door

De mooiste tentoonstellingen van dit moment

Foto 1. 'Bronstijd, vuur van verandering' is zeker één van de historisch meest interessante tentoonstellingen van dit moment. Foto: Rijksmuseum van Oudheden

Van Bronstijd tot De Stad en het Water: deze expo's wil je niet missen.

8 oktober 2024 Toerisme Landelijk In Leiden lokt het eeuwenoude brons, in Gouda word je geconfronteerd met Susanna's 'MeToo' verhaal en in Hoorn bezoek je de grootste LEGO-verzameling van Europa. Dit zijn de tentoonstellingen van dit moment die je niet mag missen.

Een vergeten tweede museum

Den Haag, Zuid-Holland Wist je dat er in het Mauritshuis tot 1875 niet één, maar twee musea te bezoeken waren? Op de bovenverdieping bewonderden de bezoekers de grote schilderijencollecties, terwijl op de begane grond tussen 1822 en 1875 het Koninklijk Kabinet van Zeldzaamheden te zien was. Tijdens de tentoonstelling ‘Het verdwenen museum’ van 12 september tot en met 5 januari worden ruim 120 objecten uit dit verdwenen museum teruggehaald naar zijn oorspronkelijke locatie. Zo zal je met eigen ogen ontdekken waarom dit Koninklijk Kabinet van Zeldzaamheden in de 19e eeuw zo'n grote publiekstrekker was, met unieke voorwerpen als wapens, harnassen, reukflessen, poppen, vazen en sieraden.

De goede en slechte kanten van water

Amersfoort, Utrecht Het is niet vanzelfsprekend dat we in zo'n rust kunnen leven met zó veel water om ons heen, in ons laaggelegen landje. Dat heeft kunstenaar Willem de Haan deze zomer met zijn werk ‘Motor Home’ mooi onder de aandacht weten te brengen, met een zinkend huis boven het wateroppervlak van de Westsingel in Amersfoort, onderdeel van tentoonstelling ‘De Stad en het Water’ in Museum Flehite. Met oude en nieuwe kunst, foto’s en kaarten worden de waterverhalen van Amersfoort tot leven gebracht, van 6 juli tot en met 10 november.

Foto 2. Met zijn werk 'Motor Home' in de Westsingel bij Museum Flehite vraagt kunstenaar Willem de Haan op humoristische wijze aandacht voor de verwoestende kracht die water kan hebben. Foto: Peter Putters / De Nozem fotografie

Maak kennis met de bronstijd

Leiden, Zuid-Holland De bronstijd brak vierduizend jaar geleden (2000 v.c.) aan en duurde tot ongeveer 800 v.c. In dit tijdperk kwam Europa in een revolutionaire ontwikkeling op technologisch, cultureel en maatschappelijk vlak, met als motor van alles: het brons. Dit bleek waardevol voor onder andere de productie van geavanceerde wapens, kostbare sieraden en vooruitstrevende werktuigen. Een kenmerkend wapen van dit tijdperk is het zwaard, wat gepaard ging met oplaaiend geweld en grootschalige oorlogsvoering. Over dit relatief weinig besproken maar o zo interessante tijdperk valt tijdens de tentoonstelling Bronstijd, vuur van verandering in het Rijksmuseum van Oudheden alles te leren vanaf 18 oktober. Van ceremoniële zwaarden tot eenvoudige voorwerpen uit het alledaags leven in deze tijd, tijdens deze expositie maak je kennis met het verhaal van allerlei objecten uit de bronstijd, compleet met onderzoekers die aan het woord komen over de nieuwste wetenschappelijke ontdekkingen over deze boeiende periode.

Foto 3. Een van de pronkstukken uit de collectie: een bronzen wijnvat uit 900-700 v.Chr. Foto: S. Brentführer

Het belang van boeken in ons leven

Den Haag, Zuid-Holland Boekenwurmen zullen het ermee eens zijn dat boeken zéker weten een eigen tentoonstelling verdienen! Boeken spelen een onmiskenbaar grote rol in onze samenleving en persoonlijke levens. Dat wordt van 15 september tot en met 16 februari geëerd tijdens de tentoonstelling ‘Boeken als..’ in Huis van het Boek. Met boeken uit eigen collectie in combinatie met hedendaagse kunst worden de verschillende rollen van boeken belicht. Zo laat kunstenares An Onghena met haar installatie zien hoe een boek een middel kan zijn in creatieve en intellectuele processen.

Het verhaal van Susanna

Gouda, Zuid-Holland Behoorlijk confronterend is de tentoonstelling ‘Susanna - Van Middeleeuwen tot MeToo’ in Museum Gouda. Hier wordt tot en met 23 maart het eeuwenoude verhaal van ‘Susanna’ verteld, waarin machtsmisbruik en seksueel geweld centraal staan. Want ook vroeger was er sprake van een hoop ‘MeToo’-affaires, die werden vastgelegd door kunstenaars als Rembrandt van Rijn en Artemisia Gentileschi. Die schilderijen, tekeningen, prenten en voorwerpen krijgen hier allemaal een plekje. Je zult merken dat Susanna’s verhaal eigenlijk nog pijnlijk actueel is, krijgt een spiegel voorgehouden en zult je op sommige momenten zelfs een beetje ongemakkelijk voelen. Maar dit vormt dan wel weer een goed uitgangspunt voor discussie en reflectie.

