
Pubquiz, lezingen en kunst in De Nieuwe Kerk Amsterdam
archief oud artikel 16 maart 2024 Cultuur Amsterdam, Noord-Holland Maandenlang heeft De Nieuwe Kerk Amsterdam in het teken gestaan van De Grote Indonesië-tentoonstelling. De laatste tien dagen, van 23 maart tot en met 1 april, wordt deze indrukwekkende tentoonstelling in stijl afgesloten met elke avond een activiteit. Van boekbesprekingen tot Multatuli-avonden, van een kinderverhaal tot een lezing door Adriaan van Dis. Mis het niet en kijk snel bij welk evenement jij wil aansluiten. De Nieuwe Kerk is voor de gelegenheid elke avond tot 21:00 uur geopend.
De Grote Indonesië-tentoonstelling
Rijk gedecoreerde maskers, schilderijen, wapens en een opgezette orang-oetan: sinds oktober vorig jaar staat De Nieuwe Kerk Amsterdam in het teken van Indonesië en de veelbewogen geschiedenis van dit eilandenrijk. Je wordt meegenomen in de prachtige natuur, de rijke culturen en bewoners door de eeuwen heen, de legendarische dynastieën, voorouders en de Revolusi. Ook aan het Nederlandse slavernijverleden wordt de nodige aandacht besteed. Schrijver Reggie Baay geeft een speciale rondleiding over dit belangrijke thema. Aan het einde van de tentoonstelling delen jongere generaties hun wens voor het land, omringd door hedendaagse kunst.

Het 10-daagse programma
Na al die maanden loopt op 1 april 2024 de tentoonstelling definitief ten einde. En dat gebeurt met een climax: een 10-daagse afsluiting met elke avond een boeiende activiteit. Rondom deze activiteiten kun je uiteraard de tentoonstelling zelf nog bezoeken. Meer details over het hele programma vind je op de website van De Nieuwe Kerk Amsterdam.
Zaterdag 23 maart (16:30 uur)
De tiendaagse wordt feestelijk geopend met De Grote Indonesië-quiz. Test je kennis over Indonesië tijdens deze vermakelijke pubquiz – en misschien ga je wel met een mooie prijs naar huis. Er is ook een bar én een dj die leuke beats draait.
Zondag 24 maart (11:00 uur en 13:00 uur)
Op zondag leest Monique Boon kinderen vanaf 4 jaar voor uit haar kinderboek 'Stamppot met Sambal'. Het voelt alsof je samen met het jongetje Milo het huis van zijn Indische oma Mientje binnenstapt, inclusief geur van verse kroepoek in de keuken en vuurspuwende vulkanen op het schilderij in de woonkamer. Terwijl je kind vol aandacht luistert, kun jij rondlopen in de tentoonstelling. Je kunt er natuurlijk ook bij gaan zitten.
Maandag 25 maart (besloten)
Speciaal voor studenten van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten, de Universiteit van Amsterdam en de Vrije Universiteit is er een rondetafelconferentie over musea en Indonesisch erfgoed. Columnist, schrijver en voormalig museumdirecteur Max Meijer is gespreksleider. Let op: dit evenement wordt speciaal voor studenten georganiseerd en is alleen toegankelijk op uitnodiging.
Dinsdag 26 maart (20:00 uur)
Tijd voor een film! Op dinsdag is er een Asian docu night, waarbij de documentaire 'Selling a Colonial War' wordt getoond. De film gaat erover hoe de Nederlandse overheid decennialang het frame van een gerechtvaardigde oorlog in Indonesië̈ in stand hield door middel van propaganda – en welke ingrijpende gevolgen dit had. Extra bijzonder: regisseur In-Soo Radstake zal persoonlijk een inleiding verzorgen, en na afloop is er een Q&A met hem.
Woensdag 27 maart (20:00 uur)
Geniet op deze avond van een lezing door schrijver Adriaan van Dis: 'De kolonie mept terug'. Hij neemt je mee op reis door de koloniale geschiedenis, waarbij hij de wonden van gedwongen verplaatsing, de expansiedrift van het westen en de verdeel-en-heerspolitiek belicht. Zijn kritische blik op Europa en het verschuivende wereldbeeld zet je aan het denken. Probeer erbij te zijn dus! De deuren gaan om 19:00 uur open.
