door

Geniet van een heerlijke herfstvakantie met deze uitstapjes

Foto 1. Bewonder een heleboel kleurrijke stoffen en kunstwerken in het Textielmuseum. Foto: Textielmuseum © Tommy de Lange

Van kerstwinkel tot modelspoorbanen museum

14 oktober 2024 Toerisme Landelijk De bomen zijn mooi verkleurd, de sweater mag uit de kast en kinderen hebben weer bijna vrij. Yep, de herfstvakantie is in zicht, dus uitstapjes pakken lekker uit voor gezinnen. Maar welk uitje kies je? No worries, we helpen je graag! Dit zijn de leukste uitjes voor de herfstvakantie 2024.

Speuren door de paleistuinen

Apeldoorn, Gelderland - In Paleis Het Loo ontdek je alles over de koninklijke familie, die hier ook meer dan 300 jaar heeft gewoond. De Oranjes zijn daar niet meer, maar de prachtige kamers en tuinen kun je nog wel bewonderen. En tijdens de herfstvakantie is een bezoek aan het paleis extra leuk met het hele gezin! Doe bijvoorbeeld het speurspel en volg een spoor door de hele tuin. In diverse kisten vind je allerlei informatie over eten en drinken; van vroeger tot nu. Of stap op één van de oud-Hollandse fietsen op het stallenplein en ga lekker racen. Wil je het even rustiger aan doen? Luister dan naar een verhaal over het keukenkeldertje van prinses Mary bij het vertelpodium. Dit kan elk uur tussen 11:00 tot 16:00 uur.

Foto 2. Race door de tuinen van Paleis Het Loo op de oud-Hollandse fietsen. Foto: Paleis Het Loo

Shoppen in grootste pop-up kerstwinkel

Scheveningen, Zuid-Holland - Sommige mensen kijken het hele jaar uit naar de kerstdagen. Is kerst voor jou ook de mooiste tijd van het jaar? Gebruik je vrije tijd in de vakantie dan voor de eerste kerstinkopen. Het is immers - op het moment van schrijven - nog maar 72 dagen tot kerst. En waar shop je nou beter voor kerst dan in de Christmas Village Scheveningen, ook wel “de grootste pop-up kerstwinkel” genoemd. Dit is een paradijs voor kerstfans! Overal om je heen zie je kerstballen, kerstmannen en andere feestelijke decoratie. Grote kans dat je hier iets leuks scoort voor in de kerstboom en voor de rest van het huis. Of koop een heerlijk foute kersttrui voor jezelf en als cadeautje voor familie en vrienden.

  • Vanaf 22 oktober kun je in de kerstwinkel in Scheveningen shoppen van dinsdag tot en met zondag en van 10:00 en 18:00 uur.

Foto 3. Kom heerlijk kerstshoppen in de gigantische Christmas Village in Scheveningen. Foto: Stichting Royal Christmas Fair

Historische spelletjes doen in preHistorisch Dorp

Eindhoven, Noord-Brabant - Het preHistorisch Dorp geeft je niet zomaar een lesje geschiedenis. In dit openluchtmuseum waan je je écht even terug in de tijd. Je loopt hier letterlijk tegen de historische inwoners op! Ontdek via hen meer over de manier van leven in de prehistorie en tot de late middeleeuwen. Krijg je al zin? Kom dan vooral langs in de herfstvakantie! Niet alleen zijn er dan extra veel leuke activiteiten, ook is dit de laatste kans om het dorp te zien voor de winterstop. Speel vervolgens allerlei historische spellen. Zo liggen er diabolo’s en jongleerballen klaar, maar ook stokpaardjes voor de paardenmeisjes (en -jongens). Of pak een pijl en boog en voel je als The Hunger Games-hoofdpersonage Katniss Everdeen. Voor een rustigere activiteit kun je terecht bij de poppenkast aan het marktplein, waar elke dag om 12:00 en 16:00 uur een poppenshow te zien is.

Foto 4. Leer boogschieten als The Hunger Games-personage Katniss in het preHistorisch Dorp. Foto: preHistorisch Dorp

Ontdek alles over én maak zelf textiel in Textielmuseum

Tilburg, Noord-Brabant - De naam van het Textielmuseum verklapt meteen waar het hier om draait. Juist: textiel. Hier ontdek je alles over het geweven materiaal, en hoe textiel werd én wordt gemaakt. Dit allemaal op een leuke, interactieve manier, want je kunt lekker veel doen - vooral tijdens de herfstvakantie! Draai bijvoorbeeld je eigen koord voor een armbandje, ketting of schoenveters. Of speel met allerlei patronen en maak je eigen kleurrijke weefsel op een groot scherm. Zin in een spelletje? Speel dan textiel memory met het hele gezin. Of wandel op een speelse manier door het museum dankzij het museumdobbelspel. Diverse prikkelende vragen geven je een heel andere kijk op de kunstwerken. Zoek je een rustmoment? Plof dan neer in de leeshoek en lees een kinderboek over textiel, musea of gewoon een leuk verhaal om je even af te sluiten van de wereld.

