Stap in de wereld van nijntje en haar vriendjes en kijk je ogen uit!
27 juni 2023 bijgewerkt: 21 september 2023 Toerisme Het nijntje museum in Utrecht heeft de afgelopen tijd verbouwd en heropende vorige week de deuren. Met twee keer zoveel oppervlakte, nieuwe themaruimtes en een 360 graden projectie is het een hele nieuwe ervaring. Wij zijn erg benieuwd naar dit kindermuseum en hebben daarom Aaron (4) en Hidde (2) opgetrommeld. Samen gaan we op ontdekkingstocht door het nijntje museum.
Toerist in eigen land
Onze dag begint op het Utrecht Centraal. We gingen met de trein en de jongens keken hun ogen uit. Van de conducteur hebben ze een velletje stickers gehad en hij maakte allemaal grapjes. De treinreis zet meteen de toon voor de rest van de dag! We besluiten om lopend naar het museum te gaan en gelukkig hebben we een bolderkar meegenomen voor de jongens. Als een ware bezienswaardigheid doorkruisen we de binnenstad en na zo’n twintig minuten slaan we de straat van het museum in. De hele straat is versierd met tientallen vlaggenlijnen vol mini-nijntjes. Dat ziet er gezellig uit!
De tekst gaat verder onder de video.
Het huis van nijntje
Bij binnenkomst worden we vriendelijk ontvangen door de medewerkers. In de garderobe is alle ruimte om de bolderkar (of een kinderwagen) neer te zetten en onze tassen verdwijnen in de kluisjes. Via een trap komen we bij de eerste ruimte: het huis van nijntje en voordat we het weten zijn de jongens al verdwenen. Overal in de ruimte staan grote grijze ‘blokken’ met een gluurstrip. Aaron heeft er al een gevonden en spiekt door de gleuf naar binnen: allemaal gekleurde voorwerpen en plaatjes. Even rondkijken en we zien Hidde ook weer. Hij staat druk te koken in de keuken. Met pannetjes, bordjes en stoffen etenswaren, je kunt zelfs de oven open doen! De servieskast in de hoek is een ruik- en voelkast. Hmm, ruik je dat? De geuren van koffie, anijs en kaneel komen je zo tegemoet. In het huis van nijn is zoveel te doen. We maken bedden op, voelen aan de kleding in de klerenkast, meten onze lengte op, geven de planten water en hangen fruit in de boom. En dat is pas de eerste ruimte!
Foto 2. Overal zijn leerzame speelobjecten zoals deze perenboom. Foto: DagjeWeg.NLDe boerderij van jan
Op naar de boerderij van jan. Hier staat de ruimte ook vol met voel-, kijk- en geurobjecten. De boerderijdieren hebben allemaal een voelbare vacht en uit het ruikkastje komt de zoete geur van honing. Aan de achterwand hangt een grote plaat met allemaal gaatjes: een hangende moestuin! Al gauw zijn de jongens druk met het vullen van de tuin met groenten en beestjes. Ho, het volgende leuks is alweer gevonden: de hooischuur. Met de hooibalen wordt een hoge toren gebouwd die daarna natuurlijk wordt omgekieperd. Ook de waslijn wordt uitgebreid bekeken, maar de sokken ophangen? ‘Nee mama, deze zijn droog, die ga je toch niet ophangen?’ Tsja, daar heeft Aaron wel een punt. We kijken nog even in de werkplaats en volgen daarna het stap-sprongpad naar de volgende ruimte: de winkel van betje big.
Foto 3. Samen bouwen de jongens in de hooischuur een mooie toren van hooibalen. Foto: DagjeWeg.NLVol verwondering
‘Mam, kijk! Ik heb hele gekke benen!’ Aaron staat te gieren voor de lachspiegel terwijl Hidde heel serieus zijn boodschapjes staat te scannen bij de kassa. In het winkeltje van betje big is wederom veel te zien. Van paskamers met verkleedkleren tot kledingrekken waarin kledingstukken gesorteerd moeten worden. Toch gaan we hier wat sneller doorheen, want we hebben een zaal overgeslagen: de 360 graden projectieruimte. We lopen iets terug en klimmen de hoge trap op. Eenmaal binnen stappen we in een zaal vol kleur en beweging. Op alle vier de wanden gebeurt wel iets. We komen halverwege de video binnen, maar dat maakt niets uit, het verhaal is goed te volgen. De animatie gaat over boris beer en zijn dag vol avontuur. En voordat we het weten worden we helemaal meegenomen. Door de lucht, onder water, over het strand en in het bos. Wauw, wat een mooi gezicht! Ook de jongens staren met open mond naar het scherm en de video is zo afgelopen. Gaaf zeg!
