door

Krijg jij een robot aan het dansen? Probeer het in de Techniekstudio

Foto 1. Bouw je eigen schaduwfiguur voor een gigantisch kunstwerk in de Techniekstudio. Foto: TU Delft Science Centre

Word even zelf onderzoeker midden op de campus van TU Delft

28 maart 2025 Wetenschap Delft, Zuid-Holland De lente komt met een hele nieuwe beleving in Delft, op de campus van de Technische Universiteit. Hier stap je midden in de toekomst: om je heen worden robots ontwikkeld, plastic onderzocht en van alles ontdekt in de verschillende laboratoria. Wandel tussen alle labs en onderzoekers naar je eigen laboratorium in de gloednieuwe Techniekstudio en doe zelf mee!

Van museum naar belevenis

Ooit liet de Technische Universiteit in Delft zien waar ze zich mee bezig houden via het TU Delft Science Centre wetenschapsmuseum. Het museum lag aan de rand van de campus van TU Delft en je liep er vanuit de binnenstad zo binnen. Maar ze moesten verhuizen naar een andere plek. "Dat werd een gebouw midden op de campus", vertelt Simon Aerts van TU Delft Science Centre. "Een heel andere ruimte, waar we het museum niet zomaar weer konden opbouwen. En waar je echt de campus van de universiteit voor op moet lopen, direct tussen alle onderwijs- en onderzoeksgebouwen. Daar zagen we een kans in."

Zelf aan de slag als onderzoeker

"We zitten hier midden in de actie, met de onderzoekers en ontdekkers van TU Delft direct om de hoek. En dat maakt deze plek uniek", legt Aerts uit. "Het inspireerde ons om de Techniekstudio op te zetten, waar al het onderzoek van de universiteit om je heen centraal staat. Je stapt bij de Techniekstudio eigenlijk in je eigen laboratorium en gaat aan de slag met dezelfde apparatuur als onze onderzoekers, om je eigen experimenten mee uit te voeren."

Speciaal voor kinderen - maar doe zeker ook mee!

De workshops zijn speciaal gericht op kinderen van 8 tot en met 12 jaar. Aerts: "We willen vooral de jeugd inspireren. De interesse in techniek en wetenschap loopt terug en dat is jammer. Net als met onze populaire jaarlijkse Science Dag willen we laten zien hoe leuk techniek en wetenschap is en dat het echt voor iedereen is. Bij de Techniekstudio gaan kinderen zelf aan de slag, onder andere met robots die hier op de TU Delft zijn ontwikkeld. Maar als ouder help je natuurlijk wel mee en zo kun je stiekem ook meedoen met je kind. Hoe leuk is dat?"

De tickets voor de Techniekstudio zijn daarom combi-tickets: geldig voor één kind plus één volwassene.

Foto 2. Geef opdrachten aan één van de robotjes die ontwikkeld zijn door TU Delft. Foto: TU Delft Science Centre

Hartstikke creatief

Wetenschap heeft een beetje een stoffig imago en dat is erg jammer, vindt Aerts: "Er komt zoveel creativiteit kijken bij wetenschappelijk onderzoek. Je moet heel veel oplossingen zelf bedenken en dat gaat niet zonder verbeeldingskracht. Net als kunstenaars heb je er fantasie en een beetje eigenwijsheid voor nodig. Alleen werken kunstenaars vooral vanuit dromen en sta je als wetenschapper meer met je voeten vast op de aarde."

Deze vergelijking wordt extra onderstreept door de Techniekstudio Experimenteren met kunst. Aerts: "Hier maken kinderen hun eigen droomwezen, geïnspireerd door het grote kunstwerk ARIA dat in het entreegebied van het Science Centre staat. Met dezelfde technieken die in dit kunstwerk worden gebruikt."

