Met kinderen naar het museum? Ontdek samen de middeleeuwen
archief oud artikel 14 oktober 2023 Geschiedenis Leiden, Zuid-Holland In het Rijksmuseum van Oudheden maak je een reis door een bijzondere tijd: het midden van de middeleeuwen. In de nieuwe familietentoonstelling Het Jaar 1000 kom je alles over die vrij onbekende periode te weten, toen een stukje wildernis aan zee veranderde in Nederland. En wij mochten een kijkje komen nemen! Reis mee naar een wereld met handgeschreven boeken, gouden schatten en de eerste kastelen.
Uiterste puntje van het Heilige Roomse Rijk
De tocht door familietentoonstelling Het Jaar 1000 begint meteen goed. Een continu draaiende film laat zien hoe mensen duizend jaar geleden leefden in dit afgelegen noordwestelijke puntje van het Heilige Roomse Rijk. En in de eerste vitrine zien we meteen topstukken: twee prachtig bewerkte reliekhoorns. Een grote van ivoor en een Vikingshoorn versierd met zilver. Ze zijn zo goed bewaard gebleven omdat in deze hoorns heilige relieken werden bewaard.
Foto 2. Onze reis naar het jaar 1000 begint meteen met enkele topstukken. Foto: DagjeWeg.NL © Tonny van OostenEchte familietentoonstelling
De nieuwe familietentoonstelling Het jaar 1000 duurt tot en met 17 maart 2024 en is leuk voor jong en oud. Terwijl je zelf alle topstukken en schatten bewondert, gaan de kinderen op speurtocht! Vanaf 4 jaar zoeken ze naar voorwerpen die archeologen zijn vergeten op te graven. En vanaf 8 jaar maken ze met een dagboek een ontdekkingsreis door deze bijzondere tijd, waarbij ze stickers kunnen verzamelen. Onderweg komen jullie ook langs een levensgrote game, die je speelt met je hele lijf.
Reis door een veranderend landschap
Na dit goede begin stappen we de tiende eeuw in. We zien enkele archeologische vondsten en de resten van een oude boot. Op de muur is het landschap uit die tijd geprojecteerd, een wildernis achter de duinen. Hoe verder we reizen richting het jaar 1000, hoe meer dit landschap verandert. De eerste dijken verschijnen en de eerste polders worden veroverd op de zee. Vogels vliegen voorbij, een beer loopt langzaam door de velden, een hert kijkt verschrikt op. Dan komen er meer wegen en nederzettingen, tot de kerktorens oprijzen aan de horizon en er geen eland of beer meer te bekennen is. Als het jaar 1000 om de hoek ligt, is de wildernis veranderd in het onmiskenbare cultuurlandschap van Nederland.
Foto 3. Hoe verder we komen, hoe meer we de wildernis op de muren zien veranderen in een cultuurlandschap. Foto: DagjeWeg.NL © Tonny van OostenDe gouden schat van Hoogwoud
We komen op onze reis langs piepkleine muntjes, die gelukkig groot op de muur worden geprojecteerd. Zo zien we goed hoe mooi ze vaak versierd zijn. We bewonderen zwaarden, enorme kruiken en zilveren versieringen voor riemen. Kinderen kunnen letterlijk op speurtocht door de expositie. Jonge kinderen zoeken naar nog niet opgegraven archeologische vondsten en oudere kinderen gaan op expeditie met een dagboek. Spannend! Maar wij duiken zelf overal op af en ontdekken onder andere een deel van de goudschat, die eerder dit jaar werd gevonden bij Hoogwoud. Wauw! Als je in de middeleeuwen dit soort gouden oorhangers droeg, dan wisten ze overal in de wereld meteen: daar loopt een belangrijke vrouw.
Foto 4. Tussen de vele topstukken ook een deel van de schat van Hoogwoud. Foto: DagjeWeg.NL © Tonny van OostenTussen scherven en topstukken
We komen ook veel 'gewone' voorwerpen tegen voor dagelijks gebruik. Dankzij al deze archeologische schatten is het best goed bekend hoe de mensen hier duizend jaar geleden leefden en wij kunnen dat nu ook met eigen ogen zien! Kijk die leren schoenen eens. En die ruitersporen. Dat nagemaakte bed, hoe zou dat liggen? Naambordjes aan het plafond vertellen waar al deze overblijfselen gevonden zijn. We lezen dat de bevolking in deze tijd ook flink groeide - tot wel 250.000 mensen. Wacht... dat was toen veel? Nu hebben we steden met meer bewoners!
