door

ALL CAPS Street art festival in Rotterdam

Foto 1. Hoog in de lucht aan het werk tijdens ALL CAPS Rotterdam. Foto: Angie Louws

Grijze muren worden kleurige kunst

archief oud artikel 28 augustus 2024 Cultuur Rotterdam, Zuid-Holland Een hoogwerker gaat langzaam de lucht in langs de kale muur van een flat. In de bak een man met cap op en een spuitbus in zijn hand. Even later spuit hij fel oranje op de muur, gevolgd door een zonnig geel. Voor je ogen ontstaat stukje bij beetje het begin van een kunstwerk. Steeds meer wint kleur en kunst het van de grauwe omgeving. Dit is street art festival ALL CAPS Rotterdam! Met op zondag 8 september een slotdag in het Mallegat Park, waar street artists live voertuigen veranderen in kunstwerken.

Van sleur naar kleur

Street art is meestal iets waar je vol bewondering naar kijkt als je er - vaak toevallig - langs komt. Een wauw momentje tijdens een wandeling door de stad, iets wat je niet had verwacht tegen te komen toen je de hoek omsloeg. Het kan een kleine grap zijn, zoals de kabouters verspreid door Utrecht. Of een kunstwerk zo groot als de muur van een flat. Tijdens street art festival ALL CAPS in Rotterdam kun je zien hoe die kunstwerken ontstaan. Dit jaar maken de street artists van 1 tot en met 8 september prachtige graffiti in de wijk Beverwaard. Op de Schinnenbaan sta je midden in het festival.

Foto 2. De artiest (Klaas Lageweg) en zijn gereedschap: heel veel verf. Foto: Martine Kiers

Uit binnen- en buitenland

ALL CAPS trekt top street artists uit binnen- en buitenland en heeft weer een fraaie line-up. Download de kaart van de site, trek makkelijke schoenen aan en zie de murals van onder andere Dadara, Ilona Bal, Bier en Brood en Garrick Marchena ontstaan op de muren in Beverwaard. Van de Oude Watering wandel je via onder andere de Slangenburgerweg en de Markiezenhof naar Hackfortdam. Of pak de fiets als je niet zo'n fan bent van lopen. Een unieke kans om de street artists daadwerkelijk aan het werk te zien! Ze organiseren hun eigen werkdagen, maar in principe kun je de meeste tussen 10:00 uur en 18:00 uur aan het werk zien.

Ga meteen ook langs bij INSIGHT op Korte Stadionweg 103B, waar workshops plaatsvinden, Q&A's met de kunstenaars, lezingen en meer. Ze hebben daar ook een shop én een gedrukte kaart langs de murals. Leuke souvenir!

Foto 3. Bewonder het ontstaan van de mooiste murals en schiet meteen een fraaie foto. Foto: Martine Kiers

Mee met de gids

Op 4 september kun je aan het begin van de avond mee met een gids, die van alles weet te vertellen over de kunstwerken. Ontmoet de artiesten, hoor het verhaal achter de murals en bewonder het maken van de murals. Eén van de twee tours is al uitverkocht, dus reserveer snel een 'betaal wat je wil' ticket om nog met de tweede mee te kunnen. Is die ook vol? De tour kun je ook volgen met behulp van de Rewriters app voor Apple of voor Android, waar meteen ook gratis het All CAPS gidsboekje instaat. En nog meer street art tours door Rotterdam voor wie de smaak nu echt te pakken heeft.

Foto 4. Zie voor je neus de prachtigste kunstwerken ontstaan. Foto: Martine Kiers

Pimp my ride op het slotfestival

Op zondag 8 september zijn de muurschilderingen klaar en dat betekent dit jaar niet alleen het gratis festival Super Sunday, maar ook VANS & CANS. Ja, het populaire onderdeel van het street art festival is terug! De busjes, kleine vrachtwagens en campers staan klaar in het Mallegat Park om ter plekke door kunstenaars omgevormd te worden tot rijdende kunstwerken. Ondertussen klinkt de muziek van een dj over de Nieuwe Maas, staan her en der foodtrucks voor een hapje en drankje, kun je een expositie bekijken en vermaken de kinderen zich in het speeltuintje van het park en met activiteiten die de kunstenaar in henzelf naar boven haalt. Allemaal helemaal gratis!

Wat voor kunstwerken de voertuigen worden weet niemand, ook de eigenaar van het voertuig niet. De kunstenaars bepalen ter plekke wat ze gaan doen en zijn daar helemaal vrij in.

Foto 5. Op 8 september zijn de murals klaar en dat wordt gevierd met de gratis festivaldag Super Sunday, waar VANS & CANS terugkeert! Foto: Rosa Quist
Foto 6. Ook voor kinderen is van alles te doen op Super Sunday. Foto: Martine Kiers

Goed om te weten

  • De kunstenaars die de muurschilderingen maken werken tijdens street art festival ALL CAPS van 1 tot 8 september grofweg van 10:00 uur tot 18:00 uur, uiteraard met de nodige pauzes tussendoor;
  • Meer weten over de street art? Bezoek dan het middagprogramma INSIGHT. Hier kun je op 4, 5 en 6 september terecht voor een afwisselend programma met Q&A's met kunstenaars, een paneldiscussie en workshops. Locatie: het ALL CAPS Magazijn aan de Korte Stadionweg 103B;
  • Handig: er is een gidsje vol info over het festival en de street artists; hier staat ook de kaart met de locaties van de street art in. Te krijgen bij INSIGHT. Het kaartje kun je ook downloaden van hun site.

Wat is ALL CAPS?

ALL CAPS is een groot street art festival waarbij street artists vanuit de hele wereld een deel van Rotterdam-zuid mooier, kleuriger en vrolijker maken. Kunst in de buitenlucht, waar iedereen gratis van kan genieten. En ook speciaal: het gemaakt zien worden. Het festival had tijdens de eerste keer in 2018 (toen nog onder de naam POW WOW) meteen een unieke première: VANS & CANS, waarbij kunstenaars op auto's en busjes werken in plaats van op een muur. Dit onderdeel ontstond omdat er meer kunstenaars dan stukken muur waren en werd een populair onderdeel van het festival. Na even weg te zijn geweest is VANS & CANS dit jaar weer helemaal terug!

Impressie van ALL CAPS in 2023:

Foto 7. Vier het slot van ALL CAPS mee tijdens de gratis festivaldag Super Sunday. Foto: Rosa Quist

Nieuws - Laatst gewijzigd: 2024-08-29 11:47:45 · Gepubliceerd: 28 augustus 2024 - 590