door

Topfilms tijdens Leiden International Film Festival

Foto 1. Meer dan 100 bijzondere films worden vertoond tijdens het LIFF. Foto: Ruben van Rijn, LIFF

Ervaar topfilms, Limited Editions films en filmconcerten

27 september 2024 Cultuur Leiden, Zuid-Holland Filmfanaten zullen 10 tot en met 20 oktober waarschijnlijk al in hun agenda hebben gemarkeerd: dan is het tijd voor de 19e editie van het Leiden International Film Festival (LIFF). Het LIFF is de afgelopen jaren uitgegroeid tot één van de belangrijkste festivals van Nederland met talloze internationale films. Daartussen zitten veel premières van films in bijzondere filmgenres.

Drie pijlers en competities

Van Arthouse tot blockbuster en alles daartussenin: tijdens LIFF komen parels van films voorbij. Sommige films in première, andere films echte klassiekers. Tijdens het festival wordt er gefocust op de drie pijlers of categorieën waar het festival bekend om staat. In deze categorieën zie je verschillende speelfilms en short films voorbij komen, en per pijler is er een eigen competitie. De eerste daarvan is de 'Independent' categorie met de 'American Indie Competitie'. Hierin komen nieuwe, onafhankelijk geproduceerde Amerikaanse films samen van jonge en innovatieve filmmakers. Tijdens het LIFF zetten zij hun eerste grote internationale stap.

De tweede pijler is de 'Emerging' categorie, met daarin opkomende en opvallende films van veelbelovende maar nog relatief onbekende regisseurs en acteurs. In de bijbehorende 'First Feature Competition' wordt van deze filmmakers hun eerste lange speelfilm getoond. De derde en laatste is de 'Extraordinary' categorie met de 'Bonkers!' competitie. In deze categorie behoren films die zo speciaal zijn dat ze nergens anders beter tot hun recht komen dan op dit filmfestival.

Foto 2. Leiden in het teken van film! Foto: Ruben van Rijn, LIFF
De meeste filmvertoningen van LIFF vinden plaats in bioscopen Trianon en Kijkhuis. Andere films worden vertoond op bijzondere locaties in Leiden, zoals Zwembad Poelmeer, Rijksmuseum van Oudheden, de Stadsgehoorzaal, de Nobel en de Hortus Botanicus.

Limited Edition films

De meest bijzondere films van het LIFF zijn toch wel de LIFF Limited Editions. Dat zijn speciale vertoningen van een aantal films uit het programma, speciaal gecreëerd door een gastkunstenaar. Het festival is nog een beetje geheimzinnig over wat je precies van deze 'eenmalige ervaringen' kunt verwachten, maar deze Limited Editions zijn in ieder geval iets dat je als filmliefhebber niet wil missen. Neem bijvoorbeeld de coming-of-age film 'And Their Children After Them' verzorgd door Joosje Bosch of animatiefilm 'Boys go to Jupiter' verzorgd door ROEM Leiden.

Wat je ook zeker niet wilt missen is de slotfilm. Dat is dit jaar 'Heretic' met Hugh Grant in de hoofdrol! En muziekfans halen hun hart op tijdens één van de filmconcerten. Bijvoorbeeld die van musicus Olga Pashchenko die een pianoscore zal verzorgen bij F.W. Murnau’s film Der Letzte Mann (1924). De filmconcerten bieden de perfecte combinatie van film en muziek!

Foto 3. Films kijken en wijn drinken: het kan tijdens Vedi Vici Vino op 20 oktober. Foto: Simone Both, LIFF

Frisse blik van de jongerenjury

De verschillende competities tijdens het LIFF vragen om een frisse blik op internationale films. Daarom is de Jongerenjury als sinds 2021 deel van het festival, gevormd door een groep jongeren tussen de 16 en 23 jaar. Zij hebben meegeholpen meerdere films te selecteren en zullen tijdens het festival samen met het publiek inhoudelijke discussies houden om zo de beste films uit deze selectie te selecteren.

Donderdag 10 oktober is de officiële opening van het festival en vanaf 11 oktober kan je iedere dag de hele dag films komen kijken! Op de website van LIFF en je filmticket staat de locatie vermeld van de filmvertoning. LIFF heeft verschillende horecapartners zodat je voor de film iets kunt gaan eten of drinken. Je kunt kaartjes kopen voor individuele films, een strippenkaart of een passe partout!
Foto 4. Ademloos kijken naar bijzondere en spannende films. Foto: Ruben van Rijn, LIFF

Nieuws - Laatst gewijzigd: 2024-09-27 19:07:30 · Gepubliceerd: 27 september 2024 - 67

Activiteiten Rijksmuseum van Oudheden

Nu te bezoeken

Collectie--Reflectie


Op 25 mei opent in het Rijksmuseum van Oudheden de eerste expositie van de nieuwe tentoonstellingsreeks Collectie//Reflectie. Die houdt de museumcollectie vanuit verschillende invalshoeken tegen...

Binnen enkele weken te bezoeken

Tentoonstelling: Bronstijd, vuur van verandering.


Het Rijksmuseum van Oudheden (RMO) kondigt met enthousiasme de langverwachte wintertentoonstelling Bronstijd, vuur van verandering aan. De bronstijd (2000-800 v.Chr.) markeert een sleutelperiode in...