door

Forten, kerken, molens en kastelen tijdens Open Monumentendag

Foto 1. De beroemde Domtoren in Utrecht is gratis te bezoeken. Foto: Open Monumentendag Utrecht

5.000 monumenten openen gratis hun deuren voor het publiek

archief oud artikel 31 augustus 2024 Cultuur Landelijk Forten, molens, historische stations, kerken en kastelen: tijdens Open Monumentendag openen duizenden monumenten gratis hun deuren! Dat is dé kans om dat prachtige monument op je bucketlist te bezoeken. Dit jaar is het evenement op 14 en 15 september, met het thema 'Routes, Netwerken en Verbindingen' en vele creatieve programmeringen binnen dit thema. Zo zijn er talloze tentoonstellingen, rondleidingen, fietsroutes, wandelingen, muziekvoorstellingen maar ook veel activiteiten voor jongeren.

Openingsavond in Hilversum

Dit jaar wordt het startsein voor de Open Monumentendag gegeven in Hilversum op vrijdagavond 13 september voor het iconische Raadhuis van architect Dudok. Met lichtprojecties en optredens bij verschillende monumenten in de stad belooft dat een knallend begin te worden van dit bijzondere weekend. Volg na de optredens ook zeker de speciale kunstroute door Hilversum, waarbij monumenten tot leven worden gebracht met muziek, dans, projecties en theater. Het 600-jarig bestaan van mediastad Hilversum is de perfecte aanleiding om de 38e editie van het evenement in deze stad in te luiden.

Foto 2. Raadhuis Hilversum waar de openingsavond plaats zal vinden. Foto: Dudok Architectuur Centrum / Themabeeld landelijke opening Open Monumentendag 2024.

Ontdek kleinschalige en iconische kerken

Onder andere kerken zullen in het zonnetje worden gezet tijdens Open Monumentendag 2024. Kleinschalige, meer onbekende kerken in kleine gemeentes, maar ook grote en nationaal bekende kerken zullen hun deuren openen. Neem bijvoorbeeld de Domtoren in Utrecht, die na de restauratie die begon in 2019 eindelijk weer in volle glorie te bewonderen is. Een spetterend middelpunt in het hart van Utrecht! Of pak je kans en ontdek de Koepelkerk in Arnhem van binnen: een verborgen 19e eeuws meesterwerk middenin de binnenstad. Andere prachtige kerken zoals Basiliek van de Agatha en Barbara, de Grote Kerk in Breda en de Hooglandse Kerk in Leiden zijn ook een bezoekje waard.

Spannende kastelen en forten

Natuurlijk mogen de kastelen en forten ook niet missen tijdens Nationale Monumentendag. Bezoek Fort bij Nigtevecht bij Abcoude op zondag 15 september om expositie 'Bewapend met water' voor het eerst te bekijken en een rondleiding over het fort te doen met de fortgidsen. Ook bijzonder om te bezoeken dit weekend is Fort Vossegat dat normaal gesloten is voor publiek en maar één keer per jaar de deuren opent voor publiek. Ben je meer van de kastelen? Overweeg Kasteel Het Nijenhuis eens te bezoeken, gelegen in Overijssel. Een middeleeuws kasteel omringd door een gracht en prachtige tuinen. Echte middeleeuwse charme gecombineerd met renaissance architectuur. Hier, en in vele andere kastelen door het land, kun je tijdens Open Monumentendag interessante rondleidingen volgen.

Foto 3. Fort Nigtevecht. Foto: Natuurmonumenten - Rogier Bos

Typisch Hollandse molens

Altijd al een molen willen bezoeken? Dan is het weekend van 14 en 15 september daar de ideale gelegenheid voor! Zo is Rijksmonument Noordmolen Twickel dit weekend open voor publiek en kun je zien hoe er olie wordt geslagen. Ook Wissink’s Möl zal zijn molendeurtjes openen. Deze 'standerdmolen' is het oudste type houten windmolen, er zijn er maar enkele van te vinden in Nederland! In Kaag en Braassem staan wel 20 molens, waarvan er een groot deel te bezoeken is tijdens Open Monumentendag. In de avond van zaterdag 14 september worden de molens letterlijk in de spotlight gezet tijdens de Molennacht.

Open Monumentendag 2024:
  • Er zijn duizenden monumenten te bezoeken op 14 en 15 september, door het hele land. Daarom is het handig van tevoren je bezoek te plannen en te beslissen welke monumenten op je bucketlist staan.
  • Je hoeft niets te betalen om de monumenten te bezoeken, maar voor veel rondleidingen, workshops en andere activiteiten wel. De prijzen en tijden voor deze activiteiten kun je raadplegen op de websites van de monumenten.
  • Sommige monumenten werken met tijdsloten voor bepaalde activiteiten. Voor die activiteiten is dus een reservering nodig.
  • Het thema van dit jaar gaat over de invloed die reizen, vervoer en communicatie hebben op het aanzien van Nederland. Dat thema zie je terug in de activiteiten bij de monumenten.
Foto 4. Jachtslot Mookerheide doet mee aan Open Monumentendag. Foto: Natuurmonumenten - Jachtslot Mookerheide. Leontine Lamers

Nieuws - Laatst gewijzigd: 2024-09-12 16:06:55 · Gepubliceerd: 31 augustus 2024 - 1172