door

Verbonden met Noord-Afrika tijdens het Afrovibes Festival

Foto 1. Buiten de dansoptredens en Afrikaanse muziek tijdens het Afrovibes Festival, kan je ook deze tentoonstelling genaamd 'Askari Soldiers' bezoeken. Foto: Afrovibes Festival

Voorstellingen uit Marokko, Zuid-Afrika, Tunesië, Egypte en Nederland

18 september 2024 Cultuur Landelijk Tijdens het Afrovibes Festival beleef je de culturele uitwisseling tussen Nederland, Afrikaanse landen en de Afrikaanse diaspora in Europa. Verbondenheid staat centraal tijdens dit festival met toneel en dansoptredens in Amsterdam, Utrecht en Rotterdam van 2 tot en met 13 oktober. Duik in culturele en politieke kwesties waarmee de Afrikaanse gemeenschap mee te maken had en heeft, zoals identiteit, diaspora en dekolonisatie.

Noord-Afrika als thema

Dit jaar staat tijdens het Afrovibes Festival Noord-Afrika en de Noord-Afrikaanse diaspora in Nederland centraal. Want ookal wordt Noord-Afrika vaak als Arabisch en 'niet-Afrikaans' beschouwd, de kunstenaars en makers uit deze regio denken daar vaak anders over. Zij onderzoeken en uiten op dit festival hun identiteit, diaspora en cultuur met meeslepend toneel, muziektheater en prachtige dansvoorstellingen uit onder andere Marokko, Zuid-Afrika, Tunesië en Egypte. Tijdens dit festival kan ook jij kennismaken met de Noord-Afrikaanse cultuur en podiumkunsten die daaruit voortkomen!

Foto 2. Choreograaf Mohamed Lamqayssi (Marokko) vertelt het verhaal van de Amazigh-koningin Dihya. Foto: Afrovibes Festival

Dans, toneel en muziektheater

Muziek en dans is niet weg te denken uit de Afrikaanse cultuur. Maar wist je dat iedere regio in Afrika zo zijn eigen subcultuur heeft op het gebied van podiumkunsten en muziek? Tijdens het 'Moving Beyond project' met Mohamed Allati, Lina Charif en Khadija Al Mourabit aanschouw je een meeslepend muziektheater representatief voor de Marokkaanse muziekcultuur. Een ander prachtig optreden is dat van de Tunesisch-Nederlandse Nour Jordan, waar ze je meeneemt in haar beleving van het leven tussen twee culturen en talen en hoe het is om je in die tussenruimte te bevinden.

Dans speelt ook een grote rol tijdens het Afrovibes Festival. Neem bijvoorbeeld de dansvoorstelling 'Actes et Sueurs' van de Tunesische choreograaf Hamdi Dridi. Daarin zet hij allerlei dagelijkse handelingen en gebaren om in dans: dagelijkse bewegingen, objecten en melodieën. Hierin heeft hij ook persoonlijke herinneringen aan zijn familie in het Midden-Oosten en Egypte in verwerkt. In 'El Botinière' word je meegenomen in de verborgen en duistere kanten van het Tunesische nachtleven door de choreograaf Selim Ben Safia. Hij laat de duistere maar ook de vreugdevolle kanten zien van een mythisch cabaret in Tunis met elektro-oriëntaalse muziek.

Afrovibes Festival bezoeken?
  • De voorstellingen en optredens vinden plaats van 2 tot en met 13 oktober in Amsterdam (Muziekgebouw aan 't IJ, Famer Framed en De Balie), Rotterdam (Maaspodium, Theater Zuidplein) en Utrecht (Stadsschouwburg, Theater Kikker en TivoliVredenburg).
  • De tickets voor de optredens koop je via de websites van de verschillende theaters. De prijzen en tijden verschillen per optreden
  • Naast dans- en muziekoptredens is er ook een interessante expositie te bewonderen tijdens het festival en kun je een talkshow bijwonen over identiteit, creativiteit en erfgoed in de Noord-Afrikaanse diaspora.
Foto 3. Hullo, Bu-Bye, Koko, Come In is een multimediale toneelbewerking van Koleka Putuma’s gelijknamige dichtbundel. Foto: Afrovibes Festival

Nieuws - Laatst gewijzigd: 2024-09-18 15:48:59 · Gepubliceerd: 18 september 2024 - 80