door

Hiphop, jazz, soul en funk uit het oude Egypte

Foto 1. Oog in oog met oud-Egyptische muziek bij Rijksmuseum van Oudheden. Foto: Campagnebeeld Kemet, Rijksmuseum van Oudheden

Muzikale tentoonstelling in Rijksmuseum van Oudheden

archief oud artikel 30 juni 2023 Cultuur Leiden, Zuid-Holland Bezoek in Rijksmuseum van Oudheden de tentoonstelling: Kemet. Egypte in hiphop, jazz, soul & funk. Tot en met 3 september 2023 stap je in de wereld van het oude Egypte en ontdek je de relatie tussen die tijd en hedendaagse muziek. Maak een muzikale tijdreis.

Wereld vol muziek

In de expositie van Rijksmuseum van Oudheden duik je in de wereld van hiphop, jazz, soul en funk en ontdek je de overeenkomsten tussen populaire artiesten zoals Miles Davis, Prince en Rihanna en het oude Egypte. Misschien is het je wel eens opgevallen dat werk van makers in de moderne muziekindustrie Egyptische invloeden heeft. Dit zie en hoor je dan terug in de (beeld)taal: van Anubis op een albumcover tot een dansende farao in een videoclip. Vooral in de afgelopen zeventig jaar kom je dit veel tegen. In de tentoonstelling van het Leidse museum maak je een muzikale rondreis die begint in het oude Egypte en eindigt bij de muziek van nu.

Foto 2. Als je de albumcovers van bekende artiesten bekijkt, valt het op dat er veel Egyptische invloeden te zien zijn. Foto: Foto en collectie Rijksmuseum van Oudheden
De naam van de tentoonstelling: Kemet, komt van de Egyptenaren zelf. Zij noemden hun land vroeger 'het zwarte’, verwijzend naar de zwarte vruchtbare grond langs de Nijl.

Muzikale rondreis

Logischerwijs voert muziek de boventoon in de tentoonstelling. Met verschillende videoclips, audiofragmenten, foto’s en albumcovers kom je alles te weten over bekende en onbekende artiesten en hun relatie met het oude Egypte. Rapper Typhoon maakte een audiotour die je meeneemt in de expositie en rapper Nnelg laat je zijn nieuwe nummer horen waarin hij zijn relatie met Nubië en het oude Egypte toelicht. De eyecatcher van de expositie is het gouden standbeeld van rapper Nas als Toetanchamon, leuk om mee op de foto te gaan! Verder bewonder je hier hiërogliefen, koningsportretten, godenbeelden en gouden juwelen.

Foto 3. Reliëf van prinses Neith-iqeret. Foto: collectie RMO, inv.no. F 1950/8.1

Kemet Connections

Ben je op zoek naar nog meer Kemet? Ga dan op een donderdagavond (tot en met 27 juli) naar het Rijksmuseum van Oudheden voor de Kemet Connections. Sheree Lenting en Joëlle Raus Prudence nemen je dan mee in hun speciale programma's. Volg inspirerende rondleidingen, luister naar talks, bekijk muzikale performances en dansuitvoeringen en dans zelf in de silent disco. Of neem deel aan zogenaamde sound healing sessions met meditatie, rituelen en (schrijf)oefeningen. Uiteraard allemaal geïnspireerd door het oude Egypte.

Deelname is inbegrepen bij je entreeticket voor het museum (avondtarief: €7,-). Alleen voor de Sound Healing sessions geldt een toeslag van €5,-).

Deze Kemet Connections staan nog op het programma in de maand juli:

  • Rondleidingen, Silent Disco & Sound Healing sessions (6 juli)
  • XL Edition Performance (13 juli)
  • Performance (20 juli)
  • Rondleidingen, Silent Disco & Sound Healing sessions (27 juli)

Ook de moeite waard:

  • Bekijk spectaculaire vondsten uit een scheepswrak bij Museum Kaap Skil;
  • Ontdek Play-In, een indoor entertainment center in Utrecht;
  • Kijk mee over de schouder van Rembrandt in het Rembrandthuis.
Foto 4. Oog in oog met oud-Egyptische muziek bij Rijksmuseum van Oudheden. Foto: Campagnebeeld Kemet, Rijksmuseum van Oudheden

Nieuws - gesponsorde bijdrage - Laatst gewijzigd: 2023-06-30 16:54:04 · Gepubliceerd: 30 juni 2023 - 3293