ARIA is niet alleen een indrukwekkend kunstwerk, maar ook een onderzoeksmiddel. Zodra je het kunstwerk aanraakt, reageert deze enorme, dromerige wolk met licht en geluid op wat je doet. Kunstenaars en wetenschappers onderzoeken met ARIA hoe mensen reageren op hun omgeving.

Foto 3. In het nieuwe entreegebied van TU Delft Science Centre staat een prachtig en enorm kunstwerk dat lijkt te leven: ARIA. Foto: Foto: TU Delft Science Centre © Philip Beesley

Plasticonderzoek en biolab

Programmeren met robots en Experimenteren met kunst zijn de eerste twee Techniekstudio's die opengaan, beide al in april. Dat is niet voor niets. "In deze ruimtes hoeft qua inrichting niet veel te gebeuren", vertelt Aerts. "In de ene werk je voornamelijk met je laptop en natuurlijk de robots. En in de andere met verschillende technische apparaten. Net als in de echte onderzoeksruimtes waar ze bij horen. Maar de volgende twee Techniekstudio's worden laboratoriums vol ingewikkelde instrumenten en labtechnieken. Die vragen meer tijd om op te zetten."

Op 17 mei opent de Techniekstudio waar je aan de slag gaat met plastic en het recyclen ervan. Simon Aerts: "En in de zomer, hopelijk in juni al, stap je bij de vierde Techniekstudio in een echt biolab. Om bezoekers veilig aan de slag te laten gaan met bioplastics moet er aan allerlei belangrijke regels worden voldaan, wat iets meer uitzoekwerk kost. Dus dat duurt nog wat langer."

Foto 4. Je eigen bewegende kunst maken, hoe gaaf is dat? Foto: TU Delft Science Centre

Volgend jaar heel nieuwe experience erbij

In 2026 opent TU Delft Science Centre een nieuwe experience, waar je als een onderzoeker doorheen gaat. "Dit wordt een experience voor zowel kinderen als volwassenen", aldus Aerts. "Je volgt een route, waarbij je onderweg zelf allerlei experimenten gaat doen. Daarbij ga je ook echt de labs van TU Delft in en werk je met de spullen die daar staan! Je gaat samen aan de slag, als gezin of met een groep vrienden. Maar je bent ook alleen of met zijn tweeën welkom. Dit wordt iets wat nog nooit eerder ergens gedaan is, dus eigenlijk niet met iets anders te vergelijken. Misschien een beetje met een escaperoom, maar dan met echte labs en vol wetenschap en techniek opdrachten?"

Omdat je de echte laboratoriums en onderzoeksruimtes in gaat, is deze belevenis - net als de Techniekstudio's - alleen open in de weekenden en schoolvakanties.

Goed om te weten

  • Een kaartje voor een Techniekstudio kost € 17,50 per kind en één volwassene;
  • Techniekstudio is alleen voor kinderen van 8 tot en met 12 jaar, met een volwassen begeleider. Jullie gaan samen aan de slag met de apparatuur en spullen van TU Delft zelf;
  • Er komen vier Techniekstudio's: vanaf 5 april kun je naar Programmeren met robots, vanaf 27 april naar Experimenteren met kunst, vanaf 17 mei naar Recyclen met plastics en vanaf de zomer naar een echt Biolab om kennis te maken met microbiologie. De Techniekstudio's worden elk jaar geupdate naar de nieuwste onderzoeken op TU Delft;
  • De programma's in Techniekstudio vinden alleen plaats in de weekenden en tijdens de schoolvakanties. Ze duren 2,5 tot 3 uur, met een korte pauze in het midden. Enthousiaste onderzoekers en studenten zorgen voor de begeleiding;
  • Tip: boek er meteen als volwassene-kind duo ook een Techniek Tour bij, een rondleiding over de hele campus. Een perfecte combi!
Foto 5. Bestuur zelf een robot in de Techniekstudio. Foto: TU Delft Science Centre

Nieuws - Laatst gewijzigd: 2025-03-28 12:16:06 · Gepubliceerd: 28 maart 2025 - 201