Foto 4. Hoog in de wolken! Foto: DagjeWeg.NLZebrapaden, slagbomen en verkeersregels
Nadat we de film nog een keer hebben bekeken, vervolgen we onze weg naar de volgende zalen. We merken dat de jongens al iets moe worden, zoveel indrukken hebben ze gehad. Toch leven ze weer helemaal op als we op het verkeersplein komen. We zien een afgebeelde weg en een spoorlijn met spoorbomen. Hé, die kunnen omhoog en naar beneden! Over de weg fietsen allemaal kinderen op kleine driewielers en er is zelfs een rolstoel waarop gereden kan worden. De stoplichten knipperen rood-oranje-groen en de veiligheidshesjes liggen klaar voor gebruik. Na een paar minuten weet Aaron een fietsje te bemachtigen en vrolijk trappend gaat hij de ruimte door. Even stoppen voor het stoplicht, komt er iemand over het zebrapad? In deze zaal stappen kinderen voor even in het verkeer en komen ze in aanraking met de verkeersregels.
Foto 5. Links kijken, rechts kijken en oversteken. Foto: DagjeWeg.NLAan de slag in de workshopzaal
We sluiten onze dag af in de workshopzaal. De tekenvellen en stempelkussens liggen al klaar. Waar Hidde zijn hele vel vol krast, gaat Aaron heel secuur aan de slag met zijn krijtjes. Ook de stempels worden uitgeprobeerd en met de kunstwerken onder de arm gaan we richting de uitgang. In de allerlaatste zaal hangen er tientallen nijntje-boeken aan het plafond. Door de spiegels aan de wand lijken het er wel honderden! Duits, Engels, Chinees en Frans, allerlei vertalingen zijn te zien. Zo populair is het witte konijn dus. Een muursticker van Dick Bruna aan zijn werktafel lacht ons vriendelijk toe terwijl we de uitgang zoeken. Zo, dat was een dag vol indrukken!
Foto 6. Nog even creatief aan de slag in de workshopzaal. Foto: DagjeWeg.NL Foto 7. Woordjes leren op de tv-schermen. Inclusief een gebarentolk die de woorden uitbeeldt. Foto: DagjeWeg.NLGoed om te weten:
- Het nijntje museum besteedt veel aandacht aan toegankelijkheid. Zo zijn er prikkelarme cabines waar kinderen zich even in kunnen terugtrekken en zie je op de tv-schermpjes een gebarentolk die de woorden uitbeeldt. Ook is het hele museum rolstoeltoegankelijk.
- Voor beide jongens was het een erg leuke dag. Aaron (4) voerde de opdrachten uit zoals ze beschreven stonden en Hidde (2) was vooral veel op ontdekkingstocht. Voor beide leeftijden is het kindermuseum dus geschikt!
- De wandeltocht van Utrecht Centraal naar het museum duurde zo'n twintig minuten. Parkeren met de auto is lastig in de omgeving. Liever niet lopen? Bus 2 naar het Museumkwartier stopt voor de deur;
- Het museum is een stuk groter geworden, neem hier ook zeker de tijd voor. Wij waren zo'n drie uur binnen.
- Het nijntje museum focust op spelend leren. In iedere zaal staat er op de muur aangegeven waar er in die ruimte op gericht wordt. Denk aan motoriek, textuur herkennen of rekenen. Het is een leuk én leerzaam dagje uit dus!
Reportage - Laatst gewijzigd: 2023-09-21 15:35:38 · Gepubliceerd: 27 juni 2023 - 2220