door

Literatuur wordt in het zonnetje gezet in Utrecht

Foto 1. Tijdens het Internationaal Literatuur Festival Utrecht zijn literatuurliefhebbers in een walhalla! Foto: Maarten Mooijman

Het Internationaal Literatuur Festival Utrecht (ILFU) staat voor de deur

17 september 2024 Cultuur Utrecht, Utrecht Dol op boeken en literatuur? Kom naar ILFU (International Literature Festival Utrecht)! Een jaarlijks festival en een dagelijks online platform voor literatuur. Hier worden de beste schrijvers ter wereld verzameld en wordt nieuw werk gepubliceerd. Met verschillende workshops en lezingen krijg je op het festival de kans je te verdiepen in de achtergronden en geschiedenis van de literatuur. Tijdens ILFU van 21 september tot en met 5 oktober wordt fictieve literatuur springlevend gehouden!

Book Talks met legendarische schrijvers

Tijdens het ILFU woon je een hoop interessante workshops, lezingen en andere evenementen bij, met hedendaagse literatuur en poëzie als middelpunt. Er komen vele interessante namen voorbij uit de literatuurwereld! Liefhebbers zullen waarschijnlijk het literaire fenomeen Rachel Kushner wel kennen: de Amerikaanse schrijfster die bekend werd met haar roman 'De Vlammenwerpers'. Op dit festival zal zij haar nieuwe boek 'Creation Lake' presenteren tijdens haar Book Talk. Een andere interessante Book Talk is die van Rachel Cusk. Zij neemt je mee in haar creatieve processen bij het schrijven van haar boeken, waaronder haar nieuwste boek 'In Parade'.

Een andere schrijver van wie je de Book Talk niet wilt missen is David Nicholls: de schrijver van One Day, een serie over liefde, vriendschap, verlangen en ambitie. Hij vertelt alles over het schrijven van romans en scenario's en over de personages in zijn boeken. En je maakt kennis met zijn nieuwe boek 'Je bent hier (You Are Here)'!

Exploring stories

Het hoogtepunt van het ILFU is toch wel Exploring Stories. Dat is een weekender op 28 en 29 september waarbij uitzonderlijke schrijvers en denkers van over de hele wereld samenkomen om met elkaar in gesprek te gaan. Jij kan daar ook tussen zitten om je favoriete auteurs te ontmoeten en om je te laten inspireren door hun unieke literaire blik. Blijf je lang genoeg, dan kan je ook bij de signeersessies zijn van onder andere de schrijvers Nicolas Lunabba (Zweden), Alejandra Ortiz (Mexico), Brenda Navarro (Mexico), Vamba Sherif (Nederland), Tommy Orange (VS) en Tim 'S Jongers (Nederland). Tijdens Exploring Stories blijft het niet alleen bij boeken: de fictie- en non-fictie-schrijvers, journalisten, politici, dichters en filosofen zullen namelijk ook in gesprek gaan over talloze maatschappelijke thema's. Denk hierbij aan thema's als vrouwen in de politiek, het verwoeste Palestina en kansenongelijkheid.

Foto 2. Exploring Stories brengt geweldige nationale en internationale schrijvers samen om in gesprek te gaan. Foto: Maarten Mooijman

Workshops en een boekenmarkt

Gezellig voor jong en oud is de Utrechtse Boekenmarkt op 22 september, met een aanbod variërend van kinderboeken tot poëzie en van romans tot strips. Of kom gezellig naar leesclub de 'Book Club' op 30 september om met een groep lezers en auteur Brenda Navarro over haar boeken te praten. Ben je een beginnend of gevorderd literair criticus en wil je je graag verder ontwikkelen? Kom dan naar 'Welbeschouwd: workshops literaire kritiek'. Hier krijg je de kans je te ontwikkelen in het schrijven van literaire kritiek.

Foto 3. Kom gezellig snuffelen op de Boekenmarkt. Foto: Maarten Mooijman

Volop poëzie

Tijdens het literatuur festival krijgt ook poëzie veel aandacht. Op zaterdag 21 september is er namelijk de finale van de NK Poetry Slam waar dichters met de mooiste teksten en podiumpresentaties grote prijzen zullen ontvangen. Zij zullen elkaar knock-out proberen te 'slammen' met hun dichtkunsten. Jouw stem is doorslaggevend, want de poetry slammer met het hoogste decibel niveau in het publiek, wint! Op 5 oktober vindt tevens de 41ste Nacht van de Poëzie plaats, als knallende afsluiter van het ILFU.

Foto 4. Tijdens de Nacht van de Poëzie wordt poëzie in het zonnetje gezet. Foto: Michael Kooren
Foto 5. De jaarlijke Nacht van de Poëzie is de knallende afsluiten van het ILFU. Foto: Michael Kooren

Nieuws - Laatst gewijzigd: 2024-09-17 23:51:02 · Gepubliceerd: 17 september 2024 - 158