door

Duizend bommen en granaten! Stap midden in de stripverhalen van Kuifje

Foto 1. Ontdek de wereld van Kuifje in Fabrique des Lumières. Foto: © Fabrique des Lumières

De wereld van tekenaar Hergé komt tot leven in Fabrique des Lumières

16 oktober 2024 Cultuur Amsterdam, Noord-Holland Wandel met Kuifje en kapitein Haddock door de tuinen van kasteel Molensloot, vlieg met ze naar de maan en volg ze door de jungle naar de Zonnetempel. Tijdens Kuifje, Het Immersieve Avontuur in Fabrique des Lumières maak je alle avonturen van deze wereldberoemde stripfiguur zelf mee. Een belevenis die je letterlijk midden in de stripverhalen plaatst van de Belgische tekenaar en scenarist Hergé.

Wachten op de maan

Na Parijs en Brussel is van 19 oktober tot en met 5 januari de experience Kuifje, Het Immersieve Avontuur ook in Nederland te zien: in Fabrique des Lumières. Je avontuur begint in de ruimte, waar je de roodwitgeblokte raket uit het album Raket naar de maan tegenkomt. En een tijdlijn over de carrière van Georges Remi (1907-1983), die onder het pseudoniem Hergé de verhalen over Kuifje schreef en tekende. Je ruimtereis eindigt op de door Hergé getekende maan, waar je personages uit de strip vrolijk in maanpakken ziet rondspringen. Kijk, daar gaan Jansen en Janssen! En je ziet er ook hoe Hergé een stripverhaal maakte. Nice. Dan gaan de deuren open voor de show.

Foto 2. Reis met Kuifje en zijn vrienden door het zwarte heelal. Foto: © Fabrique des Lumières

Van stripverhaal naar stripverhaal

Je stapt een grote ruimte binnen met hoge muren waarop allemaal scènes uit de stripverhalen verschijnen. Levensgroot. Zomaar een stukje: met een Schotse kiel aan vaart Kuifje met zijn witte hondje Bobbie in een klein motorbootje naar een rotsachtig eiland. We staan in het album Kuifje en de Zwarte Rotsen. Dan lijkt het alsof de vloer naar beneden zakt. Terwijl boven je het bootje uit beeld verdwijnt, wordt de wereld om je heen onderwatergroen. Haaien zwemmen rond, kwallen stijgen op uit de diepte en waterplanten wuiven vanaf de rotsige bodem van de zee. Waar een scheepswrak blijkt te liggen. Hé, komt daar een orka aan? Nee, het is Kuifje in een kleine onderzeeër.

Foto 3. In de onderwaterwereld van het album De schat van Scharlaken Rackham. Foto: © Fabrique des Lumières

We zijn terechtgekomen in het avontuur De schat van Scharlaken Rackham! Dan gaan we weer omhoog en komen terecht in de haven, waar grote kisten worden geladen in het schip de Karaboudjan, uit het album De krab met de gulden scharen. Een belangrijk avontuur, want daarin ontmoet Kuifje voor het eerst kapitein Haddock, zijn sidekick in alle volgende albums. In deze experience reis je echt van het ene Kuifje stripalbum naar het andere!

Krijg alvast een eerste indruk van Kuifje, het immersieve avontuur. De tekst gaat verder onder de video.

Van Bobbie tot kapitein Haddock

De vele bijfiguren uit de verhalen komen natuurlijk ook aan bod. Naast de bulderende en vloekende kapitein Haddock zie je de verstrooide professor Zonnebloem ronddwalen, komt operazangeres Bianca Castafiore langs die haar glasbrekende hoge noten zingt en haalt het rechercheduo Jansen en Janssen hun rare capriolen uit. Ook de vele schurken die Kuifje tegenkomt krijgen alle aandacht. Kuifjes hondje Bobbie heeft zijn eigen moment in de show. Verdiend, want het witte hondje is er altijd bij in de avonturen van zijn baasje en moet hem herhaaldelijk redden uit benarde situaties.

Foto 4. Ook Bobbie is natuurlijk van de partij, de moedige hond van Kuifje die zijn baasje regelmatig moet redden. Foto: © Fabrique des Lumières

Iconische muziek

Bij alle beelden klinkt bij de scenes passende muziek van onder andere Iggy Pop, David Bowie, The Beatles en Pink Floyd. Deze iconische muziek uit de jaren zestig en zeventig is niet zomaar gekozen: het is de muziek waar Hergé graag naar luisterde tijdens het tekenen. Het maakt de experience nog levendiger. Van deze muziek is ook een playlist gemaakt. Je vindt hem op de site van Fabrique des Lumières.

Wie is Kuifje?

Kuifje (Franse naam Tintin) is een jonge journalist die over de hele wereld reist en avonturen beleeft. Eerst alleen met zijn witte, draadharige foxterriër Bobbie (Franse naam Milou), maar later ook met de vloekende kapitein Haddock die maar moeilijk van de sterke drank af kan blijven. Het allereerste verhaal is uit 1929: Kuifje in het land van de Sovjets. Vanaf het vierde verhaal, De blauwe lotus, begon tekenaar Hergé steeds meer achtergrondonderzoek te doen voor zijn verhalen en ook zijn tekeningen werden steeds realistischer. Een aantal verhalen baseerde hij op echt gebeurde voorvallen.

Wat is Kuifje, Het Immersieve Avontuur?

  • De tijdelijke experience Kuifje, Het Immersieve Avontuur zet de stripverhalen over de wereldberoemde stripheld Kuifje in het zonnetje. Hij werd bedacht en getekend door Hergé, een van de grootste cartoonisten van de 20e eeuw;
  • De experience is van 19 oktober 2024 tot en met 5 januari 1925 te zien in Fabrique des Lumières;
  • In de projecties beweegt van alles om je heen. Om dit allemaal voor elkaar te krijgen werden alle 24 stripalbums ingescand en digitaal gemaakt;
  • De projecties vormen samen een show die zo'n 45 minuten duurt. Je komt op het moment van je tijdslot, maar je mag zo lang blijven als je wilt.
Foto 5. Stap in de stripverhalen van Kuifje, de wereldberoemde stripheld uit de verhalen van Hergé. Foto: still uit trailer Kuifje, Het Immersieve Avontuur © Fabrique des Lumières

Nieuws - Laatst gewijzigd: 2024-10-16 16:39:23 · Gepubliceerd: 16 oktober 2024 - 33