door

Vier de herfst met 11 prachtige lichtfestivals

Foto 1. Ontmoet prachtige lichtwezens tijdens Wonderlicht Zaanstad. Bijgesneden voor DagjeWeg.NL. Foto: Wonderlicht © Ed van de Pol

Betoverende lichtjes en fantastische lichtkunst stelen de show

6 oktober 2024 Toerisme Landelijk

Betoverende lichtjes in tuinen of spannende lichtkunst in een donker bos? De herfst begint prachtig met deze 11 bijzondere lichtfestivals. Gloeiende vormen pulseren tussen de bomen, schimmige figuren dansen door het licht en na elke hoek stap je in weer een andere magische plek. Avonden om nooit meer te vergeten!

17 t/m 27 oktober: Schemerlicht

NIJMEGEN - Als de schemer valt start het Schemerlicht Festival in het grote Goffertpark van Nijmegen. Hier staan van 17 tot en met 27 oktober lichtkunst installaties rondom het thema Ruimte Vaarders. Voor deze bijzondere beleving van licht en geluid werkten niet alleen kunstenaars en componisten samen, maar ook wetenschappers. Samen brengen zij allerlei verschillende aspecten van de ruimte tot leven. Je reist langs twaalf kunstinstallaties die op hun eigen manier naar de ruimte kijken, maar ook naar de natuur om ons heen. Zie hoe netwerken werken, maak muren van lucht en kijk via de oren van de kikker. En hoe zou een reiziger uit de ruimte naar onze aarde kijken?

● Het festival opent om 19:00 uur en je boekt van tevoren online een tijdslot om in te starten. Je blijft zolang je zelf wilt, tot het terrein rond middernacht sluit. Bij de ingang en tijdens de wandeling kun je bij de bar terecht voor verschillende hapjes en drankjes.

De tekst gaat verder onder de video.

18 oktober t/m 3 november: Uitgelicht

ARNHEM - In het Nederlands Openluchtmuseum hebben ze dit jaar iets nieuws: een lichtfestival met een verhaal. Door middel van prachtige lichttekeningen ga je van 18 oktober tot en met 3 november op een tijdreis naar Arnhem in de Tweede Wereldoorlog tijdens de lichtroute Uitgelicht. Hoe verliep het leven van de zo’n zeshonderd Arnhemmers, die moesten evacueren naar het Nederlands Openluchtmuseum? Beleef het door de ogen van een kleine jongen. Hij was destijds één van de tijdelijke bewoners in het openluchtmuseum. Zijn stem leidt je door het museumpark langs 37 lichtprojecties op de historische gebouwen, waar de evacués ook echt in hebben gewoond. Je ziet onder andere hoe buiten gekookt werd en de mannen zich wasten in de vijver van het park. Het leven ging namelijk gewoon door. En natuurlijk gluur je ook even naar binnen...

● De begintijd van Uitgelicht is afhankelijk van de zonsondergang, je kunt blijven tot 20:45 uur. Je hebt een speciaal tijdslotticket nodig, met reguliere tickets voor het park kun je niet naar Uitgelicht.

Bekijk alvast een voorproefje. De tekst gaat verder onder de video.

18 oktober t/m 3 november: Enchanted Gardens

ARCEN - Vonken van licht die verschijnen en verdwijnen in een wonderlijke dans. Een veld met duizenden lichtpuntjes. Hypnotiserende lichtwatervallen. De op zich al sprookjesachtige Kasteeltuinen Arcen veranderen van 18 oktober tot en met 3 november in een magische wereld van licht, schaduw, klanken en muziek tijdens het lichtfestijn Enchanted Gardens. Overal in de tuinen kom je wonderlijke lichtkunst tegen. De ene keer stil en verrassend, de andere keer hoor je van verre al de muziek. Soms kom je op plekken die je alleen maar ademloos kunt bewonderen, elders speel je zelf een rol en verandert wat je ziet door wat jij en de overige bezoekers doen. Betoverend mooi.

● De lichtkunst gaat tot en met 26 oktober om 19:00 uur aan, vanaf 27 oktober (wintertijd!) al om 18:00 uur. Bij de horecapunten in de tuinen kun je terecht voor hapjes en drankjes. Voor Enchanted Gardens heb je speciale entreebewijzen nodig.

Sfeerimpressie van Enchanted Gardens. De tekst gaat verder onder de video.

24 oktober t/m 10 november: De Grote Schijn

ROTTERDAM - Lichtfestival De Grote Schijn komt terug naar het Kralingse Bos in Rotterdam met een hele nieuwe show. Van 24 oktober tot en met 10 november verandert deze plek in een andere wereld. Een wereld waar vreemde lichtgevende bollen uit de grond komen rond een gloeiende boom. Gouden struiken om je heen opvlammen en het bos wel in brand lijkt te staan. En vuurvliegjes dansen boven het mos. Mist stijgt omhoog, de muziek en geluiden om je heen worden steeds mysterieuzer. Fluistert die boom nou echt en waar komt die geur vandaan? Van de oplichtende bloemen in de struiken? Kippenvel!

