door

Week van de Toegankelijkheid 2024: de leukste uitjes voor iedereen

Foto 1. Tijdens de Week van de Toegankelijkheid draait alles om mensen met een beperking en hoe het beter kan voor hen. Foto: © Mikhail Nilov via Pexels

Deze uitstapjes zijn leuk voor mensen met én zonder beperking

24 september 2024 Toerisme Landelijk In onze samenleving moet iedereen zich comfortabel en thuis voelen. Maar soms is dat lastig. Vooral als de omgeving niet ingericht is op jou, zoals geregeld voorkomt bij mensen met een beperking. Om meer aandacht te schenken aan de doelgroep en hun struggles, is daar de Week van de Toegankelijkheid! Beleef van 7 tot en met 12 oktober allerlei leuke, toegankelijke uitjes en denk mee over hoe het beter kan.

Blind genieten van extravagante Ellen ten Damme

Veldhoven, Noord-Brabant - Ellen ten Damme staat bekend om haar extravagante shows en eigenlijk moet je het zien. Alleen lukt dat helaas niet altijd. Al haalt dat niet weg, dat blinden en slechtzienden niet kunnen genieten! Zo neemt Ellen speciaal voor deze week een blindentolk mee naar theater De Schalm in Veldhoven, waar ze op donderdag 10 oktober de voorstelling BAROCK opvoert. Laat je dus alsnog verrassen door Ellen dankzij de blindentolk én audiodescriptie. Ook kun je van tevoren naar een Meet & Feel. Dan hoor je wat er staat te gebeuren en mag je ook onderdelen van de show voelen voor een nog beter beeld.

Even geen prikkels in Museum Rotterdam

Rotterdam, Zuid-Holland - Veel mensen gaan met gemak langs in een museum. Alleen hebben sommige bezoekers hier toch wat moeite mee, zoals iemand met autisme. Soms komen de geluiden en de drukte dan een tikkeltje erger op je af, of wat denk je van geuren en kleuren? Bij een normaal museumbezoek zijn dan te veel prikkels en daar heeft Museum Rotterdam iets voor bedacht: een prikkelvriendelijk museumbezoek. Bewonder op zaterdag 12 oktober in alle rust de collectie met historische voorwerpen van het museum; zonder drukte en zonder continu afspelende video’s. Tijdens of na je bezoek kun je vervolgens even relaxen in de rustruimte.

Foto 2. Ervaar een museumbezoek zonder prikkels in Museum Rotterdam tijdens de Week van de Toegankelijkheid. Foto: Museum Rotterdam

Cabaretvoorstelling vol zelfspot

Veenendaal, Utrecht - Door de muren waar mensen met een beperking figuurlijk weleens tegenaan lopen, is het leven niet altijd om te lachen. Maar tijdens de cabaretvoorstelling Onbeperkt lachen op vrijdag 11 oktober in Theater Lampegiet gier je het waarschijnlijk continu uit. Zelfspot genoeg in deze voorstelling, die wordt gemaakt door mensen met een fysieke of mentale beperking. Je hoort een verhaal aan, alleen gaat het gepaard met nogal wat humor. Ha!

Tip: neem één of meerdere mensen zonder beperking mee en laat ze de voorstelling ‘blind’ ervaren. Zo wordt het voor hen een leuke, maar ook leerzame beleving.

‘Voetballen’ in een rolstoel

Schijndel, Noord-Brabant - Tijdens de Week van de Toegankelijkheid gebeurt ook iets unieks! Voor het eerst kun je dan een potje Powerchair Football bijwonen. En inmiddels zijn het echte pro’s, waar je dan naar kijkt. Voetbal is de populairste sport ter wereld, alleen voor mensen met een beperking een no-go. Maar toen kwam in 2021 elektrisch rolstoelvoetbal overwaaien naar Nederland. De naam zegt het al, dit is voetbal voor mensen in een rolstoel. Op zondag 13 oktober kun je niet alleen kijken naar Powerchair Football. Ook mag je zelf een balletje ‘slaan’ tijdens een clinic!

Rondleiding door kasteel met gebarentolk

Vaassen, Gelderland - Kasteel Cannenburch is niet alleen een prachtig gebouw met een net zo mooi landgoed. Achter dit kasteel schuilt ook een eeuwenoud verhaal. Niet voor niets is er een speciale audiotour bij de rondleiding. Alleen wat als je doof of slechthorend bent? Dan ga je op woensdag 9 oktober mee met een andere unieke rondleiding! Dankzij de meegebrachte gebarentolk geniet ook jij dan van de locatie én bijzondere verhalen over het kasteel, Anna Margaretha en de wateren rondom het historische pand.

Foto 3. Ontdek ook als doof persoon het verhaal achter Kasteel Cannenburch dankzij een gebarentolk. Foto: Kasteel Cannenburch

Strijden tegen validisme in Pakhuis de Zwijger

Amsterdam, Noord-Holland - Misschien lees je dit als iemand zonder beperking en weet je even niet wat validisme is. Echter zou je het eigenlijk wel moeten begrijpen. Onder mensen met een beperking is het namelijk een belangrijk thema. Daarom vindt op vrijdag 11 oktober de lezing Samen bewust tegen validisme plaats in Pakhuis de Zwijger. Kom langs en denk mee over hoe we een beter beeld creëren rondom mensen met een beperking. Niet alleen ontdek je tijdens de lezing meer over veel voorkomende discriminatie bij deze doelgroep. Ook mag je meedenken en -praten over hoe het beter kan.

Theaterfestival zonder beperkingen

Den Haag, Zuid-Holland - Laat je inspireren en geniet van mooie theatervoorstellingen op het No Limits Festival in Den Haag. Hier krijgen professionele theatermakers met een beperking een groots podium in het Theater aan het Spui. Twee dagen lang, op 4 en 5 oktober, zie je artiesten uit Nederland, maar ook uit het buitenland. Luister onder meer naar de boeiende speech van de Britse komiek Jess Thom, die het Tourette-syndroom heeft. Of bekijk de solovoorstelling van Nathan Jesper. Een tragikomedie over een doof persoon die erbij probeert te horen.

Ook leuk voor mensen met een beperking

Foto 4. Denk tijdens de Week van de Toegankelijkheid mee, hoe we het leven voor mensen met een beperking makkelijker kunnen maken. Foto: Natuurmonumenten © Rene Koster

Redactioneel - Laatst gewijzigd: 2024-09-19 18:51:15 · Gepubliceerd: 24 september 2024 - 54