door

Japanse film en cultuur tijdens Camera Japan Festival

Foto 1. Camera Festival Japan in Lantarenvenster Rotterdam is een unieke gelegenheid om kennis te maken met de Japanse (film)cultuur. Foto: Camera Festival Japan

Japanse cinema in alle vormen en maten

22 september 2024 Cultuur Rotterdam, Zuid-Holland De traditionele Japanse cultuur is ontzettend mysterieus, iets wat je terugziet in bijvoorbeeld de prachtige tempels en bijzondere tradities, maar ook in de cinema-cultuur. Daarom is het Camera Japan Festival georganiseerd, waar je alle unieke genres van de Japanse cinema kunt bewonderen. Van 26 tot en met 29 september in Rotterdam zullen Japanse drama tot epische anime films spelen, en jij kunt ze zien. Ook is er een gezellige markt geheel in Japanse stijl, een Kids day, tentoonstellingen en een Mochi workshop.

Japanse film in de spotlight

Je zou het misschien niet denken, maar Japan heeft een hele unieke en eigen stijl in de filmindustrie. Daar legt het Camera Japan Festival dan ook de focus op: van prijswinnend drama tot epische anime en van komische actiefilms tot bijzondere gerestaureerde klassiekers. Misschien denk je bij Japanse films direct aan het typische Anime genre, maar er zijn dus ook talloze romantische, drama en thriller speelfilms te zien die allemaal via een ander perspectief een kijkje bieden in de Japanse cultuur.

Ook komen er onder andere feature films, documentaires en shorts voorbij. Verder is er tijdens dit bijzondere festival aandacht voor Japanse kunst, muziek, dans, mode, architectuur, eten en nog veel meer. Kortom: een mooie kans om kennis te maken met alles wat de Japanse (film)cultuur te bieden heeft!

Foto 2. De Japanse filmindustrie brengt verrassende genres. Foto: Camera Japan Festival

Openingsoptreden, workshops en exposities

Naast de grote variatie aan Japanse films maak je ook kennis met de Japanse podiumkunsten en muziek. Op 26 september zullen de Japanse percussionisten Sakaue Akira en Otani Kanako optreden tijdens de openingsavond, compleet met kimono's en andere traditionele kledij. Zij bespelen de Japanse drum en de koto om een eerbetoon te brengen aan filmcomponist Sakamoto Ryuichi.

Een andere mooie manier om kennis te maken met de Japanse cultuur is via de workshops. Dompel jezelf bijvoorbeeld onder in de eeuwenoude Japanse filosofie van wabi-sabi in een keramiekworkshop of ga aan de slag hoe je dé Japanse lekkernij van dit moment zelf kunt maken: de Mochi. Daarvan mag je natuurlijk zelf ook een doosje mee naar huis nemen achteraf! Bezoek zeker ook de exposities van dit festival, zoals die van illustrator Leandra du Pau. Met haar illustraties vangt ze 'tussenmomenten' waarop niets moet, iets wat erg waardevol is in onze hectische levens en iets wat ook erg goed binnen de Japanse manier van leven past.

Japan voor de kids

Ook kinderen zijn welkom! Op 29 september is er voor de jonge festivalfans vanaf 4 jaar een leuk programma georganiseerd, met knutselactiviteiten geheel in Japans thema. Zo zijn er traditionele spellen, origami en hanetsuki. Heb je een volle stempelkaart met alle activiteiten die je hebt gedaan? Dan krijg je een leuke verrassing! De Kids Day wordt op 16:00 uur afgesloten met een filmprogramma samengesteld speciaal voor kinderen. Waar je de kinderen ook mee naartoe kunt nemen is naar de Camera Japan Market. Scoor heerlijke Japanse delicatessen om mee naar huis te nemen, proef authentieke sushi of ga voor typische taiyaki.

Handige informatie over het Camera Japan Festivall:
  • Het festival vindt plaats in Lantarenvenster. Hier worden alle films vertoond.
  • Voor iedere film of workshop koop je apart een ticket via de website van de organisatie. Toegang tot de tentoonstellingen en de Japanse markt is gratis.
  • Voor de Kids Day op 29 september hoef je alleen een kaartje te kopen voor je kind, niet voor jezelf.
  • Van 3 tot en met 6 oktober vindt tevens het Camera Japan Festival Amsterdam plaats!
Foto 3. Maak tevens kennis met Japanse muziek en podiumkunsten. Foto: Camera Japan Festival

Nieuws - Laatst gewijzigd: 2024-09-21 18:03:50 · Gepubliceerd: 22 september 2024