Ontdek prachtige orgelmuziek tijdens het Orgelfestival Haarlem

Van verrassende improvisatie tot orgelmuziek op wereldniveau

Internationaal Orgelfestival Haarlem 2024 Nieuws door
Foto 1. Twee weken lang wordt de 'koning onder de muziekinstrumenten' in het zonnetje gezet tijdens het Orgelfestival in Haarlem. Foto: Internationaal Orgelfestival Haarlem

4 juli 2024 Cultuur Haarlem, Noord-Holland Heel Haarlem orgelt! Dat geldt zeker voor het beroemdste festival rondom het orgel: het Internationaal Orgelfestival Haarlem. Van 13 tot en met 27 juli ademt Haarlem alles wat met de koning onder muziekinstrumenten te maken heeft. Natuurlijk zijn er de orgelconcerten, maar er is nog zoveel meer. Ga mee tijdens de orgelwandeltocht door het centrum. Of bezoek The Night of Jazz, waarin je het orgel van een verrassende kant hoort.

Orgelwandeltocht als opwarmertje

Het Internationaal Orgelfestival begint op zaterdag 13 juli met een smakelijke appetizer: de Orgeldag. Vanaf 10:15 uur maak je een mooie wandeltocht door de historische binnenstad van Haarlem. Onderweg bezoek je eeuwenoude schilderachtige kerken, zoals de Waalse Kerk, de Nieuwe Kerk en de Lutherse Kerk. In iedere kerk word je getrakteerd op een concertje van een half uur. De wandeltocht eindigt aan het eind van de middag in het walhalla van de Nederlandse kerk- en orgelbouwkunst, de Grote of Sint-Bavokerk. In dit monumentale kerkgebouw beluister je het wereldberoemde Müller-orgel.

Pronkstuk van Haarlem

Wat maakt het instrument zo bijzonder? Ga er maar eens voor staan, dan ervaar je de grootsheid van het instrument. Met een hoogte vanaf de grond van bijna dertig meter beslaat het orgel de gehele westmuur van de kerk. Behalve de vele orgelpijpen (de langste zijn bijna elf meter hoog), vallen de rijk vergulde versieringen op. Bovendien is het instrument gedecoreerd met 25 meer dan levensgrote beelden, gemaakt door de Amsterdamse beeldhouwer Jan van Logteren. De bekroning van het orgel, helemaal in de top, vormen twee leeuwenfiguren die het wapen van Haarlem vasthouden. In de achttiende eeuw en ook nog vandaag is er geen twijfel mogelijk: dit orgel is het pronkstuk van Haarlem!

Eerste uitvoering ooit

's Avonds wordt het festival officieel geopend in de Sint-Bavokerk. Organist Laurens de Man, kersverse winnaar van de Nederlandse Muziekprijs, brengt dan samen met drie koren en een kinderkoor de eerste uitvoering ooit van A Child of Books. Dit stuk is geïnspireerd op het gelijknamige kinderboek van de New Yorker bestseller auteur Oliver Jeffers en illustrator Sam Winston. De Belgische componist Bart Verheyen maakte er een meeslepend muziekstuk van vol verbeeldingskracht.

Foto 2. Het festival opent met een bijzonder orgelconcert, dat wordt begeleid door drie koren én een kinderkoor. Foto: Internationaal Orgelfestival Haarlem © Hans van der Woerd

Bruisende improvisatie

Op een orgel kun je bestaande stukken spelen, maar je kunt er ook prima op improviseren. Geen wonder dat het Internationaal Improvisatieconcours ook onderdeel is van het festival. En wie improvisatie zegt, denkt ook meteen aan jazz. Op zondag 21 juli komen er ongehoorde jazzklanken uit het orgel van de Doopsgezinde Kerk. Tijdens de Night of Jazz geniet je van bruisende improvisatieoptredens van jazztoetsenisten en orgelliefhebbers als Guus Janssen en Berry van Berkum. Naast improvisatie spelen zij op deze avond ook bestaande stukken samen met klarinettisten Fie Schouten en Steven Kamperman, contrabassist Dion Nijland en cellist Vincent Courtois.

Beluister de wereldtop aan het orgel

Geen orgelfestival zonder orgelconcerten. Tijdens deze editie beluister je drie organisten uit de absolute wereldtop. Hansjörg Albrecht maakt op dit moment furore met zijn orgelversies van de orkestsymfonieën van Anton Bruckner (1824-1896). Zijn muziek staat in dit Bruckner-jaar centraal. Albrecht brengt op 14 juli Bruckners beroemdste orkestwerk naar de Koepelkatherdraal, de Zevende Symfonie. Op 24 juli is het de beurt aan de Amerikaanse organist Nathan Laube. In de Grote of Sint-Laurenskerk in Alkmaar speelt hij samen met Pieter van Dijk barokmuziek van Bach, Buxtehude, Weckmann én de Nederlander Anthonie van Noordt. Hekkensluiter is misschien wel de beroemdste organist van dit moment, Olivier Latry. Deze meesterlijke bespeler van het majestueuze orgel in de Notre-Dame van Parijs geeft in de Haarlemse Sint-Bavokerk zijn 'Celebrity Recital'. Reken maar dat hij je alle klankkleuren van het Müller-orgel laat horen!

Wereldberoemd orgel

Dat het Internationaal Orgelfestival Haarlem juist in die stad plaatsvindt, is allesbehalve toeval. De Sint-Bavokerk herbergt namelijk een van de beroemdste orgels ter wereld. In 1738 bouwde Christian Müller toentertijd het grootste orgel ter wereld. Geen wonder dat het instrument toen (en nog steeds) veel bekijks trok. Grote componisten als Georg Friedrich Händel en Wolfgang Amadeus Mozart reisden speciaal naar Haarlem om dit muzikale wereldwonder van dichtbij te horen, te zien én te bespelen.
Foto 3. Luister naar prachtige orgelmuziek op wereldniveau tijdens het Internationaal Orgelfestival Haarlem. Foto: Internationaal Orgelfestival Haarlem

Laatst gewijzigd: 2024-07-04 16:35:53 · Gepubliceerd: 4 juli 2024 - 220