Fotograaf Kadir Lohuizen brengt de wereldwijde voedselindustrie in beeld
archief oud artikel 1 november 2023 Cultuur Amsterdam, Noord-Holland Voor je een stukje vlees, groente of fruit op je bord hebt, is er over de hele wereld van alles met dat eten gebeurd. Wat precies? En wat is de rol van ons eigen land in de hele voedselketen? Fotograaf Kadir van Lohuizen reisde de wereld rond om dat in beeld te brengen. De tentoonstelling Food for Thought in Het Scheepvaartmuseum neemt je door foto's, film- en dronebeelden mee in de enorme voedselindustrie.
Verhaal achter verpakkingen
Wie kent het verhaal achter het eten wat je dagelijks naar binnen werkt? Met die vraag begon fotograaf en filmmaker Kadir van Lohuizen aan een reis, die begon in ons eigen land. Hij legde de complete Nederlandse voedingsketen vast: van veredelde zaadjes tot de Edammerkaas voor de export en kwam binnen in distributiecentra en slachterijen. Hij maakte overal beelden en viel van de ene verbazing in de andere. De expositie Food for Thought, te zien van 3 november 2023 tot en met 9 juni 2024, bracht zijn reis nog veel verder. Hij bezocht Kenia, de VS en het Midden-Oosten en maakte ook hier indrukwekkende beelden van onder meer een echte megastal met wel 250.000 koeien. Het resultaat is een boeiende en misschien wel confronterende tentoonstelling die laat zien welke weg ons eten aflegt.
Foto 2. Bekijk elk onderdeel van onze voedselsystemen. Foto: Kadir van Lohuizen / NOOR ImagesNederland als exporteur
Wist je dat het kleine Nederland na de Verenigde Staten de grootste landbouwexporteur ter wereld is? En dat uien ons grootste exportproduct zijn? In Het Scheepvaartmuseum kom je erachter wat de rol van ons kikkerlandje is in de wereldwijde voedselindustrie. En dat is een behoorlijke rol! In de expositie mogen bezoekers een inschatting maken van hoeveel uien Nederland per jaar produceert én exporteert. En ga op een weegschaal staan en zie hoe vaak de VS jouw lichaamsgewicht in kilo rundvlees produceert. Je staat met je oren te klapperen!
Foto 3. Megastallen vol koeien. Foto: Kadir van Lohuizen / NOOR ImagesScheepvaart en voedsel
Het Scheepvaartmuseum is misschien niet de meest voor de hand liggende locatie voor een tentoonstelling als Food for Thought. Toch hebben de huidige voedselsystemen van alles te maken met de scheepvaart. Denk maar eens aan de tijd van de VOC. Nederland en andere Europese landen bezetten eeuwenlang gebieden over de hele wereld en haalden hier met schepen voedsel en specerijen vandaan. Dat verleden heeft de machtsverhoudingen in de wereld gevormd. Nog steeds worden er mensen in andere landen uitgebuit voor ons voedsel. Een verhaal wat de consument vaak niet kent, want verpakkingen in de supermarkt vertellen er niets over. Het Scheepvaartmuseum wil in de tentoonstelling juist laten zien hoe deze inzichten kunnen bijdragen aan een duurzame toekomst.
Foto 4. Containerschepen varen af en aan om ons eten te vervoeren. Foto: Kadir van Lohuizen / NOOR ImagesWat kun je zelf doen?
In de tentoonstelling Food for Thought krijgen bezoekers de ruimte om zelf na te denken over gezond en duurzaam eten voor iedereen. Kijk mee en volg de voedselketen van een eenvoudig bord pasta. Welke reis leggen de ingrediënten af? En wie bepaalt de prijs in de schappen? Het Slow Food Youth Network (SFYN) neemt je in deze ruimte graag mee en je kunt er volop vragen stellen. En met een hoofd vol informatie kun je thuis misschien andere keuzes maken. Je hebt in ieder geval genoeg gedachten om nog eens te 'herkauwen'.
Activiteiten rond Food for Thought
Schuif in de eerste maanden van 2024 aan bij een Food Night in Het Scheepvaartmuseum en ontdek meer over ons voedselsysteem. Hoe werkt het kolonialisme nog steeds door in de voedselindustrie? Lelani Lewis legt het uit op 24 januari. Een maand later, op 23 februari, laat de @havermelkelite op humoristische wijze zien hoe voedsel een statussymbool is voor de 'stedelijke elite'. Op 29 maart neemt het Slow Food Youth Network je in de laatste Food Night mee in de voedselketen.
Tip: bezoekers van de tentoonstelling kunnen in november mee met een gratis rondleiding.
Bezoekersinformatie Food for Thought
De tentoonstelling Food for Thought is te zien van 3 november 2023 tot en met 9 juni 2024.Het Scheepvaartmuseum is dagelijks geopend van 10:00 uur tot 17:00 uur.
Tip: bestel tickets met korting voor Het Scheepvaartmuseum via DagjeWeg.Tickets.
- Laatst gewijzigd: 2023-11-18 12:12:03 · Gepubliceerd: 1 november 2023 - 2608