door

Ga op een wereldreis door de geschiedenis!

Foto 1. Dwaal vanaf 12 oktober door de twaalf vernieuwde zalen van Museum Kunst & Geschiedenis. Foto: KMKG - Museum Kunst & Geschiedenis

1 oktober 2024 Cultuur Brussel, Brussel Ga mee op een wereldreis door de geschiedenis in het Museum Kunst & Geschiedenis in Brussel. Letterlijk, want hier vind je kunstcollecties vanuit de hele wereld. En vanaf 12 oktober vind je in het museum maar liefst twaalf vernieuwde zalen met onder andere een bijzonder beeldje uit de bekende Kuifje-verhalen.

Grootste museum van België

Wanneer je een dagje naar Brussel plant, mag je voortaan het Museum Kunst & Geschiedenis niet vergeten. Alleen al het gebouw, waar dit museum in is gevestigd, is indrukwekkend. Neem hier wel de tijd voor, want het museum is gigantisch. Het is het grootste museum van België! Dwaal door collecties uit allerlei landen en werelddelen, maar ook door de prehistorie en geschiedenis van Europese keramiek. Er is van alles te zien en voor elke leeftijd wel iets boeiends!

Tip: de herfstvakantie biedt extra vermaak voor kinderen. Zo kunnen zij meedoen aan een herfstatelier en meer ontdekken over de schoonheidsgeheimen van onze voorouders. Wist je bijvoorbeeld dat ze in het Oude Egypte make-uppaletten hadden in de vorm van vissen?

Vernieuwde zalen

Uiteraard moet je tijdens je museumbezoek als eerste de twaalf nieuwe zalen bekijken. Vanaf 12 oktober zijn deze geopend voor publiek en op de openingsdag is er ook een groot feest. Wandel door de drie nieuwe zalen met sierkunsten uit de achttiende eeuw of de negen gerenoveerde zalen vol collecties over Amerika. Hier vind je werken over bijvoorbeeld het Mayaschrift en de Azteekse kalender, maar dan in meer actuele vorm. Daarnaast spot je binnen de Amerika-collectie een bijzonder beeldje uit de Chimú-cultuur, die mogelijk nostalgische gevoelens omhoog haalt. Het beeldje stond namelijk model voor het Kuifje-album Het Gebroken Oor. Al zal de ‘mummie van Rascar Capac’ ook hoge ogen gooien bij fans van Kuifje.

Foto 2. In het museum kom je diverse herinneringen tegen uit de Kuifje-verhalen, waaronder dit beeldje uit de Chimú-cultuur. Foto: KMKG - Museum Kunst & Geschiedenis

Bijzondere ambachten

Verwonder je in de zalen over de achttiende eeuw vervolgens over allerlei prachtig beeldhouwwerk, keramiek, glas, zilverwerk, sieraden, tapijten en kant. Deze zalen zijn een eerbetoon aan de kunstenaars en ambachtslieden uit de vroegere Zuidelijke Nederlanden en het prinsbisdom Luik. Zie onder andere bijzondere schaaltjes in de vorm van groenten en dieren, prachtige achttiende-eeuwse kostuums met hoepelrokken en tulpenvazen. Laat de kids ondertussen de speurtocht 'Drama in het museum' doen, waarbij ze een moordenaar moeten vinden. Spannend! Via de verzamelingen in het museum krijgen ze hints mee om het mysterie te ontrafelen...

Openingsfeest

Een museumbezoek op de openingsdag geeft trouwens extra sfeer dankzij passende livemuziek in de zalen. Geniet zo extra goed van de verschillende kunstwerken. Daarnaast is het museum dan extra leuk voor kinderen! Zo zijn er ateliertafels waar workshops worden gegeven. Maak bijvoorbeeld een klein poppenhuis-interieur in achttiende-eeuwse stijl of versier een lama met wol en decoratie.

Van Egyptische goden tot Chinees servies

Natuurlijk bestaat het museum niet alleen uit twee collecties. Je gaat op een ware wereldreis! Duik bijvoorbeeld in de prehistorie en de tijd van de Gallo-Romeinen in België en reis daarna verder naar het Oude Egypte voor een ontmoeting met goden als Osiris en Anubis. Of bekijk het ietwat griezelige dodenmasker. Andere topstukken in Museum Kunst & Geschiedenis zijn verder de prachtige maquette van Rome, de boeddhistische monnik en het mooie, porseleinen Chinese servies.

Meer boeiende musea in België

Foto 3. Verwonder je over de vele collecties, maar ook het prachtige gebouw van Museum Kunst & Geschiedenis. Foto: KMKG - Museum Kunst & Geschiedenis

Redactioneel - Laatst gewijzigd: 2024-10-01 16:38:48 · Gepubliceerd: 1 oktober 2024 - 44