door

Wandel op het Torenpad van hoogtepunt naar hoogtepunt

Foto 1. Prachtige herfstkleuren schilderen het Overijsselse landschap. Beeld: still uit promotiefilm Provincie Overijssel.

Volg de torens en beleef het religieuze erfgoed van Overijssel

31 januari 2025 bijgewerkt: 1 februari 2025 Toerisme Ga op stap op het Torenpad en ontdek het adembenemende Overijsselse landschap in al zijn verscheidenheid. Laat je verrassen door de glooiende heuvels, schilderachtige esdorpen, historische Hanzesteden en kronkelende beken die Twente sieren. Maar wat het Torenpad echt bijzonder maakt, is dat de torens je baken zijn. Ze voeren je langs zestig religieuze monumenten, vaak al eeuwenoud, maar soms ook verrassend modern.

Bakens van rust en doorleefde geschiedenis

Kerktorens. Al eeuwenlang spelen ze een cruciale rol in lokale gemeenschappen. De uurwerken geven niet alleen de tijd aan. De klokken sloegen ook alarm bij gevaar, vierden feestelijke momenten, en markeerden droevige gebeurtenissen. Hun geluid bracht de gemeenschap samen en gaf betekenis aan belangrijke momenten in het dagelijks leven. Op het Torenpad ervaar je de doorleefde geschiedenis die veel van de gebouwen in zich dragen. Niet alleen wandel je langs torens en kerken, ook kloosters, ruïnes en zelfs Joodse synagogen en een moskee maken deel uit van de route. En dat alles te midden van het lieflijke coulisselandschap. Bovendien kruis je onderweg nog twee andere prachtige wandelroutes door Overijssel: het Monnikenspoor en het Christoffelpad.

Foto 2. Kronkelige weggetjes voeren je langs schilderachtige kerkjes. Beeld: still uit promotiefilm Provincie Overijssel.

Van Hertme naar Enschede

Natuurlijk kun je een stukje van de route lopen, maar als je voor het volle pond gaat, begin dan in Hertme. Dit piepkleine dorpje telt slechts 570 inwoners en bezit een prachtige Waterstaatskerk uit 1902. Hertme staat bekend om het prachtige Openluchttheater, opgetrokken in middeleeuwse stijl. Zelfs zonder voorstelling is het een belevenis om dit bouwwerk te bewonderen. Overal zijn zitjes en er is een restaurantje waar je wat kunt eten en drinken. Van Hertme loopt de route via Borne en Hengelo naar Enschede. In deze oostelijkste stad van Nederland is de Oude Markt de place to be. Hier sta je oog in oog met een van de oudste bouwwerken van de regio. De Grote Kerk is gebouwd op de restanten van een eerder kerkje uit de negende eeuw na Christus. Vanaf de terrassen rondom de kerk heb je een perfect uitzicht op de monumentale toren.

Foto 3. Waan je in de middeleeuwen in het Openluchttheater van Hertme. Foto: Openluchttheater Hertme

Kerkgebouwen vol historie

Ben je liefhebber van middeleeuwse architectuur? Dan mogen deze drie kerken niet op je route ontbreken! De parochie van Markelo behoorde tot de oudste van Twente met de Martinuskerk als kloppend hart. Van de middeleeuwse kerk resteert alleen nog de massieve toren, maar die biedt genoeg inspiratie om er je fantasie op los te laten. Anders dan de Martinuskerk heeft de Oude KerkM van Borne de tijd nagenoeg ongeschonden doorstaan. Het gebouw dateert uit de vijftiende eeuw. Binnenin kun je unieke muurschilderingen uit dezelfde tijd bewonderen. Nog indrukwekkender is de allermooiste middeleeuwse kerk van Overijssel die je in Hanzestad Kampen vindt. De Sint-Nicolaas- of Bovenkerk is al eeuwenlang het meest gezichtsbepalende bouwwerk van de stad en torent daarmee fier boven de huizen uit. Zo'n driehonderd jaar is er aan de kerk gebouwd en het resultaat mag er zijn. Bovendien herbergt het kerkgebouw een van de bijzonderste orgels van Nederland. Mis je kans niet om het indrukwekkende Hinsz-orgel live te horen tijdens een concert!

