door

Pixel Perceptions: kun je in de wereld van AI je eigen ogen geloven?

Foto 1. Een foto van de jaren '40-'50 in de VS. Of toch niet? Foto: Phillip Toledano, 'Another America', 2023

Deze tentoonstelling laat met beeld zien hoe AI onze wereld verandert

22 oktober 2024 Cultuur Groningen, Groningen Tot nu toe waren we gewend te denken dat alle foto's écht zijn. Maar met de opkomst van Artificial Intelligence (AI) kunnen we daar niet meer vanuit gaan! Dit wordt tijdens de Pixel Perceptions tentoonstelling in beeld gebracht, door middel van fotografie, video-installaties en interactieve kunstwerken. Van 27 oktober tot en met 19 januari te zien in Noorderlicht Groningen.

Foto's zijn niet meer wat ze lijken

Kunstmatige intelligentie is in veel gevallen erg handig, maar het is wel belangrijk het onderscheid te blijven maken tussen wat wel en niet echt is. Vooral in de beeldcultuur en fotografie heeft AI de afgelopen jaren een grote invloed gehad. De afbeeldingen die worden gegenereerd met AI lijken tegenwoordig levensecht! ''Dat zie je bijvoorbeeld bij het kunstwerk van Phillip Toledano genaamd 'Another America'. Hiervoor heeft de kunstenaar afbeeldingen gegenereerd van de jaren '40 en '50 in de VS, die er levensecht uitzien maar een compleet andere realiteit uit die tijd laten zien. Dat laat zien dat tegenwoordig zelfs de geschiedenis kan worden veranderd en daarmee ons beeld van de waarheid!'', zegt Rosa Wevers, co-curator en onderzoeker bij de Pixel Perceptions tentoonstelling.

Foto 2. AI Sam genereert afbeeldingen die zo scherp en realistisch zijn dat je haast het verschil tussen nep en echt niet ziet. Foto: AI.S.A.M, AI Grill, 2024

Laat je identificeren door een spiegel

Met het werk van ruim 32 beeldmakers en kunstenaars is dit een erg veelzijdige tentoonstelling, volgens Rosa. ''Er zijn veel foto's gemaakt met AI, video-installaties maar ook interactieve werken waarbij je zelf met AI aan de slag kan gaan. Bijvoorbeeld met het speelse kunstwerk de 'Decisive Mirror' van Sebastian Schmieg. Dat is een spiegel die jouw tegenbeeld laat zien, maar je ook identificeert en vertelt hoe hij je ziet. Je leert zo hoe AI jou ziet en of de visie van AI wel echt zo betrouwbaar is. Zo zal de spiegel laten weten hoe levendig je er vandaag uitziet of hoeveel verbeeldingskracht je hebt. Laatst kreeg ik te zien dat ik 14% levendig was volgens de spiegel. Dat is best confronterend, maar moet ook met een korreltje zout worden genomen!''

Kun je je eigen ogen geloven?

Een ander pronkstuk is dat van Kate Crawford & Vladan Joler: een grote wallpaper van 24 meter lang in de Akerk, waar je wordt meegenomen in de hele geschiedenis van AI. ''We waren tot nu toe zo gewend om te denken dat iedere foto die we zien, echt is. Alleen tegenwoordig is dat echt aan het veranderen. Het grote merendeel van de foto's die je zult zien zijn dan ook niet echt, al lijken ze dat wel. Waar je eerst een heel team aan fotografen en visagisten nodig had om een perfecte foto te schieten, kan je dat nu gewoon via de computer en met hulp van AI in je eentje doen. Het is goed om je af te vragen wat dat betekent voor de wereld om ons heen'', zegt Rosa.

Foto 3. De wallpaper die je meeneemt in de geschiedenis van AI. Foto: Kate Crawford en Vladan Joler, 'Calculating Empires: 1500-2025'

Ook interessant voor jongeren

Een leuke maar ook erg leerzame tentoonstelling dus, zeker ook voor jongeren! De dynamische beelden die voorbij komen, staan heel dicht bij de belevingswereld van jongeren. De expo is erg interactief en er zijn ook twee installaties met video's die op smartphones worden afgespeeld, als onderdeel van de beeldcultuur. Wil je nog meer de diepte in? Voorafgaand aan de opening zal het symposium Digital Mirror plaatsvinden op 27 oktober, waar denkers en makers in gesprek gaan over de digitale transformatie met AI.

Bezoek Pixel Perceptions en maak de invloed van AI van dichtbij mee! De tentoonstelling vindt plaats van 27 oktober tot en met 19 januari, in Noorderlicht Groningen, de galerie van Noorderlicht en de Akerk in Groningen. Tickets koop je via de website van Noorderlicht.
Foto 4. Nog een superscherpe en levensechte foto gegenereerd door AI Sam. Foto: AI.S.A.M 2024

Redactioneel - Laatst gewijzigd: 2024-10-22 21:23:34 · Gepubliceerd: 22 oktober 2024 - 5

Activiteiten Noorderlicht Fotogalerie

Vanaf volgende week te bezoeken

Pixel Perceptions


Kun je je eigen ogen nog geloven? Artificial intelligence (AI), ofwel kunstmatige intelligentie. We krijgen er steeds meer mee te maken, ook in het kunstlandschap.