Luister naar persoonlijke verhalen van Joden in jouw buurt
archief oud artikel 26 april 2024 Geschiedenis Landelijk Van 28 april tot en met 5 mei 2024 openen zo’n tweehonderd huizen, winkels, scholen en culturele instellingen in het hele land hun deuren om de Joden te herdenken die hier ooit woonden of werkten. Tijdens Open Joodse Huizen luister je naar lezingen, optredens en gesprekken met nabestaanden in een huiskamersfeer. Zo komen de verhalen van de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog heel dichtbij. Bekijk welke locaties je bij jou in de buurt kunt bezoeken.
Herinneringen van slachtoffers en verzetsstrijders
In woonkamers, op zolder en achter toonbanken maak je kennis met de persoonlijke verhalen van slachtoffers, overlevenden en verzetsstrijders van de Tweede Wereldoorlog. Open Joodse Huizen – Huizen van Verzet is de kans om extra stil te staan bij de pijnlijke verhalen van de oorlog die zoveel slachtoffers maakte. De huidige bewoners, nabestaanden of experts halen herinneringen op. Soms met foto’s en films, andere keren met muziek of dagboekfragmenten. Op de website van het Joods Cultureel Kwartier staan de details per adres. Wij lichten hieronder een paar herdenkingen uit.
De rol van de NS tijdens WOII
UTRECHT In de Tweede Wereldoorlog nam de Duitse bezetter het gesloten Maliebaanstation weer in gebruik: vanaf hier werden Joodse Utrechters op transport gesteld naar Westerbork. Vóór het Spoorwegmuseum staat een Joods monument dat aan deze zwarte bladzijde herinnert. Op donderdag 2 mei kun je verschillende lezingen bijwonen in het Spoorwegmuseum over de rol van de Nederlandse Spoorwegen tijdens de Tweede Wereldoorlog, en de geschiedenis van Joodse NS-medewerkers zoals Flora Snatager. Bekijk het hele programma van Open Joodse Huizen in Utrecht.
Foto 2. Vanaf het Maliebaanstation werden vele Joden gedeporteerd naar Westerbork. Foto: SpoorwegmuseumOranjehotel Scheveningen
SCHEVENINGEN Zo’n 25.000 mensen – onder wie de bekende Corrie ten Boom – hebben vastgezeten in het Oranjehotel tijdens de Tweede Wereldoorlog. Vaak kort, totdat ze op transport werden gesteld naar werk- of concentratiekampen in het oosten. Op zaterdag 3 mei kun je op verschillende tijden luisteren naar verhalen van Haagse Joden. Zoals van Marie Hertzdahl-Bloemgarten, die in het beruchte Blok 10 van Auschwitz verbleef – waar vruchtbaarheidsexperimenten op vrouwen werden uitgevoerd. Marie overleefde de oorlog. Om 15:00 uur vertellen Marie’s dochter en kleindochter over hun familiegeschiedenis. Bekijk het hele programma in Den Haag.
Onderduiken onder de preekstoel
GRONINGEN Op een zondagmiddag in 1944 ontsnappen twee politieke gevangenen uit het politiebureau aan het Martinikerkhof. Ze worden achtervolgd, maar ze kunnen zich laten verdwijnen tussen de kerkgangers die zich verzamelen voor de Jeruzalemkerk. Een van hen is Jan Dijkenga, die betrokken is bij het verzet. Via het kolenhok vluchten ze de kerk in en verstoppen zich onder de preekstoel. Nog altijd is deze bijzondere onderduikersplek te bezichtigen in de kerk. Op zaterdag 3 mei luister je naar dit onwaarschijnlijke verhaal van Jan Dijkenga, om 11:00 en 13:00 uur in de Jeruzalemkerk. Bekijk het programma in Groningen.
Goed om te weten
- Open Joodse Huizen – Huizen van Verzet duurt van 28 april tot en met 5 mei 2024.
- Iedere locatie heeft een eigen programma. Alle deelnemende locaties staan overzichtelijk op de website van het Joods Cultureel Kwartier.
- De herdenkingen zijn gratis te bezoeken en duren maximaal 45 minuten. Je kunt dus meerdere adressen na elkaar bezoeken.
- Laatst gewijzigd: 2024-04-24 13:26:22 · Gepubliceerd: 26 april 2024 - 832