door

Laat je meevoeren met de stroom tijdens GLOW Eindhoven

Foto 1. Vanaf 9 november bewonder je in het centrum van Eindhoven gratis tientallen prachtige lichtkunstwerken. Foto: GLOW Eindhoven © Vincent van den Hoogen

Ontdek unieke lichtkunstwerken

28 oktober 2024 Cultuur Eindhoven, Noord-Brabant Laat je meevoeren met de stroom aan lichtkunsten tijdens het jaarlijkse GLOW Eindhoven. Het gratis lichtfestival vormt dit jaar letterlijk een lichtpunt in de duisternis. Ontdek de bijzondere lichtkunst van 9 tot en met 16 november 2024 en voel nieuwe energie door je lichaam stromen!

Verrassende lichtparade

Het lichtfestival GLOW is niet te missen. Tijdens het grootse lichtfestival in Eindhoven kom je tussen 18:30 en 23:00 uur her en der op de route namelijk ook een parade tegen: de Light Parade. De verrassende dansact van choreograaf Annelies Vriends en het Italiaanse kunstenaarscollectief Onda Studio vrolijkt je wandeling zeker op. Daarnaast past het kunstproject goed binnen het thema The Stream, dat slaat op de wereld die altijd in beweging is en continu evolueert. Het ‘lichtkunstwerk’ popt ook op verschillende momenten op als een flashmob.

Wandeling met gids

Het lichtkunstfestival is in principe gratis te zien. Wil je mee op een tour en meer te weten komen over de lichtkunst? Dat kan voor €15,00 per persoon. Deze tours zijn dan op 9, 10, 15 en 16 november en starten om 19:00 uur. Check voor meer informatie de website van lichtfestival GLOW.

Interactieve kunstwerken

Wanneer je je wandeling begint bij Eindhoven Centraal, loop je al gauw tegen de Switch op bij het Beursgebouw. Een leuk en interactief kunstwerk, waarbij je eigenlijk zelf bezig bent met de creatie ervan. Hier bepaal jij als bezoeker, wanneer welke lichtschakelaar aan of uit gaat. Het lichtwerk komt zo echt tot leven! Bekijk daarna iets verderop de Skyway, waar je een prachtige sterrenhemel ervaart. Iets wat tegenwoordig steeds zeldzamer wordt door de lichtvervuiling. Eenmaal bij de Nieuwe Emmasingel stuit je vervolgens op nog een abstract lichtwerk. De Blobs zet je even aan het denken. Wat is dat voor een lichtgevende klodder? Is het slijm, water of toch iets heel anders? Bestudeer het maar eens goed van dichtbij.

  • De totale lichtwandeling is zo’n vijf kilometer lang en bestaat uit dertig tijdelijke kunstwerken en een aantal permanente bezienswaardigheden.

Foto 2. In 2024 keert ster Lucy terug naar GLOW Eindhoven en ze straalt meer dan ooit! Foto: GLOW Eindhoven

Indrukwekkende route

Eén van de deelnemers dit jaar is het Regionaal Historisch Centrum en ze pakken flink uit. De gekleurde Dommelburg ervoor is mooi, maar het lichtkunstwerk Sediments op het historische gebouw is indrukwekkend! Door de prachtige details kun je hier minutenlang naar kijken. En ook bij het Hooghuis zul je versteld staan. Kunstwerk BRUTE³ verandert je kijk op het bekende betonnen gebouw voorgoed. Werp trouwens af en toe ook een blik naar de lucht! Anders mis je Lucy nog, dé ster van Eindhoven. Al straalt ze wel goed dankzij de grote zoeklichten uit de Tweede Wereldoorlog. Deze superfelle lampen waren vroeger van levensbelang bij de zoektocht naar vijandige bommenwerpers. Nu wekken ze ‘ons’ Lucy en de stad tot leven.

GLOW on Air

Grote kans dat je tijdens de wandeling wel trek of dorst krijgt. No worries! Langs de route vind je verschillende horeca en dan met name in hartje centrum, bijvoorbeeld vlakbij het 18 septemberplein en lichtkunstwerk Candle Sticks. En vergeet ook niet meteen een kijkje te nemen bij GLOW on Air op de Markt. Bij de mobiele studio van Studio040 ontdek je wat het lichtkunstfestival nou eigenlijk doet met mensen. Hier voeren ze gesprekken over de kunstwerken, interviewen ze bezoekers op straat en komen ook opvallende figuren uit Eindhoven langs. Deel ook zelf je verhaal over GLOW met info@gloweindhoven.nl; wie weet sta je binnenkort in de studio!

Tip: neem je geliefde mee op pad en combineer lichtfestival GLOW met een romantisch diner. Of doe samen de culinaire wandeling.

Foto 3. Beleef een magische avond dankzij de prachtige lichtkunst langs de route van GLOW Eindhoven. Foto: GLOW Eindhoven © Bart van Overbeeke

Redactioneel - Laatst gewijzigd: 2024-10-28 15:52:39 · Gepubliceerd: 28 oktober 2024