door

Ga mee naar het heelal tijdens het Weekend van de Wetenschap!

Foto 1. Het Weekend van de Wetenschap is een walhalla voor tech-nerds. Foto: DigiDaan

21 september 2024 Wetenschap Landelijk Grote kans dat ook jij niet weet hoe alles werkt. Ben je wel nieuwsgierig naar hoe dingen in elkaar zitten? Of hoe iets werkt? Ga op 5 en 6 oktober dan een dagje uit tijdens het Weekend van de Wetenschap! Ook dit jaar valt er weer veel te beleven en ontdekken, en deze keer vooral binnen het thema ruimte. Doe leuke proefjes, ontmoet wetenschappers en ontdek meer over onze wereld en het heelal!

Paradijs voor tech-nerds

Het Weekend van de Wetenschap wordt meteen goed geopend tijdens de Techniekdag op zaterdag 5 oktober in Arnhem. Tech Plaza is dan een paradijs voor liefhebbers van techniek. Voer een kijkoperatie uit, leer programmeren, doe laboratoriumproeven of speel een toffe escape game. Misschien wel samen met Eppo Bruins, minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, die hier het weekend officieel opent. En geen zorgen als Arnhem te ver is. Gedurende deze dagen vind je de activiteiten door heel het land. In de deelnemende steden ben je vervolgens van harte in allerlei musea, sterrenwachten en hogescholen - allemaal gratis toegankelijk!

Bekijk het hele programma op de website van Weekend van de Wetenschap.

Foto 2. Gedurende het weekend beland je vaak op unieke plekken, zelfs bij een kijkoperatie. En die mag je zelf uitvoeren! Foto: Media Hell © Ron Hell

Backstage bij het KNMI

De activiteiten zijn vooral erg leuk voor kinderen, maar ook zeker interessant voor de ouders. Kom dus gezellig met het hele gezin naar bijvoorbeeld de speciale open dag van het KNMI in De Bilt. Ja, de plek waar altijd onze weerberichten worden voorspeld. Hoe doen ze dat eigenlijk? Tijdens een unieke rondleiding kom je daar achter. Of ga naar de Westerdijk Fungal Biodiversity Institute in Utrecht en bekijk schimmels onder een microscoop. Stiekem zien ze er best mooi uit. Iets wat bioloog Mátyás Bittenbinder waarschijnlijk wel weet. Samen met wetenschapsjournalist Anna Gimbrère en nationale ruimteheld André Kuipers is hij ambassadeur van het Weekend van de Wetenschap.

Fun fact: ontmoet de bekende astronaut in het echt op 6 oktober tijdens de open dag van onderzoeksinstituut ESA in Noordwijk. Dit is hét moment om al je prangende vragen te stellen over de ruimtevaart!

Slijm en kattenpraat

Gedurende het weekend zijn er ook lezingen en tentoonstellingen, maar er is vooral veel te doen. En echt door heel Nederland, ook in het hoge noorden. Zo kunnen kinderen op Campus Fryslân, op de Rijksuniversiteit Groningen, zelf ‘oey goey’ slijm maken. Of ontdek meer over wonen onder de zeespiegel en hoe virtual reality werkt. Mis ook niet de opening van de campus met wetenschapsjournalist Diederik Jekel! Op een toegankelijke, leuke manier neemt hij je mee in de wereld van science.

Uiteraard doet ook de hoofdstad mee aan het Weekend van de Wetenschap. In Amsterdam vind je onder meer het hippe wetenschapsfestival Wajo! Wetenschap?!. Hier ontdek je bijvoorbeeld waarom precies jij altijd wordt lek geprikt door de mug. En wat zegt een kat nou eigenlijk allemaal? Allemaal gekke, maar veelvoorkomende vragen die nu eindelijk worden beantwoord!

Meer leuke dingen om te doen

  • Leer meer over space yoga in het NEMO Science Museum in Amsterdam;
  • Ontdek alles over sterrenbeelden tijdens een workshop in de LocHal in Tilburg;
  • Of doe leuke, natuurkundige proefjes bij de Volkssterrenwacht Orion in Bovenkarspel.
Foto 3. Ontdek hoe dingen werken tijdens het Weekend van de Wetenschap! Foto: Media Hell © Ron Hell

Nieuws - Laatst gewijzigd: 2024-09-19 09:47:07 · Gepubliceerd: 21 september 2024 - 3