door

Oud maar gekleurd

de tentoonstelling Kleur! in het Allard Pierson Museum

archief oud artikel 30 november 2005 Amsterdam, Noord-Holland Op de tentoonstelling Kleur! in het Allard Pierson Museum in Amsterdam zijn van 2 december 2005 tot 26 maart 2006 opmerkelijke voorbeelden uit oudheid te zien. De tentoonstelling laat zien dat ook in de oudheid kleur veelvuldig werd gebruikt. Naast originele objecten uit de eigen collectie zijn er bruiklenen uit Leiden en Brussel die nog niet eerder te zien waren. Aan de hand van drie thema's Goden, Graven en Tempels maakt de bezoeker kennis met de kleurrijke oudheid.

De klassieke oudheid was veel kleuriger dan vaak gedacht wordt. Fel beschilderde beelden, kitscherige kleuren op aardewerk, bont gekleurde tempels en kleurrijke grafgiften in graven die met veelkleurige wandschilderingen waren versierd, waren heel gewoon.

Groot en bont

Tegenwoordig zijn in de archeologische musea wit marmeren beelden te vinden. Maar in de oudheid waren die beelden beschilderd. Hier is vele jaren onderzoek naar gedaan. Dat onderzoek richtte zich onder meer op Griekse beelden uit het begin van de vijfde eeuw voor Christus die zijn opgegraven bij een tempel op het Griekse eiland Aegina. Deze beelden staan tegenwoordig in het archeologisch museum in München. Nauwkeurig onderzoek van het oppervlak van de marmeren beelden heeft aangetoond dat de beelden volgens een patroon in felle kleuren waren beschilderd. Om dat zichtbaar te maken is van de originele beelden een aantal kopieën gemaakt dat is beschilderd in groen, rood, blauw en geel. Op de tentoonstelling Kleur! in het Allard Pierson Museum staat een aantal van deze levensgrote beschilderde beelden.

In de oudheid zijn ontelbare kleine beeldjes van terracotta (gebakken klei) gemaakt die bestemd waren voor heiligdommen, huizen en graven. Deze beeldjes werden na het bakken beschilderd in opmerkelijke kleuren. De pigmenten die daarvoor nodig waren, zijn plantaardig en mineraal. Zo werden het sap van de wortels van meekrap, rode of gebrande oker, Egyptisch blauw, verkoold hout en plantendelen gebruikt. Soms werd ook terracotta vaatwerk overdadig versierd met beeldjes en bont beschilderd in lila, roze, roodbruin, lichtblauw, heldergroen en wit dat het voor ons echte kitsch is.

Redactioneel - Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 30 november 2005 - 1159