door

Genieten tijdens de Wijngaarden Open Dagen

Foto 1. Ga voor een interessante rondleiding op workshop op één van de vele wijngaarden in Nederland. Foto: Domein Hof te Dieren

Oogstende wijnboeren en tal van wijnfeesten

30 augustus 2024 bijgewerkt: 6 september 2024 Toerisme Landelijk In september is het weer tijd voor de Wijngaarden Open Dagen door heel Nederland. Dat is hét moment om als wijnliefhebbers kennis te maken met wijnen van eigen bodem! Dit jaar doen er ruim dertig Nederlandse wijnboeren mee, ieder met zijn eigen programma. Hier kun je volop wijn proeven, rondleidingen volgen en soms workshops. In de weekenden van zaterdag 7 tot en met zondag 29 september staat Nederland in het teken van wijn!

Een feestje voor wijnliefhebbers

Tijdens de Wijngaarden Open Dagen staat het proeven van heerlijke wijnen en leren van de wijnboeren in Nederland centraal. Hoe gaat de wijnboer te werk? Welke druivenrassen vind je in de Nederlandse wijngaarden? En hoe smaken de wijnen eigenlijk uit verschillende wijngaarden in verschillende provincies? Vele wijnboeren openen de poorten van hun wijngaarden om het publiek een kijkje in de keuken te geven en van alles te leren over wijn. Vaak met gezellige-live muziek en een enerverend programma: het wordt een echt feestje voor de liefhebbers van wijn, van Friesland tot Limburg en van Noord-Holland tot Brabant. Het hoofdweekend is dit jaar op zaterdag 14 en zondag 15 september.

Foto 2. Hét evenement voor fijnproevers. Foto: Manon de Boer

Een greep uit de vele deelnemende wijngaarden

Neem bijvoorbeeld de open rondleiding op 7 september op wijngaard Domein Hof te Dieren in Gelderland, waar je twee uur lang zult genieten van de wijngaard, de wijn, prachtige verhalen en meer. Of kom op zondag 15 september Wijngoed Hesselmans in Noord-Brabant ontdekken, met een rondleiding tussen 4.700 wijnstokken met rijpende druiventrossen. Leer hoe er met de natuur wordt samengewerkt om wijn te produceren en welke druivensoorten geschikt zijn voor deze streek. En ze hebben een mooie primeur: twee gebottelde witte wijnen van de oogst van vorig jaar. Op 21 en 22 september kun je bijvoorbeeld terecht bij Wijnaard El Placer in Flevoland voor een boeiende rondleiding en het proeven van de rode, witte en rosé wijnen van de wijngaard op het overdekte terras.

Foto 3. En na de rondleiding lekker wijnen op het terras! Foto: Domein Hof te Dieren

Wijnfestival van de Lage Landen

De jaren hiervoor waren er ook een paar wijngaarden die het eerste weekend van september open gingen. In plaats daarvan is er dit jaar echte het eerste Wijnfestival van de Lage Landen georganiseerd op Landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt in Beesd! Hieraan zullen zo'n dertig Nederlandse en Belgische wijnmakers deelnemen, waarbij zij hun beste wijnen laten proeven. Ook leuk zijn de verschillende mini-masterclasses die hier worden gegeven én de bekendmaking van de Wijnkeuring van de Lage Landen 2024 waarbij verschillende wijnmakers prijzen zullen winnen. Witte wijnen, mousserende wijnen, rode wijnen: je proeft het hier allemaal. Dit zal een jaarlijks terugkerend festival worden, georganiseerd door de Stichting Wijninstituut Nederland.

Foto 4. Ontdek de prachtige wijngaarden van Nederland. Foto: Manon de Boer
Handig om te weten over de Wijngaarden Open Dagen
  • Iedere wijngaard heeft een eigen programma tijdens de open dagen en zijn eigen entree prijzen. Via de website van de organisatie vind je het complete overzicht van deelnemende wijngaarden met links naar hun websites. Bij vele wijngaarden zal er live-muziek zijn, zal je workshops kunnen volgen en zullen er rondleidingen zijn.
  • Het Wijnfestival van de Lage Landen is een apart evenement, maar het is zeker een leuke inwijding ter ere van de 'wijnmaand' september!
Foto 5. Leer van alles over de druiven en wijnen van Nederlandse bodem. Foto: Domein Hof te Dieren

Nieuws - Laatst gewijzigd: 2024-09-06 13:34:04 · Gepubliceerd: 30 augustus 2024 - 1258