door

Olé! Waan je tijdens het Festival Oude Muziek in Sevilla

Foto 1. Luister naar allerlei oude, maar mooie muziek op bijzondere plekken in Utrecht, zoals een schilderachtige kerk. Foto: Festival Oude Muziek Utrecht © Claire Xavier Jordi

's Werelds beste musici en ensembles voor één week in Utrecht

archief oud artikel 11 augustus 2024 Cultuur Utrecht, Utrecht Van 23 augustus tot en met 1 september verandert de stad Utrecht voor een week in Sevilla. Dan vindt namelijk het beroemde Festival Oude Muziek plaats met dit jaar Sevilla als inspirerend festivalthema. Wat je kunt verwachten? Natuurlijk bruist de stad van de vele concerten, variërend van thuisbasis TivoliVredenburg tot schilderachtige kerkjes en onverwachte locaties.

Beleef Sevilla

Wat maakt Sevilla zo bijzonder? Deze prachtige stad, doordrenkt van rijke geschiedenis en adembenemende kunstschatten, vormt deze zomer het kloppende hart van een betoverend klankpanorama van het oude Andalusië. Centraal staan de meesterwerken van de componisten Cristóbal de Morales, Francisco Guerrero en Francisco de Peñalosa. Alle drie zijn ze onlosmakelijk verbonden met de iconische Santa María-kathedraal van de stad.

Maar Sevilla biedt meer dan alleen muziek; het is een smeltkroes van culturen waar moslims, joden en christenen eeuwenlang samenleefden, wat de stad tot een broeinest van de renaissance maakte. Ontdekkingsreizigers openden nieuwe werelden, wat leidde tot de unieke mengbarokstijl, gepresenteerd door artist in residence, ensemble Música Temprana. Mis deze unieke ervaring niet, waar eeuwenoude tradities en nieuwe geluiden samenkomen!

Spectaculaire openingsconcerten

De openingsconcerten op 23 augustus mag je natuurlijk niet missen. In de Jacobikerk zijn de spots gericht op Francisco de Santiago, mogelijk de eerste barokcomponist van Sevilla. Deze Portugese muzikant werd in 1617 muzikaal leider van de kathedraal van Sevilla. In deze functie ontwikkelde hij een vernieuwende componeerstijl. Zijn muziek wekte de interesse van koning João IV en nu, eeuwen later, brengt ensemble Graindelavoix ze opnieuw onder de aandacht. In de Utrechtse Dom zorgt artist in residence, ensemble Mùsica Temprana, voor een unieke ervaring. Beleef grootse en ruimtelijke muziek, met koren die links, midden en rechts in de Domkerk staan opgesteld. Deze koren worden, typisch Spaans, aangevuld met blaasinstrumenten en harpen.

Foto 2. Droom tijdens het Festival Oude Muziek Utrecht lekker weg naar het Spaanse Sevilla: dé inspiratie voor het festival dit jaar. Foto: Festival Oude Muziek Utrecht

Absolute hoogtepunten

Behalve Graindelavoix en Mùsica Temprana treedt nog een scala aan andere beroemde oude-muziekensembles aan. Wat dacht je van:

  • Hespèrion XXI met coryfee Jordi Savall. Zij brengen samen met gastmusici uit Cuba, Haïti, Brazilië, Mali, Venezuela en Mexico op 29 augustus een programma rondom kolonisering en slavernij.
  • Vox Luminis ontroert op 31 augustus met het monumentale Requiem van Cristóbal de Morales.
  • Nog meer De Morales hoor je op 27 augustus door het Gabrieli Consort & Players. Zij zorgen met De Morales' uitbundige Missa Mille regretz voor feest in Sevilla. Het bijzondere aan deze mis is dat De Morales het stuk baseerde op de gelijknamige chanson van Josquin des Prez.

Internationaal Van Wassenaar Concours

Ontdek tijdens het Internationaal Van Wassenaar Concours (IVWC) de topmusici van morgen. Onder de vaste bezoekers is dit concours een van de hoogtepunten van het festivalprogramma. Hier krijgen nieuwe stemmen op het oudemuziekpodium de kans om te schitteren. Jonge ensembles worden uitgedaagd om met technische perfectie, expressieve vertolkingen en een sprankje ongrijpbare magie zowel jury als publiek te betoveren. Kom en ontdek de sterren van morgen terwijl je je favorieten aanmoedigt!

Verdiep je kennis en inzicht

Buiten de concerten om biedt het festival veel verdieping rondom de gespeelde muziek:

  • Met musicoloog en literatuurwetenschapper Tess Knighton volg je een stoomcursus muziek in Sevilla. Zo weet je nog beter waarop je moet letten tijdens het luisteren.
  • Co-curator Koert Debeuf biedt je als Midden-Oosten specialist en voormalig inwoner van Caïro unieke achtergronden bij de concerten.
  • Net iets laagdrempeliger is de Handleiding Oude Muziek met een expert, waarbij je niet alleen muziek samen beleeft maar ook een smakelijk diner deelt.
  • Voor jongeren is er het programma Ambassadors of Early Music met exclusieve inleidingen en een Fringetour, die maar wat graag van platgetreden paadjes afwijkt.

Wat is er nog meer?

Op gezette tijden geniet je van beiaardbespelingen. Ook kun je vanaf het Domplein een klokkenwandeling maken lang bijzondere Utrechtse kerktorens. Of bezoek in TivoliVredenburg de Oude Muziek Markt. Hier vind je bijzondere muziekinstrumenten en allerlei andere aan muziek gerelateerde objecten. In de Paardenkathedraal tot slot beleef je het mooiste wat de Spaanse literatuur aan muziek heeft opgeleverd. Beroemde componisten lieten zich inspireren door de lotgevallen van Carmen, Don Quixotte, Don Juan en de overijverige barbier van Sevilla. Spaanser wordt het niet!
Foto 3. Tijdens het Festival Oude Muziek is Utrecht een walhalla voor liefhebbers van oude muziek én cultuur. Foto: Festival Oude Muziek Utrecht © Foppe Schut

Nieuws - Laatst gewijzigd: 2024-08-19 15:19:54 · Gepubliceerd: 11 augustus 2024 - 1164