● De lichtwandeling is ongeveer 2 kilometer lang en je hebt de tijd tot 23:00 uur, daarna gaan alle lichten uit. De start is vanaf 18:00 uur. Je tocht eindigt bij een gezellig horecaterras met verschillende foodtrucks en ook hier heel veel lichtjes.

De tekst gaat verder onder de video.

25 oktober t/m 3 november: Helder Licht Festival

DEN HELDER - Tijdens het Helder Licht Festival wordt Den Helder drie weken lang een beetje magisch, dankzij 13 fraaie lichtkunstwerken met een maritiem thema, allemaal speciaal gemaakt voor de havenstad. Ze nemen je van 25 oktober tot en met 3 november mee op een unieke tocht door het centrum, Rijkswerf Willemsoord (dé hotspot van de stad) en langs historische scheepswerven. Bijzondere installaties stralen langs de route, fraaie lichtprojecties veranderen gebouwen compleet tot kleurige kunst en als extraatje zijn ook de schepen in de Museumhaven van Willemsoord prachtig verlicht!

● De lichtkunst van Helder Licht is tijdens het festival dagelijks te bewonderen van 19:00 uur tot 22:00 uur en daar kun je helemaal gratis van genieten. Pik onderweg een drankje en hapje mee in de gezellige horeca om je bijzondere avondje uit helemaal compleet te maken.

Foto 2. Tijdens het Helder Licht Festival loop je in Den Helder langs prachtige projecties. Foto: Citymarketing Den Helder

25 oktober t/m 3 november: Alluminous

ALMERE - Rondom het Weerwater van Almere staan van 25 oktober tot en met 3 november tien theatrale lichtkunstwerken tijdens Lichtkunstfestival Alluminous. Eet voor een compleet uitje eerst een hapje in het centrum en volg daarna te voet of op de fiets de lichtjes van droomwereld naar droomwereld. De lichtkunsten zijn ontstaan vanuit theater en daardoor toch even anders dan bij andere lichtfestivals. Je ervaart ze het beste te voet, tijdens een betoverende wandeling van zo'n 6 kilometer. Is dat toch wat te ver, dan biedt de speciale fietsroute uitkomst. Of stap op de fraai verlichte pendelboot die heen en weer vaart tussen de Esplanade steiger en de Hortus-steiger. Daardoor kun je de route opsplitsen in twee delen en een halve route lopen. De andere helft doe je dan gewoon een andere avond, want Alluminous is helemaal gratis.

● De lichtkunsten branden van 18:00 uur tot 23:00 uur. Komen kijken is dus gratis, maar voor een tientje kun je vriend worden van Alluminous met enkele leuke extra's.

Foto 3. De lichtkunst bij Alluminous is ontstaan vanuit theater. Zoals dit kunstwerk van Simon Wald-Lasowski en Hendrik Walther met acteurs van de Ulrike Quade Company uit 2023. Foto: Clemens Wildschut

27 oktober t/m 1 maart: Light Nights

RHENEN - De avonden worden weer betoverend mooi in Ouwehands Dierenpark! Want van 27 oktober tot en met 1 maart verandert het park tijdens de drie schoolvakanties en op de zaterdagen daartussen 's avonds in een wondere wereld vol lichtgevende wezens tijdens Light Nights. Magische planten en enorme dieren in de kleuren van hun regio komen tot leven in de metershoge lichtkunstwerken. Loop onder een metershoge beer door, maak een selfie met een Delftsblauwe zeehond en geniet van de live entertainment. En natuurlijk even napraten met een hapje en drankje, want de horeca is open.

● De lichtkunstwerken branden van 17:30 uur tot 21:00 uur, maar in de voorjaarsvakantie van 18:00 uur tot 21:30 uur. Er zijn ook combitickets voor een dagbezoek vanaf 14:30 uur, inclusief bezoek aan Light Nights.

Sfeerimpressie van de vorige edities. De tekst gaat verder onder de video.

31 oktober t/m 2 november: Wonderlicht Zaanstad

ZAANDAM - Straattheater, vuur en indrukwekkende lichtinstallaties: Wonderlicht Zaandam: van 31 oktober tot en met 2 november is het Burgemeester in ’t Veldpark in Zaandam helemaal omgetoverd tot een magische lichtwereld. Mysterieuze poppen komen tot leven, de bomen lijken te branden en een dichter schrijft zijn gedichten in oplichtend zand. Stap op het vliegende tapijt en bezoek de onderwaterwereld van de Waterlanders. Niets is wat het lijkt, maar alles is even prachtig. In het hart van deze wondere wereld vind je een plein vol zithoekjes, lekkere hapjes en drankjes en vuurkorven om marshmallows boven te smelten bij de klanken van live muziek. Dit Festivalhart kun je ook gratis bezoeken zonder tickets voor Wonderlicht.

● Wonderlicht is open van 17:30 tot 23:00 uur, het laatste tijdslot dat je kunt boeken is om 22:00 uur. De tijdsloten zijn begintijden, je mag zo lang over de route doen als je wilt (tot 23:00 uur). Het Festival opent een half uurtje eerder: om 17:00 uur.

