door

Wereldhavendagen: grootste maritieme evenement van Nederland

Foto 1. De kades van de Rotterdamse haven zullen zich weer vullen voor het grootste maritieme evenement van Nederland. Foto: Anne Reitsma

Ontdek de veelzijdigheid van de Rotterdamse haven

archief oud artikel 24 augustus 2024 Toerisme Rotterdam, Zuid-Holland Met bijzondere schepen, spannende excursies, spektakels op het water, talloze kadeactiviteiten, een knallende vuurwerkshow: maak het allemaal mee tijdens de 47e editie van de Wereldhavendagen in Rotterdam van vrijdag 6 tot en met zondag 8 september 2024. Het is je jaarlijkse kans om een kijkje achter de schermen te nemen in de de haven van Rotterdam!

Kijkje in de keuken van de Rotterdamse haven

De grote haven van Rotterdam lijkt een wereld apart. Om het publiek te laten zien hoe het er hier aan toe gaat in de logistiek, technische ontwikkelingen, in de containerterminals en bij de scheepsbouwers zijn de Wereldhavendagen georganiseerd. De Havendagen bestaan al erg lang: in september 1978 werd het evenement gericht op het brede publiek en stond een grote vlootshow met ruim 180 schepen centraal. Nu mag iedereen hier ook rondleidingen en tours volgen, informatie winnen over banen in de Rotterdamse haven, shows op het water bewonderen en de nautische markt bezoeken.

Foto 2. Vraag jij je ook af wat er allemaal nodig is om zo'n enorme haven functionerende te houden? Je ontdekt het hier! Foto: Anne Reitsma

Excursies, rondleidingen en tours

Waar de meeste mensen de Wereldhavendagen voor bezoeken is voor één van de vele excursies en rondleidingen in het havengebied. Kies onder de honderden excursies die deze dagen worden aangeboden je favoriet en kom spieken bij de containerterminals en de innovatieve scheepsbouwers waar normaal gesproken niemand zomaar binnenkomt. Of ontdek de haven vanaf het water met een haventocht op een zeilschip of historische stoomsleper. Maar je kunt ook te voet of op de fiets de haven ontdekken of meegaan met een foodtour rondom de haven. Of wat dacht je van een helikoptervlucht om de haven vanuit de lucht te bewonderen, zo zie je pas echt hoe immens het is!

Foto 3. Stap aan boort van een gigantisch schip. Foto: Anne Reitsma

Innovatie en missie H2

In de Rotterdamse haven staat innovatie centraal, vandaar dat je op de nieuwe Innovatiekade nu kennis kunt maken met alle innovaties van de toekomst die een grote impact zullen hebben op de scheepvaart. Zo kun je hier de allereerste waterstof-aangedreven Rotterdamse Watertaxi bewonderen én uitproberen! Verschillende start-ups en scale-ups laten hier ook hun nieuwste snufjes zien, zoals 3D-geprinte kielblokken. Bij de interactieve 'waterstof-inspirience' van Missie H2 in het koepelvormige paviljoen ontdek je verschillende installaties die je leren hoe waterstof wordt gemaakt, opgeslagen en vervoerd. Hier leer je wat er moet gebeuren om voor een duurzame toekomst in de haven van Rotterdam te zorgen.

Shows op het water en een vuurwerkshow

Tijd voor actie! De hele dag door zijn er tijdens de Wereldhavendagen shows op het water, van het loodswezen en reddingswerkzaamheden tot wedstrijden tussen roeiers en zeilschepen en de Koninklijke Marine die commando's en missies naspelen. Het grote hoogtepunt van de Wereldhavendagen is toch wel de zaterdagavondshow met spectaculair vuurwerk dat de hele stad van Rotterdam zal verlichten, compleet met gezellige muziek en optredens!

Foto 4. Geweldige shows op het water. Foto: Anne Reitsma

Shoppen en lekker eten

Wat zou een uitstapje naar Rotterdam zijn zonder lekker te eten en een beetje te shoppen? Ook daaraan is gedacht tijdens het evenement! Struin over de nautische markt aan De Veerhaven waar vele bekende en minder bekende bedrijven hun (nautische) spullen aanbieden: van scheepvaartboeken tot duurzaam lokaal gebrouwen bier. Honger? Kom naar één van de negen horecapleinen op de kades met vele bars en foodtrucks met allerlei internationale keukens. Zo hoef je de haven niet uit om iets lekkers te eten!

Foto 5. Je kunt ook zeker goed eten en lekker struinen aan de kades tijdens de Wereldhavendagen! Foto: Anne Reitsma
Wat je moet weten voordat je de Wereldhavendagen bezoekt:
  • De Wereldhavendagen is 6, 7 en 8 september te bezoeken tussen 10:00 en 18:00 uur;
  • Er is geen minimumleeftijd om het evenement te bezoeken. Let wel op dat er voor sommige excursies een minimumleeftijd geldt;
  • Voor de excursies, rondleidingen en tours moet je een ticket kopen. Dat kan via de officiële website van de Wereldhavendagen. De kades zijn wel gratis toegankelijk voor iedereen;
  • Alle spektakels en shows op het water zijn goed te volgen vanaf de Willemskade, de Erasmusbrug en vanaf de Holland Amerikakade (op deze kade bevindt zich een tribune).
Foto 6. De knallende vuurwerkshow op zaterdagavond. Foto: Anne Reitsma

Nieuws - Laatst gewijzigd: 2024-08-28 15:46:52 · Gepubliceerd: 24 augustus 2024 - 1410