door

Niet te missen tentoonstellingen in 2025

Foto 1. Bezoek een museum dit jaar. Foto: Bara Cross via Pexels

Van Rembrandt tot ruimterobot

16 februari 2025 bijgewerkt: 20 februari 2025 Cultuur Landelijk Parijs door de ogen van Monet, Manhattan door de ogen van fotograaf Saul Leiter, bruidsjurken van over de hele wereld en een robotarm van ruimtestation ISS. Dit jaar reis je over de hele wereld – en daarbuiten! – in de Nederlandse musea. Pak je agenda er maar bij: dit zijn niet te missen tentoonstellingen in 2025.

Rembrandts beste leerling

AMSTERDAM - Samuel van Hoogstraten, zegt die naam je iets? Waarschijnlijk niet. Want hoewel hij in zijn eigen tijd een succesvol schilder was, verloor hij zijn bekendheid na de 17e eeuw. En dat is jammer, want deze leerling van Rembrandt was behoorlijk getalenteerd en een meester in optische illusie. In De Illusionist. Samuel van Hoogstraten maak je kennis met deze kunstschilder. Met als hoogtepunt het werk Oude man in het venster, uit 1653: het lijkt alsof je écht tegenover een man staat. Tot en met 4 mei te zien in Museum Rembrandthuis.
Samuel van Hoogstraten was de 3D-kunstenaar van zijn tijd. Foto: Aad Hoogendoorn

Gigantische robotarm

NOORDWIJK - Astronauten maken regelmatig een ruimtewandeling om onderdelen van het ruimtestation ISS te repareren, installeren of vervangen. Hierbij maken ze gebruik van de ERA, de European Robotic Arm: een robotarm van ruim 11 meter lang en 630 kilo (!) zwaar. En die bewonder je nu in Space Expo! Als je onder het testmodel staat, ervaar je hoe gigantisch de robotarm is. Experts vertellen erover, je ziet bewegende beelden van de echte robotarm in de ruimte en op termijn kun je zelf twee kleine robotarmen bedienen. De tentoonstelling is permanent.

Foto 2. Bewonder de gigantische robotarm ERA nu in Space Expo. Foto: Space Expo

Vintage New York

AMSTERDAM - Stap in het New York van de jaren 50 en 60 in de overzichtsvoorstelling van de Amerikaanse kunstenaar Saul Leiter (1923-2013). Hij wordt gezien als een van de belangrijkste naoorlogse Amerikaanse fotografen en hij was pionier van kleurenfotografie. In deze tentoonstelling kun je 200 werken van zijn hand bewonderen, zowel fotografie (zwart-wit en kleur) als abstracte schilderkunst. Saul Leiter - An Unfinished World is tot en met 23 april te zien in Foam.

Moderne kunst in het interbellum

UTRECHT - Na de Eerste Wereldoorlog lag de wereld in puin en veel kunstenaars gingen op zoek naar vernieuwing en zingeving: het begin van de moderne kunst. Tussen hemel en oorlog brengt je langs de hoogtepunten uit de Europese avant-garde kunst van 1918 tot 1939, met werken van onder meer Wassily Kandinsky, Charley Toorop en Max Beckmann. Tot en met 15 juni te zien in Museum Catharijneconvent.
Simeon, de Pilaarheilige, Albert Carel Willink, 1939. Kunstmuseum Den Haag

SAY YES

ROTTERDAM - Trouwjurken zijn heus niet alleen maar wit. In andere landen zijn de jurken vaak juist kleurrijk, spelen hoofdversiering en sieraden een grote rol en ziet de bruidegom er minstens zo flitsend uit als de bruid. In de tentoonstelling SAY YES stap je binnen in de wereld van bruiloften, mode en cultuur. Van verfijnde creaties van fashion-iconen Gucci en Zuhair Murad tot Nederlandse ontwerpen en baanbrekend design van Queera Wang uit New York. Tot en met 25 oktober te zien in Wereldmuseum Rotterdam.

Vergeten slachtoffers van de Watersnoodramp

OUWERKERK - De Watersnoodramp van 1953 kostte ruim 1800 mensen het leven. Maar wat vaak niet verteld wordt, is dat er in die rampnacht ook negen schepen op de Noordzee verdwenen. Drie van die schepen waren Nederlands, en telden in totaal 31 bemanningsleden. Zij kwamen nooit meer terug. De tentoonstelling Op zee gebleven: vergeten slachtoffers van de Watersnoodramp vertelt het verhaal van deze vergeten slachtoffers en hun nabestaanden. Tot en met 2 februari 2026 te zien in het Watersnoodmuseum.

Nieuw Parijs: van Monet tot Morisot

DEN HAAG - Paris, mon amour… Dit voorjaar hoef je voor een bezoekje aan de Franse hoofdstad niet ver te reizen. Nieuw Parijs: van Monet tot Morisot brengt je in die prachtige straten van het nieuwe Parijs uit de negentiende eeuw, toen de grote boulevards, theaters en warenhuizen het straatbeeld begonnen te bepalen. Je ziet de stad door de ogen van de grote impressionisten, zoals Monet, Manet, Renoir en Degas. Ook maak je kennis met de modieuze Parisienne en hoe zij zich vanaf de negentiende eeuw durfde te laten zien. Tot en met 9 juni in Kunstmuseum Den Haag.

In het najaar heb je weer een goede reden om naar Den Haag af te reizen: dan staat het Kunstmuseum in teken van de Titanic, en dan met name de prachtige kostuums uit de film uit 1997.
Claude Monet, Quay du Louvre, 1867, Kunstmuseum Den Haag

Meer musea

Er is nog veel meer te doen in museumland.
Foto 3. Ontdek trouwtrends uit alle culturen bij SAY YES in Rotterdam. Foto: Aad Hoogendoorn

Redactioneel - Laatst gewijzigd: 2025-02-20 16:47:51 · Gepubliceerd: 16 februari 2025 - 140

Activiteiten Museum Catharijneconvent

Nu te bezoeken

Tussen hemel en oorlog


Kom in Museum Catharijneconvent genieten van de mooiste modernistische topstukken uit het interbellum. Aan de hand van indrukwekkende werken van toonaangevende namen als Wassily Kandinsky, Charley...

Activiteiten Watersnoodmuseum

Nu te bezoeken

Op zee gebleven


Tijdens de Ramp werden er 1836 mensen slachtoffer van de overstromingen. Hun namen en verhalen zijn op meer plekken officieel vastgelegd. Maar hoe zit dit met de mensen die tijdens de Ramp op zee...