door

Onderzoek het nieuwe Universiteitsmuseum Utrecht

Foto 1. Onderzoek verschillende botten. Foto: Universiteitsmuseum Utrecht

Vijf zalen vol wonderlijke wetenschap om zelf te onderzoeken

archief oud artikel 2 september 2023 Wetenschap Utrecht, Utrecht Het nieuwe Universiteitsmuseum Utrecht gaat ein-de-lijk open! Na jaren verbouwen ben je vanaf 6 september van harte welkom om je ogen uit te kijken in dit interactieve familiemuseum over wetenschap. Keer elke steen om en bekijk dingen die je nog nooit hebt gezien!

Splinternieuwe tentoonstellingen

Drie jaar geleden sloot het oude Universiteitsmuseum Utrecht voor een flinke verbouwing. Het museum kon de grote aantallen bezoekers niet meer aan en het was tijd voor een uitbreiding. De entree is een stuk ruimer gemaakt en vanaf 6 september kun je met het hele gezin op onderzoek uit in maar liefst vijf nieuwe tentoonstellingszalen. Dus zet je onderzoeksbril maar op en geef het nieuwsgierige aagje in jezelf de vrije hand. In het nieuwe Universiteitsmuseum Utrecht valt heel veel te ontdekken en te leren!

Foto 2. Wat zit er in deze Magic Box? Foto: Universiteitsmuseum Utrecht

Vergelijk jezelf met dieren

Hoe doen wetenschappers onderzoek en wat komt erbij kijken? In het Universiteitsmuseum Utrecht kom je erachter door niet alleen te kijken, maar vooral door zelf aan de slag te gaan. In Kijk, wij dieren vergelijk je verschillende dieren met elkaar en met jezelf. Wist je dat apen ons van alles leren over ons gedrag? Sluit je aan bij het onderzoek van twee wetenschappers en probeer aardig en onaardig gedrag bij apen te onderscheiden. Of kijk eens als een kip naar de wereld! Er zijn allerlei schedels van verschillende dieren te zien, die je zelf aan mag raken. In het bijzondere Blaschkakabinet staan glazen modellen van allerlei zeedieren zoals kwallen, slakken en anemonen. Echte juweeltjes zijn het!

Let op: de tekst gaat verder onder de video.

Experimenteren en uitdokteren

Het menselijk lichaam ligt onder de loep in de zaal Uitdokteren en je mag zelf uitdokteren hoe je dit met allerlei apparaten moet onderzoeken. Probeer door de Opthalmoscoop van professor Donders de blinde vlek in een oog te vinden. Of leer hoe de inventieve hart-longmachine werkt. De uitdaging voor de bezoeker is om de goede materialen te kiezen voor deze machine en het bloed in het juiste tempo rond te laten pompen. Net als echte onderzoekers kom je steeds tot nieuwe ontdekkingen door van alles uit te proberen in de zaal Experimenteren. Ga aan de slag met een magneet, een valbaan of een luchtpomp. En kom erachter wat geluid is, waarom een appel niet ver van de boom valt en de ene veer sneller valt dan de andere. Razend interessant!

Foto 3. Tuur door een Opthalmoscoop en vind de blinde vlek in een oog. Foto: Universiteitsmuseum Utrecht

Onderzoek de samenleving

Wetenschap is veel meer dan experimenteren en eindeloos turen door een microscoop. Je kunt namelijk ook onderzoek doen naar mensen en de samenleving. Kijk maar eens mee naar de binnenstad van Utrecht en probeer de mensenmassa hier te regelen in de zaal Alle mensen verzamelen. Hoe kun je drukte in de stad voorspellen? Maak kennis met verschillende Utrechtse onderzoekers die menselijk gedrag bestuderen, zoals Oscar Gelderblom. Hij zoekt samen met collega's uit hoe we vroeger met geld omgingen en hoe dat nu gaat. Heb jij je financiën een beetje op orde? Neus net als de onderzoekers doen in de kasboekjes van heel veel verschillende Nederlanders en trek je eigen conclusies.

Foto 4. Hoe beweegt de mensenmassa zich door Utrechtse binnenstad? Jij kunt het regelen! Foto: Universiteitsmuseum Utrecht

Speuren en onderzoeken

En last bot not least duiken bezoekers van het Universiteitsmuseum ook nog de bodem in! Daar stikt het van de informatie over hoe de aarde er ooit uit zag. En het vertelt ons heel veel over wie er hier leefden voor voor ons. Onderwerp in de zaal Grondig speuren de Nederlandse bodem aan een nauwkeurig onderzoek en sluit aan bij wat professor Harting al in het midden van de 19e eeuw ontdekte. En mocht je daarna nog niet klaar zijn met experimenteren, onderzoeken en leren, dan heeft het museum regelmatige leuke workshops en activiteiten op het programma staan.

Ook de Oude Hortus is weer open

Samen met het UMU opent ook de Oude Hortus de deuren weer. In deze voormalige botanische tuin van de Universiteit Utrecht kun je heerlijk dwalen door het groen op zoek naar bijzondere bomen en planten. Je vindt hier onder meer een Ginkgo biloba van 260 jaar jaar oud, de Pindakaasboom en een Vaantjesboom. Kom na een wandeling door de Oude Hortus nog gezellig langs in het café voor wat te drinken en iets lekkers. Een gezellig einde van een waanzinnig inspirerend museumbezoek.

Foto 5. Ook de Oude Hortus is weer open! Foto: Universiteitsmuseum Utrecht

Praktische informatie

Het Universiteitsmuseum Utrecht (UMU) is vanaf 6 september 13:00 uur weer open voor publiek.

De reguliere openingstijden zijn van dinsdag tot en met zondag van 10:00 uur tot 17:00 uur.
Tip: als je online vast tickets koopt kun je snel op onderzoek uit in het museum.
Foto 6. Verwonder je over verschillende dieren en vergelijk ze met jezelf. Foto: Universiteitsmuseum Utrecht

Gesponsorde bijdrage - Laatst gewijzigd: 2023-09-18 11:20:42 · Gepubliceerd: 2 september 2023 - 3300