Vier zes maanden feest in de gezelligste stad van Holland
26 februari 2025 Schiedam, Zuid-Holland Schiedam, Zuid-Holland Er is er één jarig, hoera, en dat is Schiedam! In 2025 viert deze schilderachtige stad onder de rook van Rotterdam zijn 750-jarig jubileum. In 1275 kreeg Schiedam namelijk stadsrechten. Zes maanden lang staat deze stad bol van de activiteiten. Met zijn beroemde molens, schilderachtige haventjes, straatjes en historische gebouwen is Schiedam al een toeristische trekker op zich. Dit jaar heb je nóg meer reden om de jeneverstad aan de Schie te bezoeken.
Danny Vera trapt het festijn af
Wat je zoal kunt verwachten? Het jubileumjaar begint officieel op 18 maart met een spectaculair openingsconcert door sterzanger Danny Vera en het Metropole Orkest in Theater aan de Schie. Onder leiding van Jochen Neuffer brengen zij een unieke mix van rock-‘n-roll en grootse orkestrale arrangementen, waarbij Danny's grootste hits naar nieuwe hoogten worden getild. De zanger is bij voorbaat al enthousiast. 'Het is een absoluut toporkest. Ik kijk heel erg uit naar deze avond bij een wel zeer bijzondere gelegenheid in Schiedam.'
Lichtfestival Kleurrijke Stad
In de dagen voorafgaand aan de openingsavond wordt de feestvreugde al flink opgepookt. Vanaf 13 maart kun je 's avonds van 19:00 tot 23:00 uur al de mooiste projecties op historische gebouwen bewonderen. Monumentale trekpleisters zoals de Glasfabriek, de Heilig Hartkerk, het Sint-Jacobs Gasthuis en Oude Kethel baden dan in het kleurrijke licht. Op 18 maart is de knallende afsluiter met Huis te Riviere in het Licht, de plek waar het voor Schiedam allemaal begon. OntmoetAleida van Holland, gravin van Henegouwen, aan wie Schiedam zijn stadsrechten dankt, en ontdek de sfeervolle ruïne op een unieke manier. Speciaal voor deze gelegenheid is de ruïne voor het publiek toegankelijk.
Beleef de geschiedenis van Schiedam
Het hele jaar door zijn er speciale activiteiten waarbij je de geschiedenis van Schiedam in al zijn facetten leert kennen. Met inmiddels 750 jaar op de teller is er natuurlijk veel gebeurd. Veel daarvan kom je te weten tijdens de Dag van de Geschiedenis op 7 juni. Dwaal na een boeiende lezing tijdens een theatrale stadswandeling door de sfeervolle straatjes. Ontdek het mysterieuze Zakkendragershuisje en geniet van een bruisende afsluiting met een pubquiz.
Op 5 en 6 juli maak je een tijdreis naar de tijd van Aleida van Holland. Achter de dorpskerk van Kethel is een middeleeuw kampement neergestreken. Hier beleef je hoe het Schiedamse leven er omstreeks het jaar 1275 uitzag. Diverse acteurs beelden het dagelijkse leven uit. Er is een middeleeuwse markt met ambachten en muziek. Voor kinderen is er onder meer een boogschietbaan en een ‘kiddy-battle’.
Als klap op de vuurpijl is Schiedam op 12 september ook nog eens gaststad voor de landelijke opening van de Open Monumentendagen. Wil je veel Schiedamse monumenten van binnen zien? Dan weet je waar je op 12 september moet zijn!
Proef de lokale cultuur!
Het leuke aan Schiedam 750 is dat het vooral een lokaal gedreven evenement is. Veel inwoners doen mee. Zo krijg je een kijkje in de keuken van wat de huidige stadssamenleving tot Schiedam maakt. In de lokale horeca proef je Schiedam van zijn beste kant. Wist je bijvoorbeeld dat de stad al eeuwenlang bekend is om zijn jeneverstokerijen? In het Nationaal Jenevermuseum leer je er alles over. Maar Schiedam is meer dan alleen dit sterke drankje. Op 23 maart organiseert de Lionsclub Schiedam een superleuk proeffestijn in de Grote- of Sint-Janskerk. Hier proef je de lekkerste wijnen en cocktails, en knabbel je van de smakelijkste hapjes, dit alles in een feestelijke ambiance met gezellige mensen.
Er zit muziek in Schiedam
Naast het daverende openingsconcert van Danny Vera en het Metropole Orkest kun je veel lokale muziekcultuur beluisteren. Geniet op 16 maart in de prachtige Havenkerk van een betoverende avond vol klassieke muziek. Symfonieorkest Rijnmond voert je met drie meesterwerken door de hoogtepunten van de klassieke muziek. De Fanfare pour précéder 'La Péri' van Paul Dukas vormt de opmaat tot Max Bruchs gloedvolle Eerste Vioolconcert. Vervolgens bouwt dirigent Alejandro Cantalapiedra met Bruckners beroemde Vierde Symfonie een monumentale kathedraal van klank.
Muziekvereniging St.-Radboud en Amusementsorkest OBK uit Pernis aan de andere kant brengen op 23 maart A Tribute to Nature. In de Jacobuskerk van Schiedam Noord brengen beide muziekverenigingen een prachtig programma met muziek geïnspireerd op de natuur. Op 4 april is het de beurt aan de oudste zangvereniging van Schiedam. Het Koninklijk Schiedams Mannenkoor 'Orpheus' brengt dan met Vrouwenkoor Chantantes en Rijnmondband 3 een op-en-top Schiedams concert met speciaal geschreven nummers over de stad.
Alledaagse voorwerpen en een meterslange walvis
Ook op het gebied van beeldende kunst valt er veel te genieten. Het Stedelijk Museum Schiedam brengt dit jaar een ode aan de Schiedamse kunstenaar Daan van Golden. Zijn werk laat je met andere ogen kijken naar alledaagse voorwerpen. Variërend van theedoeken tot krantenfoto’s, overal zag Daan van Golden zag schoonheid in. Van 22 maart tot en met 14 september bewonder je zijn meditatieve schilderijen, foto’s en grafisch werk, en ervaar je een nieuwe kijk op originaliteit. Eveneens origineel is de expositie van Feestbeest van beeldend kunstenaar Yvon Koopman. Daarbij is een hoofdrol weggelegd voor de vele meters lange Walvis van Joep van Lieshout. Hou je meer van streetart? Dan kom je door heel Schiedam Sprekende Muren tegen. Rotterdam-Amsterdam Signpainters hebben de mooiste verhalen opgedoken, die ze vertalen naar eigentijdse muurschilderingen.
Stadsrechten, wat zijn dat eigenlijk?
In ruil voor loyaliteit aan een vorst kreeg in de middeleeuwen een plaats vaak stadsrechten. Vaak kregen deze nieuwe steden dan een stadsmuur en mochten er binnen de poorten markten worden georganiseerd en recht worden gesproken. Ongeveer tweehonderd plaatsen kregen tussen 1068 en 1568 stadsrechten. Geen wonder dat eens om de zoveel tijd heel wat steden hun bestaansjubileum vieren. In 2025 zijn dat er maar liefst zes. Enschede, Ootmarsum en Hindeloopen vieren hun respectievelijk 700- en 800-jarig bestaan als stad. Amsterdam, Genemuiden en Schiedam bestaan dit jaar 750 jaar.
Redactioneel - Laatst gewijzigd: 2025-02-20 17:30:42 · Gepubliceerd: 26 februari 2025 - 22