderlandroute is niet de eerste vrijwel vergeten Bondswandelweg die ze besloot te volgen. Ze liep al eerder van Amsterdam naar Arnhem, door Zuid-Limburg en door het Rijk van Nijmegen. En ontdekte dat deze langeafstandswandelpaden ook honderd jaar later nog aardig intact zijn. De Gelderlandroute is het vierde pad dat ze reconstrueerde en beschreef in een wandelgids. "Een lust voor de wandelschoenen", zegt ze zelf over de afwisselende route.

Foto 6. Ontdek met wandelboswachter Ellen de meer dan honderd jaar oude Gelderlandroute. Foto: Bob Luijks

Ook interessant

Foto 7. Ontdek Gelderland met de mooie en avontuurlijke Gelderlandroute. Foto: Bob Luijks

Redactioneel - Laatst gewijzigd: 2023-06-07 13:23:42 · Gepubliceerd: 8 maart 2023 - 1572