Fotobeschrijving: ‘Susanna en de ouderlingen’ (1605), Joachim Wtewael. Foto: (c) Museum Gouda.

90 jaar LEGO

Hoorn, Noord-Holland In het Museum van de 20e Eeuw kan je tot 5 januari de grootste LEGO-verzameling van Europa bewonderen! De tentoonstelling ‘90 jaar LEGO’ is ontzettend gaaf en interessant voor jong en oud. Enorme LEGO-bouwwerken van wel twee meter hoog, maar ook gedetailleerde minifiguren, bewegende onderdelen en de eerste plastic steentjes, bouwwerken en dozen uit 1949. Je mag natuurlijk ook zelf aan de slag gaan met duizenden LEGO steentjes en Duplo in een grote bouw- en speelhoek!

Bron: Museum van de 20e Eeuw Foto: Benno Ellerbroek

Meer museumtips

  • Kunst is allesbehalve saai bij tentoonstelling Seth Se La Joue: een heuse kunstspeeltuin voor jong en oud!
  • Voor een bruiloft zien velen zichzelf als prinses in een witte jurk met grote tule, maar dat is niet meer vanzelfsprekend. Tijdens de nieuwe tentoonstelling Ja, ik wil! van het Fries Museum ontdek je alles over de trouwjurk, dat al eeuwen iconisch is. Leuk voor een dagje uit met vriendinnen óf je geliefde!
  • Het Literatuurmuseum doet een goede poging om jongeren aan het lezen te krijgen met de nieuwe tentoonstelling Back Street. Hier duiken jongeren in de wereld van literatuur, met games, tatoeages en zelfgeschreven songs.
  • Even gratis een musea binnenstappen? Dit zijn de 8 leukste gratis musea in Nederland.
Foto 4. ‘Susanna en de ouderlingen’, Artemisia Gentileschi, 1649, Moravian Gallery, Brno. Monumentaal kunstwerk krijgt een plek in Museum Gouda. Foto: Sandra Zeilstra.

Redactioneel - Laatst gewijzigd: 2024-10-08 17:21:14 · Gepubliceerd: 8 oktober 2024 - 1458

Activiteiten Mauritshuis

Nu te bezoeken

Het verdwenen museum


Van 12 september 2024 tot en met 5 januari 2025 organiseert het Mauritshuis de tentoonstelling Het verdwenen museum. Ruim 120 objecten worden bijeengebracht uit het Koninklijk Kabinet van...

Activiteiten Museum Flehite

Nu te bezoeken

De Stad en het Water


Deze zomer zie je nog nét het dak van een zinkend huis boven het wateroppervlak van de Westsingel uitsteken. Amersfoort staat nog niet onder water gelukkig. Wèl vraagt kunstenaar Willem de Haan met...

Activiteiten Huis van het boek

Nu te bezoeken

Boeken als…


Boeken en hedendaagse kunst in tentoonstelling ‘Boeken als…’ in Huis van het boek Van 15 september 2024 t/m 16 februari 2025 Huis van het boek toont dit najaar boeken uit eigen collectie samen met...

Activiteiten Museum Gouda

Nu te bezoeken

Susanna – Van Middeleeuwen tot MeToo


In het eeuwenoude verhaal over Susanna en de ouderlingen proberen twee machtige mannen de badende Susanna te chanteren. Als zij niet toegeeft aan hun avances, zullen ze haar beschuldigen van...

Susanna


Een naakte vrouw, talloze malen geschilderd. Beeldschone kunstwerken. Maar wat zien we eigenlijk op deze beroemde schilderijen en tekeningen? Museum Gouda neemt je deze winter mee in de verbeelding...

Activiteiten Museum van de 20e Eeuw

Nu te bezoeken

Museum ook tijdens Herfstvakantie nog vol LEGO


Het Museum van de 20e Eeuw toont ook deze Herfstvakantie misschien wel de grootste collectie LEGO van Europa is. Met inmiddels in anderhalf jaar al ruim 170.000 enthousiaste bezoekers blijven de...

Met VIP-kaart gratis naar LEGO-expo


Al meer dan 170.000 bezoekers voor de tentoonstelling 90 jaar LEGO. Ontdekken, bouwen en XXL figuren en bouwwerken. Laat treinen rijden in diorama, zet ruimtevoertuigen Star Wars in beweging.

Expositie 90 jaar LEGO

 
Het museum in Hoorn heeft inmiddels al 150.000 bezoekers met de expositie “90 jaar LEGO” ontvangen. In drie zalen zijn veel diorama’s, bouwwerken en historisch LEGO te ontdekken.