Leuke proefjes, 'het boenstoepje' en een uitkijktoren bij Waterwijs
archief oud artikel 27 maart 2024 Toerisme Enkhuizen, Noord-Holland Spetter, pieter, pater... Wat weet jij van water? Vanaf 29 maart staat het Zuiderzeemuseum helemaal in het teken van water tijdens het themajaar Waterwijs. Dat was in het binnenmuseum al een paar weken zo, maar nu is ook het buitenmuseum geopend. En dat betekent dat er extra veel te zien en beleven is! Luister naar verhalen over de dorpsput en de klapgoot, ontdek het 'boenstoepje' en het 'kakhuisje' en beklim de uitkijktoren met uitzicht over het IJsselmeer. Een gezellig én leerzaam uitje voor de hele familie.
Water uit de put, ton of sloot
Even een glas water drinken, douchen of de wasmachine aanzetten is voor ons de normaalste zaak van de wereld. Voor de bewoners van de Zuiderzeeregio was dit rond de negentiende eeuw heel anders: daar was nog geen waterleidingnetwerk aangelegd. Water moesten ze halen uit een regenton, put, pomp, rivier of sloot. En elke waterbron had zijn eigen doel: zo kon je water uit een put of uit de rivier wél drinken, maar werd grond- en slootwater gebruikt voor schoonmaakwerk en het wegspoelen van afval en ontlasting. In het Zuiderzeemuseum komt die geschiedenis de komende tijd tot leven.
Kakhuisje en boenstoepje
In een audioserie door het buiten- en binnenmuseum word je langs zeven historische waterlocaties geleid. Zo leer je wat een ‘boenstoepje’ is, waar de grove vaat werd geschrobd. Direct daarnaast (!) staat het kakhuisje – je kunt wel raden wat dáár gebeurde. Onder het binnenmuseum vind je de spannende waterkelder uit de achttiende eeuw, hierin kon maar liefst 365.000 liter water worden opgeslagen. Vervolgens leer je meer over het watergebruik van toen en nu bij de tentoonstelling Waterwijs in het binnenmuseum. Vergeet geen selfie te nemen in de levensgrote waterleiding van 1,5 meter!
Foto 2. Het kakhuisje en het boenstoepje stonden direct naast elkaar. Foto: Manon HeesKunst en proefjes
Er is nog veel meer te beleven. Zo staan er in het buitenmuseum vier bijzondere kunstwerken die met water te maken hebben. Stap bijvoorbeeld onder de Waterpoort, waar je ondervindt (en misschien wel schrikt van) hoeveel water we per dag verbruiken. En beklim de uitkijktoren 'Camera Batavia', waar je prachtig uitzicht hebt over het IJsselmeer. Kinderen kunnen in het Waterlab hun eigen proefjes doen, zoals water filteren en beestjes uit het IJsselmeerwater onder de microscoop bestuderen. Je zult merken dat je veel leert over water – en misschien ook wel anders gaat nadenken over je eigen watergebruik.
Goed om te weten
- Het Zuiderzeemuseum is dagelijks geopend van 10:00 uur tot 17:00 uur.
- Het buitenmuseum van het Zuiderzeemuseum is geopend vanaf 29 maart.
- Vanaf 29 maart betaalt een volwassene € 19,50 voor een ticket, voor kinderen van 4 tot en met 12 jaar is de toegangsprijs € 13,00. Er is een voordelige familieprijs: via de website van het Zuiderzeemuseum boek je tickets met korting.
- De leuke veerboottocht naar het buitenmuseum over het IJsselmeer – de grootste drinkwaterbron van Nederland – zit bij de prijs inbegrepen.
Gesponsorde bijdrage - Laatst gewijzigd: 2024-05-29 17:41:13 · Gepubliceerd: 27 maart 2024 - 2710
Activiteiten Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Nu te bezoeken
Tentoonstelling De ziel van Schokland
De ziel van Schokland is een boeiende, nieuwe tentoonstelling over het verdwenen Zuiderzee-eiland, zijn bewoners en de gevolgen van hun migratie – 165 jaar geleden - voor hun nazaten van nu....
Vanaf volgende week te bezoeken
Pietendorp
Op 24, 30 november en 1 december is het weer Pietendorp en nemen meer dan 150 Pieten hun intrek in het buitenmuseum.
Binnen enkele weken te bezoeken
Zuiderzeelicht
Wandel in de avonduren door de sfeervol verlichte straatjes laat je meeslepen in een spannend verhaal over vriendschap, liefde en een allesvernietigende storm.