door

Opdat wij niet vergeten: deze dodenherdenkingen kun je bijwonen

Foto 1. Een herdenking speciaal voor kinderen in Madurodam. Foto: Nationale Kinderherdenking

Bezoek op 4 mei een herdenking bij jou in de buurt

archief oud artikel 1 mei 2024 Geschiedenis Landelijk Op 4 mei om 20:00 uur is het twee minuten stil in het hele land om de oorlogsslachtoffers te herdenken. Je kunt de Nationale Herdenking op de Dam bijwonen of via de televisie volgen op NPO1, maar je kunt ook een lokale herdenking bezoeken. Ook zijn er speciale herdenkingen voor kinderen en jongeren.

Nationale Dodenherdenking op de Dam

Het blijft ieder jaar een bijzonder moment. Duizenden mensen verzamelen zich op de Dam, de trompet begint te spelen en daarna is het om klokslag 20:00 uur twee minuten helemaal stil. De koning en koningin leggen een krans neer namens de Nederlandse bevolking, daarna volgen (klein)kinderen die namens overlevenden kransen neerleggen voor verschillende groepen oorlogsslachtoffers. Vanwege de extra maatregelen die dit jaar getroffen worden, is het aantal mensen dat bij de Nationale Herdenking op de Dam kan zijn, beperkt. Van tevoren moest je een plek reserveren; op dit moment is reserveren niet meer mogelijk. Je kunt de herdenking uiteraard wel volgen op NPO1, inclusief de herdenkingsbijeenkomst in De Nieuwe Kerk vanaf 18:45 uur.

Overal in Nederland vinden herdenkingen plaats op 4 mei, zoals in Vlissingen bij het Monument voor Burgerslachtoffers en op de Markt in Gouda. Vind een herdenking bij jou in de buurt via 4en5mei.nl.

Herdenking in de Hollandsche Schouwburg

Tienduizenden Joden werden tijdens de Tweede Wereldoorlog opgesloten in de Hollandsche Schouwburg, om daar te wachten op hun deportatie naar concentratie- en vernietigingskampen. Extra speciaal om een herdenking bij te wonen op de plek waar dit deel van deze pijnlijke geschiedenis zich voltrok. Om 19:00 uur opent de Hollandsche Schouwburg zijn deuren, de plechtigheid start om 19:30 uur. Om 20:00 uur wordt er twee minuten stilte gehouden, waarna het Joods Politienetwerk een krans bij het monument zal leggen. Aanmelden voor deze herdenking is niet nodig. Bekijk meer informatie over deze herdenking in de Hollandsche Schouwburg.

Foto 2. De Hollandsche Schouwburg. Foto: Thijs Wolzak

Herdenking in Kamp Westerbork

Dit jaar is het tachtig jaar geleden dat de laatste transporten uit Kamp Westerbork richting het oosten vertrokken. Op 4 mei is hier een herdenkingsprogramma te bezoeken, dat om 19:00 uur start met een Stille Tocht over de ‘Boulevard des Misères’. De overdenking zal uitgesproken worden door de Joodse Marita Simons-Deen, die als 2-jarige peuter in 1944 in haar eentje terechtkwam in Kamp Westerbork. Vanuit hier werd ze samen met andere kinderen naar Bergen-Belsen en Theresienstadt weggevoerd. Ook directeur Bertien Minco zal spreken, en Chazzan Sarah Withlou zal de lofzang Kaddisj ten gehore brengen. Overdag vinden er meerdere lezingen plaats en kun je gratis rondleidingen volgen over het kampterrein. Hier vind je meer informatie over de herdenking in Kamp Westerbork.

Jongerenherdenking in het Luxor Theater

Soms is het lastig om iets te gedenken waar je zelf niet bij was, of waar je je niet bij veel kunt voorstellen. Met de Nationale Jongerenherdenking in het Nieuwe Luxor Theater kunnen jongeren op een geheel eigen manier stilstaan bij de oorlogsslachtoffers van alle tijden. Het programma, dat om 19:15 start, wordt gepresenteerd door Guido Spek (bekend van GTST). Eerst is er een interactieve herdenking: met je telefoon maak je contact met de mensen om je heen en ga je met elkaar in gesprek. Om 20:00 uur zijn we twee minuten stil, daarna is er een voordracht van Spraakuhloos. Ook zijn er voorstellingen ‘Anthemon’ door Misiconi en ‘Helden 2.0’ door Jeugdtheater Hofplein. Het programma duurt tot 22:00 uur. Bestel je gratis ticket via de Nationale Jongerenherdenking.

Kinderherdenking in Madurodam

Ook dit jaar is er weer een speciale Nationale Kinderherdenking in Madurodam. Bijzonder om samen met andere kinderen erbij stil te staan dat we in vrijheid kunnen leven. Want dat dat niet vanzelfsprekend is, zien we nog elke dag. De Kinderherdenking wordt geopend door Luna Sabella, die in 2022 het Junior Songfestival won en Nederland vertegenwoordigde bij het Junior Eurovisie Songfestival. De Taptoe wordt uitgevoerd door de 11-jarige Johan, de jongste Taptoeblazer ooit. De herdenking is gratis te bezoeken, maar je moet er van tevoren wel tickets voor bestellen via de website van de Nationale Kinderherdenking.

Andere manieren om te herdenken

Foto 3. De Hollandsche Schouwburg is nu een plek om te gedenken. Foto: Raymond van Mil

Redactioneel - Laatst gewijzigd: 2024-06-04 23:18:03 · Gepubliceerd: 1 mei 2024 - 744