door

Bestorm het strand tijdens D-Day in levensechte experience D-DEX

Foto 1. In de experience D-DEX land je met de Amerikaanse soldaten op de stranden van Normandië tijdens D-Day. Foto: Oorlogsmuseum Overloon

Volg Boat Team 9 naar de Normandische stranden in Oorlogsmuseum Overloon

8 oktober 2024 bijgewerkt: 9 oktober 2024 Geschiedenis Overloon, Noord-Brabant Oorlogsmuseum Overloon komt met een unieke ervaring: D-DEX. Stap in het jaar 1944 en reis met een Amerikaans bataljon naar de stranden van Normandië, waar je midden in de gevechten van D-Day belandt. Om je heen slaan de kogels en mortieren in en overal zie je gewonde en dode soldaten. Toch rent het bataljon de duinen op om de Duitsers in hun bunkers te verslaan. Een indrukwekkende en levensechte belevenis die je laat beseffen hoeveel offers er zijn gebracht, zodat wij nu in vrijheid kunnen leven.

Stap aan boord: bestemming D-Day

De D-DEX experience van Oorlogsmuseum Overloon start in een loods met uitzicht op de kade. Je bent in een haven van Engeland. Hier stap je met het Amerikaanse 146th Engineer Combat Battalion in een schip naar de stranden van Normandië voor een supergeheime missie om Europa te bevrijden: operatie D-Day. Een levensecht begin, want de meeuwen roepen, je ziet van alles gebeuren op de kade en de loods waar je in staat komt ook echt uit die tijd. Compleet met authentieke inrichting.

Foto 2. In een authentieke loods kijk je uit op de haven van Engeland, waar je tocht naar de stranden van Normandië begint. Foto: Oorlogsmuseum Overloon

Peptalk

Een legerjeep rijdt voorbij, een soldaat en matroos stoppen even voor de loods om een sigaretje op te steken. Dan stapt de leidende officier van het bataljon op een kistje om een peptalk te geven. De Combat Engineers gaan straks namelijk als één van de eerste gevechtsunits aan land, om gaten te slaan in de strandversperringen van de Duitsers op Omaha Beach. Tien gaten van 50 meter moeten ze slaan. Allemaal onder vuur van de Duitsers. "Ik weet dat jullie dit voor elkaar krijgen, want jullie zijn combat engineers! Dus pak je uitrusting, we're gonna board any minute now!" Tijd om de boot in te gaan.

Foto 3. Na een peptalk is het tijd om te vertrekken. Foto: Oorlogsmuseum Overloon

Meevaren in het schip

Even later loop je door de gangen van het schip naar Normandië. Door de patrijspoorten zie je de andere schepen meevaren en kun je ook een kijkje nemen bij de soldaten. Nietsvermoedend over wat ze te wachten staat leggen ze nog rustig een kaartje. Je gaat straks mee met de 25 jonge soldaten van Boat Team 9, onder leiding van Ray Lanterman. Mannen die echt hebben bestaan, je staat namelijk midden in een echt gebeurd verhaal. Dan komt het bevel van hun luitenant: klaarmaken, want over 10 minuten moet iedereen de Higgins landingsboot in voor de laatste kilometers naar het strand. Het is zover: 6 juni 1944, D-Day!

Foto 4. In het schip naar de landingsstranden van Normandië. Foto: Oorlogsmuseum Overloon
Foto 5. Door de patrijspoorten zie je de andere schepen meevaren. Foto: Oorlogsmuseum Overloon
Foto 6. Je ziet ook de mannen van Boat Team 9, waar je straks mee het strand opgaat. Foto: Oorlogsmuseum Overloon

Spattend water en kogels om je oren

De Higgins boot is een ervaring apart. De bodem trilt, de wind waait in je gezicht en je voelt het opspattende water. Je wordt omringd door nagespeelde beelden van de mannen die in het bootje zitten, wat je het gevoel geeft echt met ze mee te varen. Het is een beetje alsof je als oorlogscorrespondent met ze meereist. Ondertussen komt het strand steeds dichterbij en daarmee ook de gevechten, compleet met ontploffingen en mitrailleurvuur. Dan gaat de landingsklep steeds verder omlaag. Duintoppen worden zichtbaar. Luitenant Lanterman kijkt jullie recht aan. "Time to wake uuuup! Here we goooo!"

