door

Kruip een weekend lang in de huid van een archeoloog!

Foto 1. De Nationale Archeologiedagen geven je soms letterlijk een inkijkje in het verleden. Foto: Noordelijk Archeologisch Depot © Henk Faber Bulthuis

Tips voor leuke uitstapjes tijdens de Archeologiedagen

archief oud artikel 9 juni 2024 Geschiedenis Landelijk Voor archeologen zijn gebroken scherven en botten hartstikke bijzonder. Je ziet het meestal niet meteen, maar dit soort voorwerpen verbergen vaak veel geschiedenis! Maar hoe gaat een archeoloog nou precies te werk? Zijn ze alleen maar spullen aan het opgraven? Tijdens de Nationale Archeologiedagen op 14, 15 en 16 juni 2024 ontdek je meer over het vak archeologie en kun je ook zelf in de huid kruipen van een archeoloog.

Onderdompelen in wereld van archeologie

Nuis, Groningen - Dompel je volledig (én gratis) onder in de wereld van archeologie! Het Noordelijk Archeologisch Depot organiseert op zaterdag 15 juni tijdens de Nationale Archeologiedagen diverse leuke activiteiten. Ga bijvoorbeeld mee met een bijzondere rondleiding door het depot en ontdek een plek waar je normaal gesproken niet kunt komen. Neem daarna een kijkje in het verleden bij één van de demonstraties, wat ook erg interessant is voor kinderen! Breng de kids daarna naar de pop-up van ArcheoHotspot, waar speciaal voor hen nóg meer activiteiten plaatsvinden. Leer bijvoorbeeld over eetbare planten of speur naar muntjes met een metaaldetector.

Tip: neem je eigen interessante (bodem)vondsten mee! Op locatie zijn allerlei vakmensen aanwezig, die graag jouw gevonden aardewerk of andere oude voorwerpen determineren.

Foto 2. Laat je eigen archeologische vondsten determineren door de aanwezige specialisten in het Noordelijk Archeologisch Depot. Foto: Noordelijk Archeologisch Depot © Henk Faber Bulthuis

Wie is de vergeten grondlegger?

Amsterdam, Noord-Holland - Archeologie is een wetenschap die al stamt uit de achttiende eeuw en het kent eigenlijk twee grondleggers. Kenners zullen wel gehoord hebben van de Duitse archeoloog Johann Joachim Winckelmann, maar is de Franse antiquaar en graaf Anne Claude de Caylus je ook bekend? Ook hij blijkt een belangrijk figuur in de historie van archeologie. Alleen raakte hij enorm in vergetelheid. Tijdens de Archeologiedagen kom je tijdens een lezing in het archeologische Allard Pierson museum meer te weten over deze vergeten grondlegger. Ondertussen showt emeritus hoogleraar Eric M. Moormann je ook duizenden pagina’s en prenten van zo’n 2300 objecten uit de oudheid. De lezing is gratis toegankelijk bij een museumticket, dat €14,50 per persoon kost.

Speuren naar verborgen schatten

Zutphen, Gelderland - Bij Stedelijk Museum Zutphen is er niet alleen ruimte voor vondsten van Zutphense archeologen. Ook openen ze tijdens de Archeologiedagen altijd een speciale vitrine met vondsten van de jeugd. Deze keer krijgt de 11-jarige Thomas den Braven de eer om zijn eigen vondsten in de vitrine te zien van een bekend museum. En wie weet word jouw kind de volgende! Op zaterdag 15 juni mag je ook eigen vondsten meebrengen om te laten determineren door een echte archeoloog. Misschien blijk je wel iets bijzonders in handen te hebben! Heb je het archeologievirus helemaal te pakken? Haal dan een speurtocht bij de pop-up van ArcheoHotspot en kruip in de huid van een archeoloog.

Foto 3. Speur als kind mee naar bodemvondsten en wie weet zie je ze ooit terug in een tentoonstelling van het Stedelijk Museum Zutphen. Foto: Nationale Archeologiedagen

Wandeling door de prehistorie

Leersum, Utrecht - Misschien ken je het Zuylensteinse bos op de Utrechtse Heuvelrug wel en verbaas je je weleens over de walletjes in het landschap. Wat zijn dat voor kleine ‘heuvels’? Ga dan mee met de prehistorische wandeling door het Zuylensteinse bos! Wanneer je op zaterdag 15 of zondag 16 juni meeloopt met de gids, hoor je allerlei feitjes aan over deze prehistorische overblijfselen. Daarnaast ontdek je nog meer sporen uit de prehistorie, zoals een grafheuvel of misschien wel een oude vuursteen. Ondertussen kun je de gids het hemd van ‘t lijf van vragen over het eeuwenoude landschap. Vergeet niet je goede wandelschoenen! Het is een lange route van ongeveer zes kilometer, maar wel een boeiende (gratis!) wandeling langs allerlei historische plekken. De wandeling begint elke dag om 10:00 uur en 14:00 uur.

Ontdek verrassende vondsten

Poederoijen, Gelderland - Sommige locaties pakken echt uit tijdens de Archeologiedagen. Slot Loevestein is daar één van. Dit eeuwenoude kasteel in een oer-Hollands rivierenlandschap is naast een vesting in de Hollandse Waterlinie ook een archeologische site. Je loopt hier letterlijk over de geschiedenis! In Loevestein vind je ook een heleboel archeologische voorwerpen, die zij zelf hebben opgegraven. Dwaal op 15 of 16 juni door de tentoonstelling met bodemvondsten en laat je rondleiden. Een rondleiding is gratis bij je entreeticket. Misschien ontdek je dan wel verrassende weetjes over een vondst, die in eerste instantie simpel lijkt. Of juist niet, want soms blijft een vondst heel mysterieus.

Foto 4. Laat je verrassen door de vele archeologische voorwerpen, die ze bij Slot Loevestein zelf hebben opgegraven. Foto: Slot Loevestein © Kim Balser

Terugreizen in de tijd

Heerlen, Limburg - In het Limburgse Heerlen kun je ook langs in een gebouw boordevol geschiedenis. In het Thermenmuseum vind je het Romeinse badhuis. Dit badhuis is gebouwd tussen 63 en 73 na Christus en is daarmee het oudste stenen gebouw van Nederland. Ga tijdens de Nationale Archeologiedagen dus zeker langs als je in de buurt bent. Stap vervolgens 2000 jaar terug in de tijd en sta plotseling in het oude Romeinse badhuis. Door de 360 graden videobeelden voelt de omgeving levensecht!

Nog meer leuke activiteiten

Foto 5. Ontdek allerlei verborgen bodemschatten uit misschien wel jouw eigen omgeving tijdens de Nationale Archeologiedagen. Je kijkt je ogen uit! Foto: Nationale Archeologiedagen

- Laatst gewijzigd: 2024-06-10 16:06:34 · Gepubliceerd: 9 juni 2024 - 565