De Dag van het Kasteel is dit jaar gedurende het hele Pinksterweekend!
archief oud artikel 12 mei 2024 Geschiedenis Landelijk Kastelen en buitenplaatsen worden in de spotlight gezet tijdens de Dag van het Kasteel! En dat is dit jaar niet op één dag, maar gedurende het hele Pinksterweekend van 17 tot en met 20 mei 2024. Bezoek kastelen door het hele land en leer over de kastelen en de kastelencultuur in het kader van het thema van dit jaar: 'Aan tafel'! Vroeger was eten voor de kasteelbewoners ook al een belangrijk onderdeel van het leven.
De cultuur van eten in de kastelen
Eten moeten we allemaal, en dat was vroeger in de kastelen en buitenplaatsen niet anders. Het is dan ook een belangrijk aspect van de cultuur, omdat een groot deel van het leven in het teken staat van voedsel. In de kastelen en buitenplaatsen was er vaak een eigen moestuin aanwezig, veel keukenpersoneel, en prachtige serviezen. Ook werd er verwacht dat iedereen zich aan een uitgebreide tafeletiquette hield! Eten was noodzakelijk, maar werd ook gezien als een luxe om met het rijkdom te kunnen pronken. Zelfs nu zijn kastelen en eten nog nauw met elkaar verbonden, want veel kastelen zijn omgetoverd tot horeca locatie waar mensen op een bijzondere manier kunnen ontbijten, lunchen en dineren.
Foto 2. Een letterlijk kijkje in de keuken van de kastelen en buitenplaatsen. Foto: Theo ScholtenEen kijkje in de keuken
Tijdens de Dag van het Kasteel (of eigenlijk, het Weekend van het Kasteel) doen 122 kastelen en buitenplaatsen mee door heel Nederland. Sommigen daarvan zijn normaal gesproken niet open voor publiek, maar doen voor deze speciale gelegenheid toch hun kasteeldeuren open! In die kastelen leer je hoe bijvoorbeeld de moestuinen, vol met groenten en kruiden van over de hele wereld, de kastelen helemaal zelfvoorzienend konden maken. IJskelders waren ook veelvoorkomend in kastelen en buitenplaatsen om al dat eten te helpen bewaren. Krijg in de kastelen letterlijk een kijkje in de keuken en ontdek waar het eten werd gemaakt, welke serviezen werden gebruikt, zoom in op het keukenpersoneel of ontdek de recepten in de kookboeken van het kasteel.
Achtergrondverhalen in de Verhalenbank
Om het extra interessant te maken heeft de organisatie van de Dag van het Kasteel heeft een complete Verhalenbank (een soort kennisbank) samengesteld op hun website. Ontdek achtergrondverhalen over het verleden van de kastelen en de buitenplaatsen met onder andere leesvoer over de geschiedenis van de kasteelkeuken, de gouvernantes en het kasteelpersoneel. Of laat je meeslepen met een podcasts over het kastelenverleden, duik in een traditioneel kasteelrecept en ontdek hoe je een tafel opdekt als een kasteelbewonder!
Foto 3. Kinderen en volwassenen zullen het erg naar hun zin hebben tijdens het Weekend van het Kasteel! Foto: Dag van het KasteelKasteelwandelingen
Kun je geen genoeg krijgen van het kastelenverleden? Ga aan de wandel met één van de kasteelwandelingen die door het hele land zijn georganiseerd. Sommigen speciaal voor de Dag van het Kasteel, maar ook veel andere kasteelwandelingen. Je kunt die wandelingen op de website van de organisatie alvast gratis online downloaden zodat je het kasteel of buitenplaats van je voorkeur goed voorbereid zult bezoeken.
Foto 4. Mooie kastelen, fascinerende verhalen en een goede sfeer tijdens het Weekend van het Kasteel! Foto: Astrid BoumanVind een kasteel in de buurt
Het is ook handig om te weten dat ieder kasteel een eigen entreeprijs hanteert. Sommige kastelen hanteren de normale toegangsprijs, terwijl andere kastelen bezoekers tegen een gereduceerd tarief ontvangen. De complete informatie vind je op de pagina van ieder apart kasteel op de website van de Dag van het Kasteel !
De volgende kastelen doen onder andere mee aan de Dag van het Kasteel 2024, van 17 tot en met 20 mei:
- Kasteel Dussen in Dussen, Noord-Brabant
- Huis Verwolde in Laren, Gelderland
- Kasteel Duivenvoorde in Voorschoten, Zuid-Holland
- Museum Huis Doorn in Doorn, Utrecht
- Kasteel Radboud in Medemblik, Noord-Holland
- Menkemaborg in Uithuizen, Groningen
Redactioneel - Laatst gewijzigd: 2024-05-10 15:49:21 · Gepubliceerd: 12 mei 2024 - 1881