Foto 4. Laat je imponeren door de monumentale Bovenkerk in Kampen. Beeld: still uit promotiefilm Provincie Overijssel.

Vijf bijzondere gebedshuizen

'Twee geloven op één kussen, daar slaapt de duivel tussen', zegt een oud spreekwoord. Dat geldt niet voor de Boskerk in Ommerschans, gebouwd in 1845 door de Maatschappij van Weldadigheid. Het is een van de laatste overblijfselen van de bedelaarskolonie Ommerschans. Uniek was het gedeelde gebruik door protestanten en katholieken. Het is een bijzonder voorbeeld van religieuze samenwerking in de negentiende eeuw. Maar het kan nóg universeler. In Haaksbergen vind je op een paar honderd meter afstand van elkaar vijf gebedshuizen van evenzoveel verschillende denominaties. De Sint-Pancratiuskerk is een rooms-katholieke kerk met de oudste papieren. De geschiedenis ervan gaat terug tot de middeleeuwen. Het een na oudste religieuze gebouw is een kleine synagoge uit 1828, die nog altijd dienstdoet. In de tweede helft van de negentiende eeuw kwamen daar een hervormde en een gereformeerde kerk bij. De Ertugrul Gazi Moskee, compleet met koepel en minaret, is het nieuwste bouwwerk van de vijf en kwam gereed in 1986.

Foto 5. Op het Torenpad kom je naast kerken en een moskee ook vijf synagogen tegen. Beeld: Still uit promotiefilm Provincie Overijssel.

Adembenemend uitzicht over het Reestdal

Een niet te missen stop op het Torenpad is het dorpje IJshorst. Daar vind je een vijftien meter hoge uitkijktoren met een waanzinnig uitzicht over het Reestdal. En als je er toch bent, neem dan ook een kijkje bij het oude kerkje. Is het niet vanwege de kerk dan wel om een ander adembenemend uitzichtpunt over het schilderachtige Reestdal. Onderweg naar Warmelo kom je langs Ommen, bekend vanwege Kamp Erika. Wat ooit begon als een idealistisch meditatieoord van de theosofische beweging, werd onder het nazibewind een strafkamp. In het bos herinneren een kruis en een bescheiden gedenksteen aan deze donkere tijd.

Foto 6. Op het Torenpad doorkruis je de mooiste plekjes van het Overijsselse landschap. Beeld: Still uit promotiefilm. Overijssel.

Eindpunt Zwolle

Zwolle, de prachtige Hanzestad, vormt het eindpunt van het Torenpad en verwelkomt je met haar imposante skyline. De iconische Peperbustoren, onderdeel van de Onze Lieve Vrouwe Basiliek, torent hoog boven de stad uit en biedt een spectaculair aanzicht. Wandel verder en ontdek het sfeervolle Dominicanenklooster, een plek van bezinning en geschiedenis. Laat je betoveren door het Academiehuis Grote Kerk, waar kunst en cultuur samenkomen in een van de grootste kerken van Nederland. Zwolle is de kroon op je wandelavontuur: een stad vol karakter, geschiedenis en architectonische pracht. De perfecte afsluiting van het Torenpad!

Foto 7. De karakteristieke Peperbus is een van de meest in het oog springende eyecatchers van Zwolle. Foto: Marketing Oost © Sjoerd Bracke & Cuno de Bruijn
De provincie Overijssel heeft nog zoveel meer te bieden. Laat je inspireren wat je hier nog meer kunt doen.
Foto 8. Onderweg op het Torenpad kun je op veel plekken ook een kaarsje branden. Beeld: Still uit de promotiefilm Provincie Overijssel.

Redactioneel - Laatst gewijzigd: 2025-02-01 11:34:46 · Gepubliceerd: 31 januari 2025 - 22