Vier op 5 mei de vrijheid in deze steden!

Toffe gratis bevrijdingsfestivals in elke provincie

Wat is er nog meer te doen op Bevrijdingsdag? Redactioneel door
Foto 1. Het is Bevrijdingsdag! Vier de vrijheid in Utrecht. Foto: Bevrijdingsfestival Utrecht © Linde Dorenbos

archief oud artikel 26 april 2023 Cultuur Landelijk Nederland is gelukkig een vrij land en dat vieren we uitbundig op 5 mei, met in elke provincie bevrijdingsfestivals. Wil je weten welk festival het dichts bij jou in de buurt is, of misschien juist elders in het land lekker feesten? DagjeWeg.NL heeft ze allemaal op een rij gezet. Geniet van gave optredens en ga lekker relaxen met je vrienden.

Zwolse festijnen

Zwolle, Overijssel - Dat er bij Bevrijdingsdag een feestje hoort, hoef je ze in Zwolle niet te vertellen. Hier pakken ze het groots aan en kleuren ze op 5 mei de hele binnenstad oranje. Bijna 25 horecazaken zijn geopend en de planning voor de muziekpodia is gevuld met leuke muzikanten. Dans met een biertje in de hand tot het donker wordt. Lang leve de vrijheid!

Ambassadeurs van de Vrijheid

Met 14 festivals, ruim 300 optredens en meer dan een miljoen bezoekers zijn de bevrijdingsfestivals op 5 mei dé places to be. De programma's staan klaar, dus trommel je vrienden op en ga uit je dak op muziek van onder andere de Ambassadeurs van de Vrijheid 2023: Tabitha, Froukje en MEAU.

Kom dat zien in Utrecht!

Utrecht, Utrecht - Vrijheid vier je samen. Dat is het motto van het bevrijdingsfestival in Utrecht. Een poosje leek het dat het festival dit jaar niet door kon gaan, maar gelukkig is daar verandering in gekomen. Met een toffe line-up met onder andere MEAU, Snelle en Nielson belooft het een heerlijk feestje te worden. Aan de kinderen is ook gedacht met het Kinderfestival. Tussen 12:30 uur en 19:30 uur voert het circus DIEDOM een voorstelling over piraten op, bewonder je een show vol freestyle voetbal en speel je een gezellig deuntje op een muziekinstrument van Museum Speelklok. En er is nog veel meer te doen. Je hoort ‘t al wel: Park Transwijk is the place to be op 5 mei!

Foto 2. Dans mee met toffe hits. Foto: Bevrijdingsfestival Utrecht © Linde Dorenbos

Amsterdam vol activiteiten

Amsterdam, Noord-Holland - In Amsterdam heb je ruime keuze. Er is een Bevrijdingsdans Festival op het Museumplein met voorstellingen van amateur en professionele dansers. In het Vondelpark vind je een Kinderbevrijdingsfestival waar je leuke kindervoorstellingen bekijkt en lekker kan knutselen. Voor een gezellig kinderfeest moet je naar het Plejadenplein toe. Hier is een draaimolen, kindertrein, ballenbak en luchtkussen. Ook kun je neuzen tussen tweedehands spulletjes op de vrijmarkt, win je prijzen bij de bingo en staan er pony’s klaar voor een rondrit. Voor welk feestje ga jij dit jaar?

Bevrijdingsstad Wageningen

Wageningen, Gelderland - Wageningen is geen verrassing in dit rijtje. Ieder jaar wordt vanuit deze stad de vrijheidsboodschap verspreid. Voor een feestje moet je in de binnenstad zijn. Met 14 podia zit er vast wel een muzikale act tussen die in de smaak valt. Dans mee op de hits van Goldband, Roxeanne Hazes of Niels Geusebroek. Ben jij erbij in de Stad der Bevrijding?

Feest in Brabant

’s-Hertogenbosch, Noord-Brabant - Voor een gratis bevrijdingsfestival met echte Brabantse gezelligheid moet je in Den Bosch zijn. Hier klimmen onder andere Goldband, Gaidaa, Go_A en DJ MvT op het podium. Dans tot middernacht met je beste vrienden. Naast muziek is er nog veel meer te doen. Ga bijvoorbeeld naar het Familie Vrijheidsplein, dat open is tot 18:00 uur. Daar staan schminkers klaar, kun je een tijdelijke tattoo laten zetten of speel je een potje bungee voetbal.

Foto 3. Vier Bevrijdingsdag in het gezellige Den Bosch. Foto: Bevrijdingsfestival Brabant © Jostijn Ligtvoet

Activiteiten op het Malieveld

Den Haag, Zuid-Holland - Dansen op het Malieveld! In Den Haag feest je met onder anderen Jeangu Macrooy, Froukje en - jawel - Rolf Sanchez. Kinderen vieren de vrijheid op het Kinderplein met springkussens, knutseltafels, een ballenbak en een voetbalveld. Er is een Festivalmarkt en je kunt naar debatten, interviews, theater, workshops en stand-upcomedy. Bijzonder is ook de speeddate met een veteraan. Ga in gesprek met een veteraan en stel al de vragen die je hebt over oorlog en vrijheid.

Groningse vrijheid

Groningen, Groningen - Met drie podia vol muziek wordt de drafbaan van het Stadspark in Groningen één groot feestterrein. Luister naar Bente, The Opposites en Froukje. Of ga languit in het gras liggen in de Tuin voor de Vrijheid en geniet van het heerlijke weer terwijl de kinderen zich uitleven bij de kinderactiviteiten. Er zijn namelijk schminkers, een henna tatoeëerder, graffiti kunstenaars en een sneltekenaar. Ook zijn er theatervoorstellingen met onder andere de goochelshow van Joris.

De tekst gaat door onder de video.

5 mei in Friesland

Leeuwarden, Friesland - In Fryslân wordt de vrijheid gevierd in hartje Leeuwarden. Hier treden onder andere Boaz, S10 en Dylamic op. Er is een Freedom Stage waar aandacht wordt besteed aan het belang van vrijheid, een dance stage en een kinderfestival in de Prinsentuin. Dit jaar is Tabitha ambassadeur van het bevrijdingsfestival. Neem ook een kijkje bij de Veteranendag op het Wilhelminaplein, hier staat een grote tent en diverse legervoertuigen. Veteranen staan klaar met verhalen en beantwoorden graag al je vragen.

In nog meer steden

En dan zijn we er nog niet. Ook in andere provincies zijn er leuke festivals met activiteiten voor jong en oud. Voor welk feestje ga jij?

  • In Drenthe moet je op het festivalterrein Baggelhuizen in Assen wezen.
  • Feestvierders uit Flevoland zijn in de binnenstad van Almere welkom.
  • Ook Haarlem heeft alles uit de kast gehaald. Het festival is in stadsbos het Haarlemmerhout.
  • De binnenstad van Roermond kleurt oranje voor de Limburgers.
  • Het tweede feestje van Zuid-Holland vind je in Het Park (Euromast) in Rotterdam.
  • En voor de Zeeuwen is de binnenstad van Vlissingen the place to be!

Geen festivaltype? Kijk snel wat er nog meer te doen is op Bevrijdingsdag.
Foto 4. Het is Bevrijdingsdag! In welke stad vier jij het? Foto: Bevrijdingsfestival Utrecht © Marcel Krijgsman

Laatst gewijzigd: 2024-06-04 23:15:20 · Gepubliceerd: 26 april 2023 - 2572