Veelbekroonde films uit Frankrijk voor het eerst vertoond in Nederland
archief oud artikel 23 februari 2024 Cultuur Amsterdam, Noord-Holland Filmliefhebbers opgelet: van 29 februari tot en met 20 maart is in Eye Filmmuseum een omvangrijk retrospectief te zien rond Claire Denis, een van de belangrijkste filmmakers van Frankrijk. Met nieuw gerestaureerde films, haar debuutfilm Chocolat (1988) en doorbraakfilm Beau travail (1999) voor het eerst in de Nederlandse bioscoop. Een mooie aanleiding om haar veelgeprezen werk eens te bekijken.
Een van de belangrijkste filmmakers
De komende weken draaien de films van Claire Denis (1948) in Eye Filmmuseum. Naast haar bekendere latere werk worden ook titels van vóór haar doorbraak in de schijnwerpers gezet, plus een paar films die haar hebben geïnspireerd. Claire Denis wordt gezien als een van de belangrijkste filmmakers uit Frankrijk. Gek genoeg zijn veel van haar films destijds niet verschenen in Nederland – tot nu dus. Zo kun je aanschuiven bij haar debuutfilm Chocolat en bij Beau travail, waarmee ze beroemd werd. Die laatste is door filmmagazine Sight and Sound zelfs opgenomen in de top 10 beste films allertijden.
Aandacht voor kolonialisme en buitenstaanders
Als kind van een Franse koloniaal ambtenaar groeide Denis op in verschillende West-Afrikaanse landen, destijds Franse kolonies. Dat zit verweven in haar films: ze onderzoekt de gevolgen van kolonialisme en het gevoel een buitenstaander te zijn. Zo verbeeldt ze op een bijzondere manier mensen die misschien niet helemaal op hun plek zijn. Verwacht geen ellenlange dialogen, de nadruk ligt op wat lichamen vertellen – vaak op een sensuele manier. De voornamelijk Franstalige films hebben ook geen voorspelbaar plot met een afgesloten einde. Juist dat onvoorspelbare maakt het interessant.
Greep uit het filmprogramma
Het filmprogramma is deels geput uit de (35mm-)collectie van Eye en bevat meerdere nieuwe restauraties. Bekijk het hele programma inclusief data en tijden op de website van Eye.- Beau travail: Een veelbekroonde – maar nog niet in Nederland vertoonde – film over de herinneringen van een sergeant uit het vreemdelingenlegioen, met sensuele, trance-achtige beelden. Te midden van azuurblauwe wateren en zonovergoten woestijnlandschappen van Djibouti zaait de sergeant de zaden van zijn eigen ondergang.
- Chocolat: Denis' debuutfilm waarin subtiel de koloniale verhoudingen in Kameroen worden getoond. De jonge, witte France blikt terug op haar jeugd tussen de arrogante kolonialen en de zwarte, getalenteerde 'huisknecht' Protée.
- White material: Maria weigert haar koffieplantage op te geven, ondanks de dreiging van een oprukkend rebellenleger van kindsoldaten.
- S'en fout la mort: Deze radicale, fysieke film van Denis toont de ruige, schimmige wereld van twee vrienden die deelnemen aan illegale hanengevechten in de Parijse banlieue.
- Nénette et Boni: De van elkaar vervreemde tienerbroer en zus Nénette en Boni groeien naar elkaar toe wanneer de zwangere Nénette wegrent van de kostschool. Denis won een Gouden Luipaard met deze film.
- Laatst gewijzigd: 2024-02-24 19:06:57 · Gepubliceerd: 23 februari 2024 - 677
Activiteiten Eye Filmmuseum
Nu te bezoeken
Underground, American Avant-Garde Film (1960s)
Eye Filmmuseum zet dit najaar de schijnwerpers op de Amerikaanse avant-gardecinema van de jaren zestig. Met een tentoonstelling en omvangrijk programma worden zowel iconische als minder bekende...
Later dit jaar
Inner Landscapes
Eye Filmmuseum presenteert de eerste tentoonstelling in Nederland van de gelauwerde Turkse filmmaker en fotograaf Nuri Bilge Ceylan (Istanbul, 1959) en brengt daarbij voor het eerst zijn...