door

Deze tentoonstelling is een eerbetoon aan Mondriaan

Foto 1. Hoe zag Mondriaans leven eruit in zijn laatste jaren? Foto: Mondriaanhuis, Erik de Graaf

'Mondriaan, een betere wereld' vanaf 19 oktober te zien in Mondriaanhuis

12 oktober 2024 Cultuur Amersfoort, Utrecht Wie kent de kunst van Piet Mondriaan niet? De wereldberoemde schilder staat bekend om zijn rode, witte, blauwe en gele vlakken verdeeld tussen zwarte lijnen. en Als eerbetoon aan de schilder heeft stripauteur Erik de Graaf een graphic novel genaamd 'Mondriaan, een betere wereld' uitgebracht: de basis voor de gelijknamige tentoonstelling in het Mondriaanhuis, te zien van 19 oktober tot en met 2 maart. Hierin brengt De Graaf de bewogen laatste jaren van Mondriaan in beeld.

Piet Mondriaan

Denk je aan Mondriaan, dan denk je waarschijnlijk aan zijn harmonische en evenwichtige schilderijen, wat hij als blauwdruk gebruikte voor een betere wereld. Maar wie was Mondriaan nu eigenlijk en wat waren zijn beweegredenen om zich te storten op het maken van deze opvallende kunst? Over die filosofische en idealistische kant van Mondriaan wordt in de tentoonstelling 'Mondriaan, een betere wereld' meer duidelijk. Hier laat Erik de Graaf door middel van illustraties zien hoe de laatste 11 jaar van Mondriaans leven eruit zagen.

Foto 2. Leer hoe Mondriaans kunst tot stand kwam. Foto: Mondriaanhuis, Erik de Graaf

Bewogen laatste jaren van Mondriaan

En die laatste jaren van Mondriaan, die waren behoorlijk intens. Zo leefde hij in Parijs en London, waarna hij uiteindelijk moest vertrekken naar New York voor het opkomend nazisme in Europa. Zelfs tijdens de Tweede Wereldoorlog bleef Mondriaan nog zoeken naar een manier om zijn steentje bij te dragen aan de wereld door middel van kunst. Ontzettend boeiend hoe hieruit zijn kunst tot stand kwam, iets waarover Erik de Graaf in zijn strips een hoop vertelt! Voor meer verdieping in Mondriaans gedachtegang is er tijdens de tentoonstelling een filosofische speurtocht georganiseerd, kinderworkshops en masterclasses.

Foto 3. Mondriaans leven uitgebeeld in strips. Foto: Mondriaanhuis, Erik de Graaf

Over Erik de Graaf

Stripauteur Erik de Graaf zal dit najaar een graphic novel publiceren genaamd 'Mondriaan, een betere wereld'. Voorafgaand aan de verschijning hiervan kan je ook in het Mondriaanhuis zijn strips bewonderen! De Graaf is een ervaren illustrator en tekent al zijn hele leven. Eerdere publicaties van hem zijn onder andere 'Scherven en Littekens' en 'Gekleurd Geheugen en Gevonden Verleden'. Je kunt Erik de Graaf tijdens de tentoonstelling ontmoeten tijdens een workshop of een Meet & Greet om hem het hemd van het lijf te vragen!

Tentoonstelling 'Mondriaan, een betere wereld' is van 19 oktober 2024 tot en met 2 maart 2025 te zien in het Mondriaanhuis in Amersfoort.
Foto 4. Hoe droeg Mondriaan zijn steentje bij voor een betere wereld? Foto: Mondriaanhuis, Erik de Graaf

Nieuws - Laatst gewijzigd: 2024-10-11 21:39:25 · Gepubliceerd: 12 oktober 2024 - 7