Vakantie! Bezoek de Grote Vakantietentoonstelling

Duik in de geschiedenis van de Nederlandse vakantiegangers

De Grote Vakantietentoonstelling Nieuws door
Foto 1. De bekende Kip Kuiken in de jaren '60. Foto: Kip Caravans

26 juni 2024 Cultuur Den Bosch, Noord-Brabant Wij Nederlanders zijn dol op vakantie! Maar vakantie is veel meer dan alleen relaxen. Hoe we vakantie vieren laat zien wie we zijn en wat onze verlangens zijn en het weerspiegelt ons dagelijks leven. In De Grote Vakantietentoonstelling in het Design Museum Den Bosch word je van 6 juli tot en met 10 november meegenomen op een typisch Nederlandse vakantie en leer je welke rol ontwerp en design hierin spelen. Een interessante designreis helemaal in het thema van vakantie!

De evolutie van onze vakantiebeleving

Tot laat in de 19e eeuw was reizen en vakantie alleen nog bestemd voor de elite. Maar door de komst van vervoersmiddelen als de trein, de auto en commerciële vluchten kwam daar verandering in! Nederlanders konden steeds meer en verder weg op vakantie gaan. En nu is níet op vakantie gaan eerder de uitzondering dan de regel. Ook sociale wetgeving heeft eraan bijgedragen dat er nu op veel plekken massatoerisme is. Zo werd in de begin 20ste eeuw de achturige werkdag ingevoerd met in de jaren '60 doorbetaalde vakanties. Vakantie is nu niet meer weg te denken uit ons leven wat ervoor heeft gezorgd dat er veel objecten voor worden ontworpen, die nu een fundamenteel onderdeel zijn van onze materiële cultuur en identiteit. Deze objecten worden tijdens De Grote Vakantietentoonstelling in de spotlight gezet!

Foto 2. Met de 'Zonexpres' op vakantie in 1970! Foto: Collectie Spoorwegmuseum

Kleine en grote vakantieobjecten

Van typische vakantieauto's tot routekaarten van de ANWB en van bikini's tot ansichtkaarten: je ziet hier van alles langskomen. In de hal van het museum staat bijvoorbeeld een Kuikenmodel van de Kip Caravan uit 1954. En er is een Fiat Panda uit 1983! Hieraan zie je goed hoe auto's in de jaren '80 steeds meer kampeerwagens werden, want in dit model kon je zelfs een hangmat ophangen of van de stoelen een tweepersoonsbed maken. Over kampeerwagens gesproken: de zelfgebouwde kampeeraanhangwagen van Augustine Schreuder-Gratama - één van de weinige vrouwelijke architectuurstudenten uit haar tijd - valt hier ook te bewonderen. Dat was een voorloper van de huidige caravan.

Workshops

Voor de hele familie is er een leuke familieworkshop georganiseerd op 13 en 14 juli en 17 en 18 augustus. Hier word je uitgedaagd na te denken over hoe het zou zijn als jouw buurt ineens een toeristische attractie zou worden. Waar zouden mensen dan op af komen en waarom? Welke souvenirs zou je kunnen verkopen en hoe zou de koelkastmagneet van jouw buurt eruit zien? Ontwerp tijdens deze workshop met de hele familie het ideale aandenken aan een bezoek aan jullie buurt!

Handige informatie: met een ticket voor het Design Museum Den Bosch heb je toegang tot De Grote Vakantietentoonstelling. Kinderen en jongeren tot 18 jaar krijgen gratis toegang. De tentoonstelling is te zien van 6 juli tot en met 10 november 2024!
Foto 3. Op het Eurostrand van Valkenswaard, 1976. Foto: Collectie Het Nieuwe Instituut

Laatst gewijzigd: 2024-06-26 16:48:42 · Gepubliceerd: 26 juni 2024 - 243

Activiteiten Design Museum Den Bosch

Vanaf volgende week te bezoeken

De Grote Vakantietentoonstelling


Van routekaarten van de ANWB en de iconische Kip-caravan tot baden in Scheveningen en bikini’s aan de Costa del Sol: met allerlei ontwerpen neemt De Grote Vakantietentoonstelling je mee in de...