Foto 7. Meevaren op de landingsboot. Foto: Oorlogsmuseum Overloon

Omaha Beach

Kogels slaan in het water. Vuur van een ontploffing waait naar de boot en voor je zie je Omaha Beach, waar hevig gevochten wordt. "Lets go! Go, go, go!" De soldaten springen het water in, met volle bepakking en de geweren hoog in hun handen om ze droog te houden. En zelf stap je ook het strand op, midden in de gevechten die hier woeden. Omaha is een Amerikaans landingsstrand. Zij landen ook op Utah Beach, de Britten landen op Gold en Sword Beach en de Canadezen op Juno Beach - de codenamen voor de invasiestranden. Een enorme operatie, want alleen al op Omaha Beach landen meer dan 34.000 mannen.

Foto 8. Wake up, time to go! Landing op Omaha Beach. Foto: Oorlogsmuseum Overloon

Midden in D-Day

Op het strand loop je dwars door de gevechten heen. Je komt langs gewonde soldaten en medics die proberen ze te redden. Tanks, versperringen, overal ontploffingen - hoe kan dit ooit goed komen? Dan hoor je het bevel "Move forward!" Een groep soldaten sprint de duinen op. Richting een mitrailleursnest en een bunker van de Duitsers om die onschadelijk te maken. Even later slaat de rook uit de bunker en wordt het sein 'veilig' gegeven. De bunker en het mitrailleursnest zijn onschadelijk gemaakt en kunnen worden bezocht.

Foto 9. In D-DEX loop je dwars door de gevechten op Omaha Beach tijdens D-Day. Foto: Oorlogsmuseum Overloon

Door de Duitse bunker

Langs een munitiedepot loop je de felbevochten bunker in, helemaal ingericht met originele materialen. Je komt langs de commandopost met een gewonde officier en langs de slaapplaatsen van de Duitse soldaten. Door een bunkerperiscoop zie je wat er op het strand gebeurt. Of eigenlijk: wat er gebeurde. Even ben je een Duitse soldaat die de Amerikanen het strand ziet bestormen.

Foto 10. Kijken door de bunkerperiscopen. Foto: Oorlogsmuseum Overloon
Foto 11. De Duitse bunker is helemaal ingericht met origineel materiaal. Foto: Oorlogsmuseum Overloon

Herdenking

De laatste ruimte die je binnenstapt is een herdenkingsruimte, waar je wat je net hebt meegemaakt even kan laten bezinken. Hier zie je drie kerkramen geprojecteerd op een muur. Telkens wanneer er een raam opengaat zie je een andere manier van herdenken en gedenken voorbijkomen. En dat is wat D-DEX zelf ook is: een manier om stil te staan bij de enorme offers die zijn gemaakt tijdens D-Day, zodat wij nu in vrijheid kunnen leven. Aangrijpend en indrukwekkend.

Goed om te weten

  • D-DEX is het nieuwste onderdeel van Oorlogsmuseum Overloon en is toegankelijk met een entreebewijs voor het museum.
  • Je kunt D-DEX dagelijks bezoeken tijdens de openingsuren van het museum.
  • Dankzij audio, authentieke decors, nagespeelde scenes en speciale effecten beleef je in D-DEX een belangrijk kantelpunt van de Tweede Wereldoorlog levensecht mee: D-Day, de start van de bevrijding van Europa.
  • Je stapt letterlijk midden in D-Day en volgt een Boat Team van het Amerikaanse 146th Engineer Combat Battalion, die als één van de eerste units aan land ging op Omaha Beach - een waar gebeurd verhaal dus.
  • Bestel via DagjeWeg.Tickets en krijg 15% Korting + gratis consumptie!
Foto 12. Houd in de Duitse bunker de inval van de geallieerden op de stranden van Normandië in de gaten. Foto: Oorlogsmuseum Overloon

Redactioneel - Laatst gewijzigd: 2024-10-09 02:01:23 · Gepubliceerd: 8 oktober 2024 - 32