Foto 5. Leer alles over textiel op een leuke, interactieve manier. Foto: Textielmuseum © Merel van Dooren

Lekker veel lachen in Mediamuseum

Hilversum, Noord-Holland - Wil je tijdens de herfstvakantie lekker veel lachen? Kom dan naar het Mediamuseum van Beeld & Geluid! Gedurende de vakantie staat daar alles in het teken van humor en satire. Zo is vanaf 21 oktober de pop-up presentatie ‘Toen Werd Nu: 50 jaar Het Simplisties Verbond’ te zien over het iconische cabaretduo Van Kooten en de Bie. Volwassenen weten wel waar het over gaat en zijn nu waarschijnlijk erg enthousiast! Maar geen zorgen, ook voor de jeugd is er genoeg leuks. Ga als kind bijvoorbeeld mee op reis met Nova tijdens de interactieve, digitale speurtocht. Wordt de herinneringenmachine geactiveerd en zo ook de toekomst gered? Of doe met het hele gezin mee aan De Grote Familie Satire Quiz en ontdek waarom satire zo’n bijzondere vorm van humor is.

  • Ook leuk: een rondleiding door Beeld & Geluid is altijd boeiend voor jong en oud. Krijg een blik in het depot en zie voorwerpen en decorstukken uit bekende tv-programma’s.

Foto 6. Tijdens de herfstvakantie kunnen kinderen mee op reis met Nova tijdens een toffe, digitale speurtocht. Foto: Mediamuseum

Leren omgaan met geld in Belasting & Douane Museum

Rotterdam, Zuid-Holland - Wist je dat je vroeger ook belasting betaalde over brood en zout? Of dat er ooit een echte leeuw in beslag is genomen op Schiphol? Ja, écht! Dit soort weetjes ontdek je in het Belasting & Douane Museum. Een interessant museum voor volwassenen, maar ook zeker voor de jeugd. Doe bijvoorbeeld met de kinderen een heuse ‘hondleiding’ samen met knuffelgids Doerak, de douanespeurhond van het museum. Hij vertelt jullie de verhalen van het museum, maar dan op een toegankelijke speelse manier. Na de bijzondere rondleiding kunnen kinderen vervolgens douanemedewerker spelen op het DouaneDek. Of neem samen een kijkje in het GeldLab, waar kinderen meer leren over geld. Vooral boeiend voor de oudere kinderen! Hier leer je goed omgaan met geld en voorkom je lastige geldproblemen in de toekomst. Maak dus ook gerust fouten. Dat kan beter hier dan in het echte leven!

Tekst gaat verder onder de video

Op zoektocht bij het drielandenpunt

Vaals, Limburg - Hoewel de temperaturen in de herfst wel wat lager zijn, is het weer zeker niet altijd slecht. Je kunt ook in de herfstvakantie genoeg erop uit in de buitenlucht. Misschien heb je nog nooit het drielandenpunt bij Vaals gezien. Nou, grijp nu je kans! Toch wel bijzonder dat je ergens op een grenspunt van drie landen kunt staan. Ben je zomaar even in Nederland, België én Duitsland. Daarnaast is er dit jaar een nieuw detail toegevoegd aan het doolhof. Zo was het drielandenpunt ooit eigenlijk een vierlandenpunt. Huh? Daar ontdek je dus meer over tijdens de zoektocht door het doolhof. Enne: wees niet bang om nat te worden, je komt ook langs spuitende watermuren. O jee!

Foto 7. In het vernieuwde doolhof bij het drielandenpunt ontdek je meer over het mysterieuze 'verloren vierde land'. Foto: Labyrint Drielandenpunt B.V.

Spelen met modeltreinen in Modelspoor Museum

Sneek, Friesland - Iedereen die gefascineerd is door treinen en modelsporen moet tijdens de herfstvakantie naar Sneek. In het Modelspoor Museum vind je vanaf 26 oktober namelijk een tijdelijke expositie met drie speciale modelspoorbanen. En modelspoorliefhebbers zullen hier enorm enthousiast over zijn! Het gaat om bijzondere spoorbanen, waaronder een ‘blikken’ spoorbaan 0 uit de periode 1930 tot 1950. Neem trouwens ook gerust de kinderen mee. Voor de jeugd is er een leuke, interactieve rangeerbaan waar ze meer leren over het rangeren van treinen. Achteraf krijgen ze dan zelfs een heus treindienstleider diploma. Gaaf!

Foto 8. De tijdelijke herfstexpositie in het Modelspoor Museum is een must see voor modelspoorliefhebbers. Foto: Modelspoor Museum
Nog niet genoeg inspiratie? Vind hier meer ideeën voor de herfstvakantie.
Foto 9. Gedurende de herfstvakantie staat het preHistorisch Dorp in het teken van historische spellen. Foto: preHistorisch Dorp

Gesponsorde bijdrage - Laatst gewijzigd: 2024-10-14 19:06:25 · Gepubliceerd: 14 oktober 2024 - 27

Activiteiten Nationaal Modelspoor Museum

Nu te bezoeken

Nep of echt?


Er is een treinramp bij station Sneek. Twee treinen zijn frontaal op elkaar gebotst op het station van Sneek. Terwijl er een trein stond te wachten om naar Leeuwarden te vertrekken, botste de trein...

Circus per Spoor

 
“Circus per Spoor” in het Modelspoor Museum

Binnen enkele weken te bezoeken

Modelspoor Museum herfstvakantie-expositie


In de herfstvakantie, vanaf 26 oktober, opent het Modelspoor Museum in Sneek zijn deuren voor een bijzondere event met drie tijdelijke modelspoorbanen. Deze unieke expositie is mogelijk gemaakt...