door

Suiker in Amsterdam

archief oud artikel 26 oktober 2005 Amsterdam, Noord-Holland Het Amsterdams Historisch Museum toont tot en met 19 februari 2006 in de tentoonstelling 'Suiker' de geschiedenis van suiker in Amsterdam en daarbuiten; een geschiedenis van het nieuwe luxe-product suiker dat in 17de eeuw in Nederland in opkomst kwam. Vanaf het begin waren Amsterdammers betrokken bij de teelt van suikerriet en de productie van suiker, eerst in Brazilië, later in Suriname.

Er was een tijd dat Amsterdam het zonder suiker moest stellen. Eind 16e eeuw deed rietsuiker zijn intrede in Amsterdam. Het nieuwe luxe-product werd al snel populair. Suiker werd geproduceerd in een karakteristieke kegelvorm. Dat is nog steeds aan enkele gevelstenen in Amsterdam te zien. De bezoeker wordt daarna geleid naar de plekken waar de ruwe rietsuiker vandaan kwam: eerst Brazilië, later Suriname. Verschillend beeldmateriaal toont engenho's, kleine suikerfabrieken, in Brazilië. In het onderdeel over ‘Suriname' wordt aandacht besteed aan slavernij. In Amsterdam genoot men van de exclusieve zoetwaren. Serviesgoed en zilverwerk dat destijds gemaakt werd om suiker te presenteren, is in vitrines te zien.

Heden en toekomst

Tegen het einde van tentoonstelling komt de bezoeker weer in het heden. In een schap uit een supermarkt wordt een verscheidenheid aan producten getoond waarvan suiker een belangrijk onderdeel is. Suiker heeft altijd veel opgeleverd voor verzamelaars. Aan de albums met exemplaren van lang geleden kunnen verzamelaars van suikerzakjes hun hart ophalen. Ook zijn er allerlei oude verpakkingen van suiker en andere zoetwaren zoals stroop. De CSM en de Suikerunie, de laatste Nederlandse suikerindustrieën, zijn betrokken bij de ontwikkeling rond de afschaffing van de subsidiëring van Europese bietsuiker. Suiker is ook aanwezig in de campagnes van Novib over de oneerlijke concurrentie van producenten van agrarische producten.

Route De twee bezoekersingangen zijn te vinden via Kalverstraat 92, Sint Luciënsteeg 27 of Nieuwezijds Voorburgwal 357. U komt er lopend vanaf het Centraal Station in ca. 18 minuten via Damrak, Dam en Kalverstraat. Tramlijnen: 1, 2, 5 (halte Spui) en 4, 9, 14, 16, 24 en 25 (halte Rokin). Kijk ook op de website van het GVB onder 'haltetijden'. Toegankelijkheid De toegankelijkheid voor rolstoelgebruikers is redelijk goed. Het museum beschikt over liften, rolstoelliften en -toiletten. Met behulp van een speciale routebeschrijving kan bijna de gehele permanente tentoonstelling over de geschiedenis van Amsterdam worden bekeken. Tijdelijke tentoonstellingen zijn niet altijd even toegankelijk voor rolstoelgebruikers. Informeer vooraf.

Redactioneel - Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 26 oktober 2005 - 1442