Foto 5. Bordjes aan het plafond vertellen waar al deze archeologische schatten vandaan komen. Foto: Rijksmuseum van Oudheden © Mike BinkBotjes kostbaarder dan goud
We stappen in een ruimte die De Schatkamer heet. Huh, waarom ligt de goudschat van Hoogwoud niet hier? Al snel blijkt dat in de tiende eeuw iets anders veel en veel meer waard was dan goud of zilver: botjes. Niet zomaar botjes, het gaat om de overblijfselen van apostelen en heiligen. Deze relieken waren nodig om een kerk of klooster te stichten en pelgrims kwamen van heinde en ver om bij ze om hulp te bidden. Ook de boeken met religieuze teksten werden gekoesterd en geëerd en waren daarom vaak echte kunststukjes: van buiten bekleed met juwelen, van binnen versierd met bladgoud en prachtige schilderingen.
Foto 6. De Schatkamer ligt vol zeldzame religieuze schatten. Foto: Rijksmuseum van Oudheden © Mike Bink Foto 7. De voor- en achterkant van de Ansfridus-codex, versierd met edelstenen en goud. Foto: DagjeWeg.NL © Tonny van OostenGame! Wie bereikt de keizer?
Een heel ander soort hoogtepunt komt direct na de Schatkamer: een enorme game die je bedient met je lichaam door te springen, loopbewegingen te maken en in elkaar te duiken. Of als je in een rolstoel zit door je armen op de juiste manier te bewegen. Doel van de game is om de keizer en keizerin van het Heilige Roomse Rijk te bereiken. Daarvoor moet je eerst door de bewaakte poort in hun paleis of palts komen en vervolgens henzelf bereiken. Dat betekent springen over hindernissen, op tijd wegduiken om langs wachters te sluipen en al rennend de mensen en kraampjes op een markt ontwijken. Wie weet lukt het je, ons in elk geval niet. Ja, dit spel is leuk voor jong en oud!
Foto 8. Speel de levensgrote game Ontdek de palts. Foto: Rijksmuseum van Oudheden © Ilona HartensveldPowerkoppel van de tiende eeuw
Keizer Otto II en keizerin Theophanu, een Byzantijnse prinses uit Constantinopel, waren hét powerkoppel uit de tiende eeuw. Zij bestuurden het Heilige Roomse Rijk tot in de verste hoeken. Als ze een deel van hun rijk bezochten, verbleven ze daar in een van hun paltsen. Een palts is niet hetzelfde als een kasteel, maar meer een versterkt paleisje. Fun fact: hun lievelingspalts was Het Valkhof in Nijmegen. Theophanu is tegenwoordig als 'de prinses uit het oosten' de bekendste van de twee. Zij trouwde met de keizer toen ze nog maar 12 was en na zijn plotselinge dood in 983 werd ze de regentes van haar zoontje keizer Otto III. Jarenlang gold zij als de machtigste vrouw van West-Europa.
Foto 9. Op de achtergrond keizer Otto II (links) en keizerin Theophanu die haar zoontje Otto III naar voren houdt, detail van het ivoor uit 983 op de voorgrond. Achtergrondfoto: Castello Sforzesco. Foto: DagjeWeg.NL © Tonny van OostenInvloeden uit de hele wereld
Het laatste deel van familietentoonstelling Het Jaar 1000 kijkt naar wat er gebeurde in de rest van de wereld. Met extra aandacht voor het rijke Byzantium waar de keizerin vandaan kwam en natuurlijk voor Rome. In die tijd dé place to be omdat daar de hoogste christelijke macht zetelt, de Paus. Ook dit deel van de expositie is gevuld met topstukken. En geeft goed aan hoeveel contact er onderling was tussen de verschillende delen van de wereld, ook Nederland. Zo kende de high society van toen elkaar goed en gingen ze geregeld bij elkaar op bezoek.
Foto 10. Wat gebeurde er in de rest van de wereld terwijl Nederland Nederland werd? Ook daar is aandacht voor. Foto: DagjeWeg.NL © Tonny van OostenHet eerste zakhorloge
Via al die contacten over de hele wereld komen in de tiende en elfde eeuw ook de nieuwste ideeën van die tijd naar Nederland. En dat is niet niks. Het schaakspel bereikt ons landje, maar ook de Arabische cijfers inclusief de nul die zorgen voor een hele andere manier van rekenen. Plus een echte topper: het astrolabium. Hiermee kun je aan de hand van de sterrenhemel de tijd bepalen én je plek op aarde. Eigenlijk een gps, horloge en kompas in één. Toen al, in die in Nederland vaak vergeten middelste middeleeuwen!