Foto 4. Ervaar de wondere lichtwereld van Wonderlicht Zaanstad. Foto: Wonderlicht @ Ed van de Pol

1 en 2 november: Alkmaar Light Festival

ALKMAAR - Enorme ogen bekijken je vanaf een gevel. Licht en schaduw veranderen op de muziek van Stravinsky in een enorme vuurvogel. En bijzondere lichtobjecten wijzen je de weg naar verborgen plekken waar je opeens midden in een optreden staat. Het pittoreske Alkmaar verandert op 1 en 2 november in een magische stad vol lichtkunst, muziek, theater en dans tijdens Alkmaar Light Festival. Naast historische plekken als het Rooie Dorp, de Schermerpoort en de Oude Stad kom je ook door nieuwe wijken op Schermereiland en bij Oudorp. Deze bijzondere lichtwandeling gaat niet alleen door straten en over pleinen, maar ook door allerlei gebouwen waar je van de ene verrassing in de andere valt. Bijzonder bijzonder!

● Alkmaar Light Festival is op beide dagen van 17:30 uur tot 23:00 uur. De route is ongeveer 6 kilometer. Ga je mee met het pontje, dan wordt dit 5 kilometer. Onderweg kun je een hapje en drankje halen bij verschillend horecagelegenheden.

Teaser voor Alkmaar Light Festival. De tekst gaat verder onder de video.

9 t/m 16 november: GLOW

EINDHOVEN - De dagen worden in november steeds korter en donkerder, maar niet in Eindhoven! Van 9 tot en met 16 november licht de stad op tijdens het magische lichtkunstfestival GLOW 2024. Kunstenaars maken van de stad een waar lichtspektakel. Het thema van de enorme lichttentoonstelling is dit jaar The Stream. Voor je ogen verandert de stad dankzij patronen, lichtkunst en vormen die verschijnen en verdwijnen, allemaal op de maat van pakkende muziek. Ook dit jaar is er weer een vaste route door de binnenstad. Zodat je al die wauw-momenten deelt met de andere bezoekers. Van de kleurige monstertjes en vliegende lichtjes tot onverwachte streetacts.

● Je wandelt de route van ongeveer 5 kilometer op eigen houtje, gewoon de duidelijke lichtsignalen volgen. Neem de tijd om alles op je in te laten werken en stop her en der even voor een drankje. De lichten gaan aan om 18:30 uur en blijven branden tot 23:00 uur. GLOW is gratis, tenzij je besluit mee te gaan met een gids. Deze tours op 9, 10, 15 en 16 november zijn € 15,00 per persoon en starten om 19:00 uur. Maar je ontdekt daarvoor wel nog meer van het festival!

Foto 5. Wauw! Een bezoek aan GLOW Eindhoven is magisch. Foto: GLOW © Vincent van den Hoogen

29 en 30 november: Fjoertoer

EGMOND - Kort, want slechts twee avonden, maar krachtig, dat is Fjoertoer Egmond. Je wandelt op vrijdag 29 en zaterdag 30 november van Egmond aan Zee door de duinen en de polder langs prachtige lichtkunstwerken. Sprookjesachtig, magisch en vol spektakel. De wandelaars zijn onderweg al eens verrast door enorme vuurspuwende draken en vurige Vikingen. Vooral het laatste stuk over het strand is een ervaring, want daar kom je langs meerdere lichtkunst acts achter elkaar. Verdwalen is moeilijk: overal wijzen lichtjes en vuurbakens je de weg.

Let op: er zijn alleen nog tickets voor de 6, 16 en 20 kilometer op vrijdag en ook die gaan hard. Dus als je nog mee wilt lopen moet je snel zijn!

De tekst gaat verder onder de video.

Ook interessant

  • Stadswandeling Utrecht Lumen neemt je mee op een ontdekkingstocht in het donker langs allerlei lichtkunstwerken in de binnenstad van Utrecht, te zien van half oktober tot eind maart, van zonsondergang tot middernacht;
  • Wie van lichtshows houdt, houdt van Fabrique des Lumières met zijn prachtige lichtprojecties op de muren van de Westergasfabriek in Amsterdam. Van de makers van het beroemde Atelier des Lumières in Parijs;
  • Ook bij Motion Imagination Experience in Eindhoven stap je - gewoon overdag - in een wereld van licht. Vol bijzondere effecten die je normaal gesproken in grote lichtshows ziet, maar waar je nu middenin staat. Wij gingen je voor: lees onze reportage;
  • Of beleef kunst op een wel heel bijzondere manier in de audio-visuele experience Remastered onder de Erasmusbrug van Rotterdam;
  • Dompel je ook eens onder in de wondere en surrealistische wereld van Doloris' Meta Maze in Tilburg of Doloris Anoma Maze in Utrecht.
Foto 6. Bijzondere lichtkunst tijdens Alluminous in Almere. Kunstwerk van Tom&Lien Dekyvere. Foto: Matthijs Immink

Redactioneel - Laatst gewijzigd: 2024-10-06 00:35:38 · Gepubliceerd: 6 oktober 2024 - 5595