Ontdek enorme havens tijdens Zeehavendagen Amsterdam

Havenrondvaarten en veel interessante rondleidingen in het havengebied

Zeehavendagen Amsterdam 2024 Nieuws door
Foto 1. Fascinerende rondleidingen door de havens. Foto: Benjamin Kotek

19 juni 2024 Toerisme Amsterdam, Noord-Holland Van rondleidingen en havenrondvaarten tot open schepen en demonstraties: tijdens de Zeehavendagen Amsterdam krijg je een uniek kijkje achter de schermen van de haven en het havenbedrijfsleven in het Noordzeekanaalgebied. Want wist je dat de havens van IJmuiden, Beverwijk, Zaanstad en Amsterdam samen 'Zeehavens Amsterdam' vormen? De vierde haven van Europa! Van 27 tot en met 30 juni 2024 mag jong en oud hier alles over komen leren.

Vierde haven van Europa

In de havens van het Noordzeekanaalgebied werken meer dan 80.000 mensen en er zijn wel 800 haven-gerelateerde bedrijven gevestigd. Dat maakt Zeehavens Amsterdam de belangrijkste economische motor in de regio Noord-Holland! Het is ook de grootste cacaohaven ter wereld. Moet je je eens voorstellen hoeveel biobrandstof daarbij komt kijken en wat er allemaal nodig is om al die schepen te laten passeren in de haven! Tijdens de Zeehavendagen Amsterdam leer je hier van alles over van wel héél dichtbij, want je bent welkom om te komen varen op één van de schepen. De meeste uitstapjes vertrekken uit of vinden plaats in Amsterdam, maar voor sommige activiteiten moet je in Zaanstad zijn.

Foto 2. Vaar mee met één van de rondvaarten. Foto: Benjamin Kotek

Havenrondvaart of varen op een statenjacht

Er zijn op verschillende momenten Havenrondvaarten gepland. Zo leer je de haven kennen vanaf het water op een prachtig schip met een riant bovendek, met een topuitzicht over de haven! Een andere gave rondvaart is de Historische Zeehaven tour, die koers zet naar de Oostelijke Eilanden. Luister naar mooie verhalen over het verleden van de Amsterdamse handel en scheepsbouw- en reparatie en ontdek waarom Amsterdam tot en met de 18e eeuw 'Pakhuis van de wereld' werd genoemd.

Een fantastische en unieke belevenis is ook een rondvaart op Het Statenjacht Utrecht: een getrouwe replica van een echt statenjacht of admiraliteitsjacht, op basis van bouwtekeningen uit 1746. Je voelt je even royalty, want deze schepen werden vroeger gebruikt om belangrijke personen te vervoeren. Compleet met het interieur uit die tijd, prachtige houten bewerkingen en allerlei decoraties lijkt het net echt. Natuurlijk is ook alle moderne apparatuur aanwezig om veilig te kunnen varen, maar dat is allemaal slim verstopt achter de deurtjes en luikjes van het schip.

Kijk je ogen uit tijdens deze rondleidingen

Duik helemaal in het havenleven met één van de vele rondleidingen die op de planning staan. Ontdek hoe organische chocolade wordt geproduceerd in Nederland bij de Chocolatemakers, bezoek de terminal van TMA Logistics en zie containers, auto's, bulkladingen en agriproducten voorbij komen of leer hoe er in Nederland staal wordt gemaakt op het terrein van Tata Steel in IJmuiden. Wist je ook dat Amsterdam de grootste benzinehaven ter wereld heeft? Daar krijg je tijdens de rondleiding bij EuroTank Amsterdam alles over te horen! En als grote schepen je fascineren, dan mag je de rondleiding bij Damen Shiprepair niet missen, waar je indrukwekkende schepen in onderhoud bewondert.

Foto 3. Je mag ook heel veel zelf doen en ontdekken. Foto: Benjamin Kotek

Zelf leren varen!

Als kers op de taart heb je tijdens de Zeehavendagen Amsterdam ook op verschillende momenten de mogelijkheid om zelf te leren varen! Bijvoorbeeld tijdens de introductieles Rondvaartboot besturen. Neem plaats achter het stuurwiel onder leiding van een instructeur en ontdek of het worden van een stuurman op een rondvaartboot iets voor jou is, er is namelijk een groot tekort aan schippers! Altijd al eens willen zeilen? Ga voor de gratis zeilles in de IJhaven met professionele zeilcoaches die iedereen vanaf 12 jaar de grondbeginselen van het zeilen zullen leren.

Handige informatie:

  • De Zeehavendagen Amsterdam vinden van 27 tot en met 30 juni plaats, in de havens van Amsterdam, Zaanstad, IJmuiden en Beverwijk.
  • Tijdens dit evenement zijn er veel activiteiten om de havens beter te leren kennen, rondleidingen, havenrondvaarten, open schepen dn demonstraties op het water.
  • De meeste activiteiten zijn gratis te bezoeken. Je moet daarvoor wel een ticket reserveren. Voor een aantal activiteiten moet je wel betalen, zoals bij Het Scheepvaartmuseum of de Havenrondvaart Amsterdam.
  • Per activiteit op de website van de Zeehavendagen kun je zien of het geschikt is om met kinderen te bezoeken.
  • 27 en 28 juni staan helemaal in het teken van de campagne ‘Werken in de haven’. Op die dagen worden scholieren ontvangen uit groep 7 en 8, brugklas voortgezet onderwijs en MBO/HBO.
Foto 4. Voor jong en oud leerzame activiteiten tijdens de Zeehavendagen. Foto: Benjamin Kotek

Laatst gewijzigd: 2024-06-19 19:41:25 · Gepubliceerd: 19 juni 2024 - 498