Donderdag 28 maart (17:00 uur)
'Misschien wel het belangrijkste geschiedenisboek van dit jaar', schreef NRC Handelsblad over het boek 'De strijd om Bali' (2022) van historicus en auteur Anne-Lot Hoek. Hoek staat bekend om haar diepgravende onderzoek naar kolonialisme en onafhankelijkheidsstrijd. Op deze avond word je tijdens een live-interview met haar meegenomen in het onthutsende en indringende verhaal van de guerrillastrijd die vlak na de Tweede Wereldoorlog ontvlamde op Bali.
Vrijdag 29 maart (15:00 uur)
Kunsthistoricus Aminuddin Siregar, verbonden aan Universiteit Leiden, geeft een lezing over hedendaagse kunstenaars en kunst in Indonesië. Kom meer te weten over de kunstvormen en culturele tradities van Indonesië. Let op: dit evenement is Engelstalig.
Zaterdag 30 maart (20:00 uur) en zondag 31 maart (Eerste Paasdag, 20:00 uur)
Waarschijnlijk doet de naam 'Multatuli' wel een belletje bij je rinkelen. Op zaterdag 30 en zondag 31 maart kun je aanschuiven bij een theatrale leesvoorstelling van de Multatuli-dialogen. Twaalf acteurs brengen het spectaculaire leven van Multatuli – oftewel Eduard Douwes Dekker – in beeld, van zijn jeugd tot aan zijn laatste dagen. Een verhaal van literair talent, strijd tegen slavernij, feminisme, antikoloniaal sentiment, persoonlijke demonen en maatschappelijke uitdagingen. De voorstelling is geschreven door Ger Beukenkamp en geregisseerd door Mette Bouhuijs.
Maandag 1 april (Tweede Paasdag)
Op de laatste dag van de tentoonstelling is er om 15:00 uur een middaglezing door auteur Koert van der Horst, 'Oost-Indisch Doof, of de alledaagsheid van uitbuiting'. Van der Horst, oud-conservator handschriften verbonden aan de Universiteit Utrecht, neemt je mee in de Nederlandse overheersing, slavernij, het cultuurstelsel en de uitbuiting van contractarbeiders in Oost-Indië. Om 17:00 uur houdt auteur Reggie Baay de avondlezing: 'Megalomanie of de noodzaak van een te lang vergeten verleden.' Baay is een prominent figuur op het gebied van koloniale en postkoloniale literatuur en geschiedenis en weet daar op een boeiende manier over te vertellen. Na de avondlezing is er een besloten programma voor genodigden.
Goed om te weten
- Vanaf zaterdag 23 maart tot en met maandag 1 april (Tweede Paasdag) is De Nieuwe Kerk Amsterdam tot 21:00 uur geopend. Alle activiteiten zijn toegankelijk met een geldig entreebewijs voor de tentoonstelling, tenzij anders vermeld. Let goed op de datum van je ticket.
- Een ticket kost € 22,50 (voltarief), een Museumkaarthouder betaalt € 3 (toeslag). Gratis entree is er voor houders van een Stadspas, Vriendenloterij VIP-kaart, I amsterdam City Card, ICOM en kinderen tot 11 jaar.
- Online reserveren is niet nodig, maar wordt wel geadviseerd. Zeker bij de lezingen geldt: vol is vol.

Nieuws - Laatst gewijzigd: 2024-03-14 14:28:28 · Gepubliceerd: 16 maart 2024 - 76
Activiteiten De Nieuwe Kerk Amsterdam
Nu te bezoeken
Het dak van de Nieuwe Kerk - the roof of Amsterdam
De vieringtoren, de spitstoren midden op het dak van De Nieuwe Kerk, wordt in 2025 gerestaureerd. Speciaal voor deze restauratie wordt een groot platform op het dak van het Amsterdamse monument...