Foto 11. Een aantal astrolabia, zo'n 1200 jaar het voornaamste instrument voor navigatie. Tot de sextant dit overnam. Foto: DagjeWeg.NL © Tonny van OostenHet einde der tijden?
En dan bereiken we bijna het jaar 1000. De christenen in die tijd geloofden dat het millennium de apocalyps zou brengen. Kometen, een zonsverduistering, een vuurrode lucht, alles wat afweek werd beschouwd als een teken voor het einde der tijden. De expositie eindigt met al die voortekenen geprojecteerd op schermen voor en boven ons, compleet met geluidseffecten. Hé, daar gaat een komeet! Via een poort stappen we toch dapper het jaar 1000 in. Gelukkig, geen apocalyps te bekennen. Hoewel, gelukkig? Veel christenen uit die tijd waren best teleurgesteld. Zij hadden wel zin in de komst van het Hemelrijk op aarde na de apocalyps en ja, dat ging dus ook niet door.
Foto 12. Dreigende voortekenen aan het eind van de expositie. Foto: Rijksmuseum van Oudheden © Mike BinkDeze expositie vult een belangrijk gat
Als we de tentoonstelling uitlopen vragen we ons vooral af: waarom was er niet eerder echt aandacht voor het midden van de middeleeuwen, waarin zo ontzettend veel gebeurde? En springt de Canon van Nederland direct van Karel de Grote (rond 800) naar de oudste tekst in het Nederlands van net voor de twaalfde eeuw? Goed dat dit zwarte gat nu opgevuld wordt door deze indrukwekkende tentoonstelling van het Rijksmuseum van Oudheden.
Foto 13. Animatie over Het Evangeliarium van Egmond, het belangrijkste tiende-eeuwse boek in Nederland. Foto: DagjeWeg.NL © Tonny van OostenOok leuk
De rest van het museum! Bezoek de Grieken en Romeinen en bewonder hun prachtige beelden. Leer de Etrusken kennen. Volg de tijdlijn door de oudste geschiedenis van Nederland. En reis mee naar een wereld van mummies, hiërogliefen en gouden maskers in het oude Egypte. Het gebouw zelf is ook bijzonder, met als een van de hoogtepunten een echte Egyptische tempel in de entreehal. Daar wordt elke dag om 11:30 uur, 13:30 uur en 15:30 uur een wervelende lichtshow op geprojecteerd.
Bekijk onze korte impressie van het Rijksmuseum van Oudheden:
Goed om te weten
- De familietentoonstelling Het Jaar 1000 is tot en met 17 maart 2024 te zien in de grootste zaal van het Rijksmuseum van Oudheden en staat vol topstukken;
- In deze tentoonstelling draait het om de tiende en elfde eeuw: het midden van de middeleeuwen. Een periode waar in Nederland nog niet veel aandacht aan is besteed, terwijl er heel veel gebeurde en de basis werd gelegd voor het Nederland van nu;
- Wat de expositie verder bijzonder maakt is dat je tijdens je reis naar het jaar 1000 onderweg alle ontwikkelingen van die tijd tegenkomt. Kunst, economie, landbouw, religie: alles komt aan bod;
- Rondom de tentoonstelling zijn extra activiteiten georganiseerd met middeleeuwen-films tijdens LIFF op 2 en 3 november, elke maand een lezing door vriendenvereniging RoMeO en een middeleeuws schaaktoernooi op 18 februari 2024. Houd de agenda van Rijksmuseum van Oudheden in de gaten;
- Meer weten? Luister dan naar de uitgebreide podcastserie over het jaar 1000;
- Of lees het boek van conservator en samensteller van de tentoonstelling Annemarieke Willemsen: Het jaar 1000. Nederland in de Middeleeuwen. Verkrijgbaar in de museumwinkel en de webshop van het museum.
Gesponsorde bijdrage - Laatst gewijzigd: 2024-03-18 13:33:47 · Gepubliceerd: 14 oktober 2023 - 2009
Activiteiten Rijksmuseum van Oudheden
Nu te bezoeken
Tentoonstelling: Bronstijd, vuur van verandering.
Het Rijksmuseum van Oudheden (RMO) kondigt met enthousiasme de langverwachte wintertentoonstelling Bronstijd, vuur van verandering aan. De bronstijd (2000-800 v.Chr.) markeert een sleutelperiode in...